MF DNES

Federer vs. Nadal v číslech 94-75 15-23 4-0

Jsou nejlepší na světě, vzájemné duely však letos vypadají jasně: Federer zdolal Nadala i počtvrté.

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

ní to prostě, ale zároveň tak platně. „Když někdo hraje lépe než vy, není sport vůbec složitý,“pronesl smířeně Rafael Nadal. Tenista, jenž stále zůstává s náskokem téměř dvou tisíc bodů světovou jedničkou. Ale zároveň tenista, jenž letos i počtvrté – nyní ve finále turnaje v Šanghaji – prohrál s Rogerem Federerem.

S někým, kdo je lepší než on. Čili lepší než ten nejlepší ze všech.

Volit mezi imperátore­m Rogerem a císařem Rafou, to je často spíš otázka emocí, sympatií, preferencí. Oba náležejí mezi nejvýrazně­jší tenisty dějin, rok 2017 jim patří. Oba získali dva grandslamy a šest titulů, předvádějí velkolepé výkony. Nezakrněli, naopak se lepší. Ale když nastoupí proti sobě, dominuje ten aktuálně níže žebříčkově postavený.

„Kupodivu jsem před zápasem nebyl vůbec nervózní,“řekl Federer po výhře 6:3, 6:4. „Měl jsem jasno, Federer teď vyrovnal Ivana Lendla.

Nadal dlouhodobě stále vede. jak chci hrát. Skvěle jsem odstartova­l, což mě dostalo do pohody.“

Čím to, že španělskou mašinu na triumfu porazil letos počtvrté a celkově popáté? Zvlášť když celkově stále vládne Nadal a před rokem 2015 držel totožnou vítěznou šňůru 5-0? Ve střetu takových person jde spíše o detaily. Nyní se zdá, že má Federer navrch v mysli.

V mnohamilio­nové Šanghaji lilo a Nadal jako by i v nablýskané aréně podlehl šedivému počasí venku. První game = první brejk Federera. Sám při svém podání neodvracel jedinou hrozbu ztráty a servis neztratil ani v předchozíc­h letošních střetech v Miami a Indian Wells.

V Kalifornii sám Nadal uznal: „Klíčem byl jeho rychlý brejk; jakmile je ve výhodě a dobře servíruje, má spoustu sebevědomí. Pak předvádí hodně uvolněný tenis.“

Vida, jejich osobní dějiny se zopakovaly i nyní v Asii. Platilo rovněž to, co Federer uvedl po úspěchu v Miami: „Řekl bych, že jsem byl v klíčových chvílích o něco lepší.“Lepší. Soustředěn­ější. Jistější. Míče švýcarský fenomén posílal přesně do míst, kam potřeboval. Už zase Federer První set uzavřel esem. Od zmíněné počáteční hry měl navrch; snad i proto, že Nadalovo koleno zpevňoval tejp, jakkoli si Španěl odmítal na zdravotní stav stěžovat.

„Zvlášť na tomhle povrchu je prostě strašně těžké uspět proti někomu, kdo je momentálně lepší ve všech podstatnýc­h tenisových činnostech,“uznal Nadal.

Třeba za to mohla i únava, neboť na rozdíl od odpočívají­cí švýcarské ikony Nadal minulý týden hrál a vyhrál turnaj v Pekingu.

Ale třeba už se Maestro dokázal proti nejpodstat­nějšímu ze soupeřů naprogramo­vat na vítězství.

„Celá naše rivalita ze mě udělala lepšího tenistu,“pronesl Federer v průběhu turnaje v Šanghaji. Složité je hledat hluboce po třicítce neobjevené stezky k úspěchu, nelehké je trénovat jinak. „Taky neříkám, že za to Rafovi chci poděkovat.

Ale bez něj by se tohle nestalo,“povídal 36letý Federer.

Za dobu, co se propracova­li mezi sportovní superstar planety, spolu odehráli pět vzájemných soubojů pouze v roce 2007; po deseti letech by cifru mohli srovnat.

Neexistuje totiž lepší scénář než závěrečný střet titánů u Temže, neboli vysněné finále listopadov­ého Turnaje mistrů v Londýně.

„Teď odletím domů a vymyslíme, co dál. Jestli hrát v Basileji a v Paříži, případně jen na jednom z těchto turnajů, nebo vůbec na žádném. Prioritou je pro mě Londýn,“říkal Federer, přijímaje Nadalovy gratulace. A stále jej ještě může vyšoupnout z trůnu, jakkoli je 1 940 bodů výrazný rozdíl: „Nemyslím si, že se to letos ještě stane. Ale pokud budu hrát takhle, třeba se přiblížím.“

Zvlášť pokud takhle bude hrát proti světové jedničce Rafovi.

 ??  ?? Rafael Nadal jen sleduje, jak jeho sok zdvihá trofej pro vítěze turnaje v Šanghaji. Federer vyhrál i třetí vzájemné finále roku. Foto: AP
Rafael Nadal jen sleduje, jak jeho sok zdvihá trofej pro vítěze turnaje v Šanghaji. Federer vyhrál i třetí vzájemné finále roku. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia