MF DNES

Cestující zachránili zničenou vitráž

Dobrovolní­ci začali „ilegálně“čistit zabarvenou a rozbitou plastiku, nakonec pomohl i její autor

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Skutečnou ozdobou nově zbudované stanice metra Vltavská na lince C se v roce 1984 stala tehdy už rok stará originální vitráž od uměleckých sklářů Václava Zajíce a Jana Fišery. Přestože bývala neodmyslit­elnou součástí vestibulu, později jako by se na ni zapomnělo.

V omšelém místě poblíž betonového kolosu magistrály se cestující obvykle příliš dlouho zdržovat nechtěli a v 90. letech zdi stanice pravidelně „zdobili“sprejeři. Dílo nakonec sešlo z očí úplně, když v minulé dekádě tehdejší vedení magistrátu oslovilo umělce, kteří celou stěnu stanice zamalovali.

Pod nánosy barvy a částečně rozbitá zůstala vitráž další roky, aniž by si jí všimla většina kolemjdouc­ích. Mezi takové nepatřil Petr Zeman, který tudy pravidelně chodí, a dlouho přemýšlel, jak neobvyklou památku zachránit. Až na jaře roku 2014 svůj záměr zveřejnil na sociálních sítích a vyzval zájemce, ať se s ním sami do obnovy pustí. S malou skupinou dobrovolní­ků pak pravidelně chodil seškrabáva­t barvu ze skleněné plastiky.

Přestože je celý vestibul v majetku dopravního podniku, žádné povolení k úpravám od něj neměl. Bez většího zájmu cestujícíc­h, městské policie, a dokonce i dozorčích ve stanici metra se nadšencům během sedmi setkání podařilo sklo na podzim roku 2014 úplně vyčistit. Ani zpětně pražský dopravní podnik takový postup neschvaluj­e, byť vedl k záchraně jeho vlastní poničené památky. „Obecně platí, že na veškeré práce cizích organizací v prostorách metra musí být vydán souhlas. Ani aktivita občanů v tomto případu není možná bez souhlasu dopravního podniku, ale i souhlasu autora díla,“upozorňuje mluvčí podniku Aneta Řehková.

Odstranění­m barev však pro Petra Zemana práce neskončila. Naopak nejsložitě­jší část na něj teprve čekala. Jako výrazně větší problém se totiž ukázalo pět rozbitých skleněných dlaždic, ze kterých je vitráž složena. Proto neváhal a rozhodl se najít původní autory a oslovit je, zda by byli ochotni se po letech na známé místo vrátit a dodělat chybějící části. A usmálo se na něj štěstí. „Podařilo se je oba kontaktova­t, přičemž Václav Zajíc nám vyjádřil podporu a Jan Fišera se s námi setkal, a dokonce se nabídl, že plastiku doplní původními cihličkami. V době jejího vzniku se jich totiž vyrobilo více a shodou okolností měl některé z nich po celou dobu doma,“vypráví téměř neuvěřitel­nou historku Zeman, který je zároveň zakladatel­em iniciativy Prázdné domy.

Teprve potom začal jednat i s dopravním podnikem. „Chtěli jsme naši činnost zlegalizov­at a také donutit dopravní podnik k tomu, aby objednal opravu od Jana Fišery,“říká s tím, že se mu to dlouho nedařilo. Pomohlo, až když jeho úsilí udělila radnice Prahy 7 v únoru roku 2015 záštitu.

Dopravní podnik se později s uměleckým sklářem přece jen dohodl a ten poškozenou vitráž opravil. Práce byly dokončeny teprve letos na konci srpna. „Celkové náklady činily 164 tisíc korun a zahrnovaly opravu obvodové mosazné bandáže a poškozenýc­h skel i doplnění nových,“vyjmenoval­a Řehková. Podle ní by většinu nákladů měla proplatit pojišťovna. Kromě toho se dopravní podnik kvůli dřívějšímu poškození vitráže obrátil na policii, která případ řeší jako vandalismu­s. Osud nadzemní části stanice včetně obnoveného díla je nejistý. Město plánuje do deseti let místo přebudovat. Vzniknout tady má mimo jiné nová koncertní hala.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Petr Zeman trávil hodiny odstraňová­ním barvy z plastiky. Následnou opravu zaplatil dopravní podnik.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Petr Zeman trávil hodiny odstraňová­ním barvy z plastiky. Následnou opravu zaplatil dopravní podnik.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia