MF DNES

Pokožka v nesnázích

-

– přesto se postižení musejí kromě ostatních potíží vypořádáva­t i s tím, že se jim druzí vyhýbají v mylné obavě, že se „nakazí“. I proto zhruba třetina pacientů s lupénkou trpí úzkostmi a každý pátý depresemi. Přidružit se však mohou i další závažné komplikace včetně kardiovask­ulárních chorob.

Chyba ve fungování imunitního systému vyvolává také alergické onemocnění označované jako atopický ekzém (často se vyskytuje souběžně s astmatem). Předpoklád­á se, že některou z forem ekzému trpí každý desátý člověk, častěji děti, ale mnohdy i dospělí. Pacient s atopickým ekzémem musí být v péči alergologa.

Při lupénce i při ekzému prospívají pobyty u moře, v solných jeskyních, ve speciálníc­h lázních.

S některým druhem kopřivky jsme se alespoň jednou v životě setkali jistě všichni, byť někdo na ni trpí víc, jiný méně. Nebezpečná není, ale nepříjemná ano, a občas hodně. Jak známo, projevuje se pupínky (lékaři používají výraz kopřivkové pupeny - urtika), které svědí a pálí. Mohou být načervenal­é, ve středu bledší, někdy se „stěhují“z místa na místo, někdy je doprovází i svědivý otok. Pokud si je nerozškrab­ete, zmizí samy beze stopy – u akutní kopřivky už za pár hodin, nanejvýš dní, ale u chronickéh­o typu to může trvat týdny i měsíce. Pokud víte, co kopřivku vyvolává, snažte se tomu vyhnout – lepší radu vám nedá ani lékař. Může to být i už zmíněný chlad nebo slunce, ale nejčastěji jsou to různé potraviny, některé léky nebo rostliny (typicky kopřiva, po níž má tento druh kožní nemoci i název). S akutní kopřivkou k lékaři určitě nemusíte, ale s tou chronickou, když trvá dlouho a je častá, raději dermatolog­a vyhledejte – předepíše vám léky, které si bez receptu nekoupíte a které do značné míry pomohou (a nač se zbytečně trápit?). Kromě toho se může stát, že vlastně nejde o chronickou kopřivku, ale o atopický ekzém – laik to dost obtížně rozezná. A ekzém, jak už bylo řečeno, určitě potřebuje odbornou alergologi­ckou léčbu. Obecně se dá říct, že kopřivka se projevuje většími „pupeny“, které svědí a pálí, zatímco ekzém menšími pupínky, které nepálí, „jen“svědí – ale to radši opravdu nechte na odborníkov­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia