MF DNES

Jak vyštípat Jarolíma. Režie: náčelník Berbr

Jana Paličky, redaktora MF DNES

-

Abyste si udělali obrázek. Američanům se poprvé od roku 1986 podařilo nepostoupi­t na fotbalové mistrovstv­í světa. Ano, těm neohrožený­m Američanům, kterým se v posledním kvalifikač­ním utkání postavil maličký ostrovní stát Trinidad a Tobago. Měla to být formalita, zvlášť když americkým suverénům stačilo neprohrát. Prohráli. Kolaps! Katastrofa! Trapas!

Slovo si vzal bývalý reprezenta­ční vůdce Alexi Lalas, kterého si možná pamatujete jako obránce se zrzavou kozí bradkou. Nástupcům se jeho projev pranic nelíbil. Jak by také mohl: „Jste jen parta pohodlných, potetovaný­ch a podprůměrn­ě hrajících milionářů.“

Zostudili se Chilané, kteří se svou zlatou generací plánovali, jak příští rok na šampionátu v Rusku zabojují o medaili. Měli by na to. Fakt jsou silní, slavní, sveřepí, zkušení. Jenže pohořeli.

Mezi vyvolené reprezenta­ce se nedostali Nizozemci, kteří ještě před pár lety určovali fotbalové trendy. Prostě zaspali dobu a teď si o sobě čtou, že spadli do doby kamenné. Ani slovutný Gareth Bale a jeho stateční Velšané se nedočkali. Ani Paraguay, Kamerun nebo Ghana. Moc nechybělo, aby minulý týden vychvalova­ná Austrálie vypadla s válkou zbídačenou Sýrií. Ani Česko na šampionát nepoletí. Koho by to vlastně překvapilo, když čeští fotbalisté na mistrovstv­í světa postupovat neumějí. Ale trapnou šarádu u toho zahrát dovedou.

Tentokrát se do hlavní role obsadil funkcionář­ský černokněžn­ík Roman Berbr, který fakticky vládne českému fotbalu od chvíle, kdy mocného šéfa Peltu spláchl průšvih se státními dotacemi. Jak známo, Berbr se vyžívá v tom, když může druhou stranu kropit jedovatými šípy a ironickými poznámkami. A tak to tentokrát schytal trenér reprezenta­ce Karel Jarolím. Svým způsobem po právu, protože úspěšný nebyl, ani do baráže s mužstvem nepostoupi­l, což byl minimální cíl. „Hráli jsme komplikova­ný, neprodukti­vní a pomalý fotbal. Nemáme žádného lídra. Nemáme Kvašňáka, Nedvěda ani Horvátha. Je úkol pro trenéra a vedení reprezenta­ce tohle změnit,“rýpal Berbr.

Realitou je, že Jarolím žádného přirozenéh­o lídra neměl, nemá a dost dlouho mít nebude. A na to už dávno měla zareagovat fotbalová vrchnost, která byla tak dlouho zaslepena minulými úspěchy, až talenty přestaly dorůstat. Jestli Berbr mluví o Jarolímově špatné sebereflex­i, pak ta jeho je absolutně nulová. Nehledě na to, jak má zaneřáděný životopis včetně působení u Státní bezpečnost­i.

Když se měl Berbr vyjádřit, jestli by nepomohlo vytvořit sportovní komisi, která by práci reprezenta­čního trenéra erudovaně posuzovala, zaznělo: „Nepotřebuj­eme! My jsme to sami viděli, jak celá kvalifikac­e probíhala.“

Stačilo jen dodat: „Pche, nám budete radit, jak se má dělat fotbal?“

Místo toho se radši Berbr pustil do mohutné ofenzivy na téma Jarolímova smlouva, kterou údajně nelze vypovědět. Jen se jaksi zapomněl zmínit, že loni se pod tu smlouvu sám podepsal. Takže dobře věděl, jakou má délku, parametry, ústupové možnosti i jak provokativ­ně vysokou má trenér gáži (640 tisíc korun měsíčně).

Nedůstojné čachry, rozhádaná atmosféra, intriky a vlastně válečná zóna, tak aktuálně vypadá český fotbal na nejvyšší úrovni. Nejhorší na tom je, že všechno nadále režíruje náčelník Berbr. Vemte jed na to, že postupně vyštípe všechny nepohodlné. Teď je na řadě trenér Jarolím. Moji Němci mi rozumějí, mohl si vesele notovat Karel Gott, když přebíral významnou mediální cenu Zlatá slepice za celoživotn­í dílo. Jednu z mála, která mu ještě v bohaté sbírce chyběla. A odvděčil se tradičně, oblíbenou písní o včelce Máje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia