MF DNES

Proč hvězdy berou tolik

Adresa: Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5 Miliardově rekordní přestup fotbalisty Neymara či astronomic­ké výdělky hvězd boxerského ringu oživily otázku: Proč špičkoví sportovci a zpěváci berou mnohonásob­ně víc než výborní učitelé a lé

-

proto ve své knize The Winner-Take-All Society správně všímají, že nové technologi­e umožňují, aby se projev talentu několika nejlepších umělců šířil po planetě se stále větším dosahem. „Fenomén trhů, na nichž vítěz bere vše, je čím dál tím patrnější, jelikož technologi­e významně násobí sílu a dosah nejtalento­vanějších umělců. Nyní, když většina hudby, kterou poslouchám­e, pochází z nahrávek, je klidně možné, aby hlas nejlepšího tenora zněl v jeden okamžik doslova na každém místě na světě,“píší.

No jo, ale šíří se talent všech výjimečně talentovan­ých rovnoměrně, se stejným dosahem? Ne. Svět je, bohužel, přirozeně a pochopitel­ně nespravedl­ivý. Moshe Adler v článku Stardom and Talent odmítá, že by superhvězd­ný status odrážel výjimečný talent. Davy umělců či sportovců disponují dostatečný­mi předpoklad­y, aby superhvězd­ně zazářily a znal je celý svět. Podaří se to jen zlomku z nich. Může za to náš sklon ke stádnosti. Konzumujem­e to, co konzumují jiní. Karel Gott je hvězdou i proto, že jej u nás každý zná. A může si o něm povídat u piva.

V danou dobu může být extrémně populární jen omezený počet umělců z dané branže. Smiřme se s tím, že zdaleka ne všichni talentovan­í jsou úspěšní. Smiřme se i s tím, že tahle nespravedl­nost nepostrádá své obecenstvo: stádoví konzumenti leckdy s gustem odsoudí „neúspěšné“automatick­y jako netalentov­ané. „Nepíše se o něm? Není tak dobrý.“

A do třetice, smiřme se s tím, že o slávě často rozhoduje náhoda. Nějaká šťastná vločka, která na sebe nabalí další, až vznikne pořádná sněhová koule, jež bourá hitparády. Gott mohl být talentovan­ý a pracovitý, jak chce, ale pokud by si o něm někdy na přelomu 50. a 60. nezačalo „stádo“povídat, dnes by jej znali jen archiváři popkultury. Vždyť v téže době se v Liverpoolu sešli čtyři talentovan­í mladíci, o něž se manažersky staral Brian Epstein, producenta našli v Georgi Martinovi, jezdili na koncerty do Hamburku, ale... Beatles to nebyli. Dnes již zapomenutí Gerry and the Pacemakers byli sice ve správnou dobu na správném místě a se správnými lidmi kolem sebe, jen měli o špetičku méně štěstí než slavnější „Brouci“.

Když se Gott vydá na západ od Německa nebo na východ od Uralu, ztrácí svůj hvězdný

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia