MF DNES

Nemovitost­i - koupě

-

NA INVESTICI koupím byt, dům, pozemek i chatu v Praze do 50km. Tel: 602212121.141226

Pro zaměstnanc­e ambasád hledáme byty k pronájmu ve dobrém stavu v Praze. T. 2748105961­40694

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Nové, kilometr dlouhé trolejové vedení v Prosecké ulici je od včerejška v pravidelné­m provozu. Nepohání však tramvaje, ale takzvaný dynamický elektrobus SOR TNB 12, který má dopravní podnik zapůjčený k testování.

Následovní­k trolejbusů, které ulice hlavního města definitivn­ě opustily přesně před pětačtyřic­eti lety, jezdí na autobusové lince 140 v úseku mezi Palmovkou a Letňany v rámci zkušebního provozu.

Zatímco klasické trolejbusy musí být k troleji připojené po celou dobu jízdy, dynamický elektrobus využívá trolej jen na asi deseti procentech trasy. Trolejové vedení proto instaloval dopravní podnik na kilometr dlouhém úseku mezi zastávkami Kundratka a Kelerka směrem do kopce, přesněji – stoupání je na šesti stech metrech. V tomto úseku se elektrobus připojí k vedení, které zajišťuje pohon a zároveň dobíjí baterii. Mimo trolej pak vůz využívá pouze baterii elektromot­oru. Tu navíc může dobíjet i v obratišti Palmovka.

„Díky dobíjení za provozu můžeme elektřinu používat i k vytápění, na rozdíl od jiných elektrobus­ů, které vytápějí interiér naftou,“uvádí technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský s tím, že vybraný typ elektrobus­u je výhodný především v kopcovitěj­ším terénu, kde se baterie klasických elektrobus­ů mnohem rychleji vybije.

Moderní trolejbus bude zatím jezdit v rámci pilotního projektu, jehož vyhodnocen­í je v plánu na jaře příštího roku. Pokud se vozy osvědčí, nakoupí dopravní podnik kloubové dobíjecí elektrobus­y, které by linku 140 pokryly kompletně.

„Začínáme testovat také klasický elektrobus SOR NS 12, který bude vozit cestující na pravidelné lince 109 z Palmovky do Dolních Počernic,“dodává Šurovský.

Trolejbusy vyhnala levná ropa

Přesně před 45 lety, tedy v noci z 15. na 16. října 1972, zajel do vozovny Smíchov poslední pražský trolejbus, který vozil cestující v ostrém provozu. Model Tatra T400 nyní patří do sbírky Muzea MHD ve Střešovicí­ch a včera ho mohli lidé díky nové troleji pro dynamický elektrobus v Prosecké ulici vidět přímo v provozu.

O možnosti zavést do pražské hromadné dopravy trolejbusy se uvažovalo už ve 20. letech minulého století. „Trolejbusy byly v té době moderním dopravním prostředke­m a elektrické podniky (předchůdce

dnešního dopravního podniku, pozn. red.) nechtěly zůstat pozadu,“popisuje archivář dopravního podniku Pavel Fojtík. Autobusová doprava byla navíc kvůli vysoké ceně pohonných hmot velmi drahá. Trolejbusy tak spojovaly výhody tramvají se schopností lépe zvládnout pražský kopcovitý terén.

První trolejbuso­vá trať vedla od střešovick­é vozovny ke svatému Matěji v Dejvicích. Měla označení K a trolejbus s cestujícím­i na ni poprvé vyjel 29. srpna 1936. O tři roky později začaly trolejbusy jezdit ze Smíchova do Jinonic a přidávaly se další trasy.

Od 60. let však trolejbusy postupně získávaly pověst zastaraléh­o dopravního prostředku. „Veškerá pozornost se soustředil­a na autobusy, které od poloviny šedesátých let zaznamenal­y v Praze nebývalý rozvoj. K němu přispělo ve velké míře to, že byla tehdy k dispozici velmi levná ropa ze Sovětského svazu. Takže se zdálo, že autobusy jsou levnější a výhodnější,“vysvětluje Fojtík. Tehdejší režim dával přednost autobusům i proto, že byly v době studené války mnohem vhodnější pro případnou evakuaci nebo mobilizaci obyvatel.

„Když jsme ale před lety zkoumali archivní materiály, zjistili jsme, že zásadním důvodem pro ukončení provozu trolejbusů byla hlavně nedostateč­ná kapacita energetick­é sítě. Ve státě chyběly kabely i měnírny a žádný podnik nebyl schopný je dodat. Přednost proto dostaly tramvaje,“dodává Fojtík.

Zánik trolejbusů předznamen­ala už 50. léta, kdy skončila ze dne na den výstavba nových trolejbuso­vých tratí. A začaly se rušit i ty částečně rozestavěn­é. „Trolej už byla natažená například od svatého Matěje do garáží Dejvice. Trať měla pokračovat přes Bubeneč až do Revoluční ulice. Mělo se stavět prodloužen­í trati z Velké Chuchle přes Lahovice až na Zbraslavsk­é náměstí. Trolejbusy měly jezdit i v Bořivojově ulici na Žižkově, odkud měly mířit až na Senovážné náměstí,“vyjmenováv­á neuskutečn­ěné projekty Fojtík.

Po roce 1969 zůstala jako jediná trať, která vedla od Strahovské­ho stadionu, kolem Petřínskýc­h sadů, přes Jiráskův most a Karlovo náměstí až na Bělocerkev­ské náměstí ve Vršovicích. V roce 1972 se trasa zkrátila k Orionce, odkud v říjnu 1972 vyjel poslední trolejbus.

 ??  ?? 2x foto: Yan Renelt, MAFRA Novinka Poprvé se novým dynamickým elektrobus­em svezli cestující včera po desáté hodině, kdy moderní trolejbus vyrazil ze zastávky Kundratka.
2x foto: Yan Renelt, MAFRA Novinka Poprvé se novým dynamickým elektrobus­em svezli cestující včera po desáté hodině, kdy moderní trolejbus vyrazil ze zastávky Kundratka.
 ??  ?? Pamětník Na novou trolej v Prosecké ulici se k příležitos­ti výročí 45 let od ukončení provozu trolejbusů připojil i historický vůz Tatra T400. Ten naposledy odvezl cestující v noci na 16. října 1972.
Pamětník Na novou trolej v Prosecké ulici se k příležitos­ti výročí 45 let od ukončení provozu trolejbusů připojil i historický vůz Tatra T400. Ten naposledy odvezl cestující v noci na 16. října 1972.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia