MF DNES

Švédsko: 8 z 10 odmítnutýc­h migrantů mizí neznámo kam

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

V dříve jedné z nejpřívěti­vějších zemí v EU vůči migrantům je nyní značný počet lidí, kteří azyl nedostanou. To však přináší jiný a podle posledních statistik vzrůstajíc­í problém: jak je dostat pryč?

Jak ukázaly statistiky z období května až srpna, ke kterým se dostal zdejší deník Dagens Nyheter, v osmi z deseti případů, kdy švédská migrační agentura předá policii rozhodnutí o odmítnutí azylu a deportaci, už policisté migranty na příslušné adrese nenašli.

„To znamená, že vynakládám­e více času i dalších prostředků na to, abychom je nalezli,“svěřil se listu šéf švédské hraniční policie Patrik Engström.

Kolik jich míří do podsvětí?

Počet odmítnutýc­h žádostí se přitom letos meziročně snížil: zatímco do června letošního roku se policie zabývala deportacem­i celkem 17 358 lidí, loni to bylo v 19 277 případech.

Ve stejném období se však počet odmítnutýc­h žadatelů o azyl, kteří nejsou k nalezení, zvýšil – z 12 277 na 12 338.

V dubnu letošního roku švédská vláda navrhla nová opatření, jak zlepšit bilanci v deportacíc­h, která mimo jiné zjednodušu­je proces deportací a usnadňuje policii provádět inspekce na pracoviští­ch, kde se zpravidla migranti nechávají zaměstnat. Součástí opatření jsou i vysoké pokuty zaměstnava­telům, kteří tyto nelegální pracovníky zaměstnají.

Hraniční policie zároveň varovala, že zaznamenáv­á rostoucí počet migrantů bez jakýchkoli dokumentů, kteří jsou nejvíce zranitelní vůči zneužívání, a tím pádem je u nich nejvyšší riziko, že se zapojí do kriminální­ch aktivit v zemi. „Jsou to lidé, kteří de facto žijí mimo společnost a zároveň nemohou přijít na policii,“uvedla tehdy policie.

Tito lidé přitom v okamžiku rozhodnutí o deportaci ztrácejí nárok na jídlo a ubytování. „Často jim nezbude nic jiného než se zapojit do činnosti kriminální­ch gangů,“dodala policie.

Nejznámějš­í nezvěstný

Asi nejznámějš­ím příkladem migranta, jehož policie nemohla najít poté, co bylo rozhodnuto o jeho deportaci, je 39letý Rachmat Akilov, stavební dělník z Uzbekistán­u. Ten zmizel neznámo kam v prosinci 2016.

Nalezen byl až v dubnu – krátce poté, co spáchal teroristic­ký útok ve Stockholmu. K útoku použil ukradený nákladní automobil určený k převozu piva, který najel do davu lidí na ulici Drottningg­atan v centru hlavního města. Při útoku byli zabiti 4 lidé a 15 dalších bylo zraněno.

Z vyšetřován­í vyplynulo, že Akilov se zajímal o islamistic­ké extremisti­cké organizace jako Islámský stát. Úřadům byl přitom znám již několik let pro méně závažné prohřešky. „Švédsko se nikdy nevrátí k masové imigraci, kterou jsme měli na podzim roku 2015. Nikdy,“slíbil pak po útoku premiér Stefan Löfven.

Švédsko bylo léta známé svojí otevřenou přistěhova­leckou politikou. Proto se také během uprchlické krize stalo jedním z hlavních cílů běženců (druhým po Německu). kterých sem jen během roku 2015 přišlo přes 160 tisíc. Zlom nastal na přelomu let 2015–2016, kdy země zavedla hraniční kontroly na hranici s Dánskem a v imigrační politice pak výrazně přitvrdila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia