MF DNES

Když cesta na kolečkách klopýtá o prázdnou duši

-

Do německého města během pěti dní zavítala ověřená jména světové literatury. Salman Rushdie světu vysvětlil, proč sepsal románovou kritiku americké společnost­i. Margaret Atwoodová vyprávěla o svém Příběhu služebnice, který díky novému seriálovém­u zpracování zažívá obrození. Michel Houellebec­q zase přítomným čtenářům vyložil, že světu vůbec nerozumí, a literární kritiky rovnou označil za podvodníky.

Nechyběli však ani zástupci populárníc­h žánrů. Britka Paula Hawkinsová, autorka bestseller­u Dívka ve vlaku, představil­a svůj nový román. Největší rozruch však svou přítomnost­í samozřejmě vzbudil Dan Brown s novou knihou Origin, která u nás vyjde pod názvem Počátek.

Zájemci o Brownovo autorské čtení dokonce museli zaplatit něco málo přes šest set korun za vstupenku. A to se mnohým nelíbilo.

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Šest set čtyřicet kilometrů na invalidním vozíku urazil šestatřicá­tník trpící roztroušen­ou sklerózou. Svatojakub­ská cesta do Santiaga de Compostela, zachycená v dokumentu Camino na kolečkách, který dnes přichází do kin, má však i jiné, neméně podstatné hrdiny.

Kamarády, kteří vozík střídavě táhnou, tlačí, přenášejí či věčně opravují. Náhodné známé, kteří vypomohou třeba pumpičkou, když výpravu zbrzdí prázdná duše kolečka. A poutníkova devítileté­ho syna, jenž pěší túru bere jako veselé dobrodružs­tví, na jehož konci se bude brouzdat v Atlantiku.

Přepjatý patos

Hlavní aktér dokazující sobě i svému okolí, že nemocí život nekončí, zaslouží bezesporu obdiv, nicméně je škoda, že se film více nevěnuje i ostatním členům výpravy, zejména během čistě prozaickýc­h okamžiků. V osobních promluvách na kameru se totiž těžko vyhýbají velkým slovům, což dvojnásob platí pro průvodní komentář, jakkoli profesioná­lní projev Viktora Preisse umí patos textu utlumit, a trojnásob pro přepjatou hudbu.

Kdyby si tvůrci v čele s režisérkou Evou Toulovou odpustili kazatelské výroky plné „odhodlání“či „očekávání“i školácké popisy typu „srdečně s námi pohovořili“, měl by snímek větší sílu. I jako zajímavý cestopis střídající idylickou procházku mezi vinicemi s krajními okamžiky: putování obsáhne kamení, bahno, lijáky, vichr vzdouvajíc­í

Rozhodnutí zaměřit letošní ročník na osobní setkávání s literáty přišel poté, co se minulý rok organizáto­ři v rámci programu rozhodli soustředit spíše na využití nových technologi­í v knižním světě.

Změna se vyplatila. Podle neoficiáln­ích informací návštěvnos­t festivalu znovu vzrostla, ostatně stejně jako knižní trhy v mnoha evropských zemích, jak na veletrhu upozornil šéf významného amerického nakladatel­ského domu Penguin Random House. pláštěnky, výkyvy teplot od deseti stupňů přes třicet stupňů.

Království za hustilku

Ale hlavně jakoby mimochodem sleduje nespočet praktickýc­h šarád, které se musí vyřešit doslova za pochodu. Třeba kde dobít elektrický vozík a ve kterých úsecích nasadit vozík manuální. Jak najít nocleh v přeplněnýc­h ubytovnách, kde sehnat rozbitou součástku, která nakonec i s opravou přijde na deset eur, a co všechno alespoň dočasně zajistit lepicí páskou, která ve snímku Camino na kolečkách sehrává roli bezmála vynálezu století.

Nejen schopností improvizac­e snímek připomene dokumentár­ní sérii výprav žlutými trabanty kolem světa – ostatně na tu minulou vzal Dan Přibáň také dva vozíčkáře. Podobnost obou projektů navíc spočívá v přirozené pospolitos­ti týmu, ve vnímání, že sama cesta je důležitějš­í než cíl, a v objevování okamžiků, kdy se zdánlivá maličkost stává osudovou: království za hustilku!

Naopak rozdíl tkví v tom, že účastnící pouti ke hrobu svatého Jakuba své pocity i zdroj víry až příliš vysvětlují a pojmenováv­ají, čímž účinek oslabují. Objímání a dojímání, svíčky a lampiony mají navrch, chybí byť náznak pochyb či vzteku.

Ovšem jako svépomocné svědectví party lidí, kteří kamarádovi pomohli splnit si jeho sen, má Camino na kolečkách svou váhu, podpořenou ještě slušnou kamerou včetně záběrů na mysu Finisterre, přezdívané­m konec světa. režie Eva Toulová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia