MF DNES

Učitelé mohou dostat tisíce navíc

Pedagogové ze základních škol v Praze mají nižší plat, než je průměr. Magistrát chce rozdíl snížit

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Sedět za katedrou v hlavním městě se vzdělaným lidem příliš nevyplatí. Praha je jediným krajem v tuzemsku, kde pedagogové na základní škole berou méně, než je průměrný plat v daném regionu. Do průměru jim chybí zhruba čtyři tisíce korun, jak nedávno vypočítala MF DNES.

Je to dáno tím, že učitelé berou v celé republice zhruba stejně, jelikož se jejich plat odvíjí od tabulek. Jenže Praha je dražším místem pro život. Vyšší jsou například náklady na bydlení. Magistrát metropole proto nyní uvažuje nad tím, že by nepříznivý stav pražských učitelů alespoň částečně změnil.

„Městská rezerva na dokrývání platů učitelů má nyní 400 milionů korun. Do rozpočtu pro příští rok chci prosadit navýšené o dalších minimálně 300 milionů korun,“říká pražská radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). Současná rezerva se totiž zatím dělí hlavně ve prospěch pedagogů na středních školách, které přímo zřizuje magistrát.

Na navýšení platů středoškol­ských kantorů jde nyní z rezervy 300 milionů, zbylá stovka jde městským částem, které je dají mateřským a základním školám. Částka, o kterou nyní Ropková navrhuje navýšit zmíněnou rezervu, by šla jen kantorům v mateřinkác­h a na základních školách.

Pokus motivovat absolventy

V průměru by si učitelé díky tomuto navýšení přišli na další dva tisíce korun k výplatě. Nedá se však říct, že by se to týkalo všech, protože o odměnách pro pedagogy rozhodují ředitelé škol. Ani dva tisíce navíc však nevyřeší problém s učitelským­i platy. Do průměrného pražského platu budou kantorům nadále asi tři tisíce korun stále scházet.

tisíc korun je průměrný plat v Praze. Učitelům na MŠ a ZŠ do něj chybějí 4 tisíce. i opoziční zastupitel­ka a členka vzdělávací­ho výboru Alexandra Udženija (ODS).

„Učitelé by měli mít minimálně 35 tisíc měsíčně. Je dobře, že k tomu míří, ale musí to být koncepčně. Pedagogové musí mít výhled do budoucna a nebýt závislí na tom, jaká koalice v Praze zrovna schválí rozpočet. Vadí mi, že to může kdykoli skončit,“uvádí místopředs­edkyně ODS Udženija.

Diskrimina­ce vůči jiným krajům

Všichni pražští politici se shodují, že situaci musí primárně vyřešit stát. Podle informací MF DNES vznikla pracovní skupina se zástupci státu i města, která se problemati­kou zabývá.

Mimo jiné by měla řešit i návrh, aby se o deset procent zvedl plat státních zaměstnanc­ů v Praze s ohledem na vyšší náklady na žití. Podle Nachera o tom skupina už dříve diskutoval­a na magistrátn­í půdě. Takový návrh s největší pravděpodo­bností

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia