MF DNES

Proč Federer válcuje Nadala

Sparta proti Plzni neodehrála špatný zápas, ale body nemá. Jsou nejlepší, ale všechny čtyři letošní duely vyhrál Švýcar

-

David Čermák

Jan Palička

parta je odpáraná. Dočista? Zřejmě ano! Na fotbalový titul ať zapomene!

Byť v nádherné atmosféře a v divokém reji na Letné odehrála zdaleka nejlepší zápas v sezoně.

Jsou to paradoxy, které ovšem nepřekvapí.

Jestli Sparta trenéra Stramaccio­niho vymění zítra, v zimní přestávce, nebo až v létě, toť jen otázka na klubové šéfy. Trpělivost, kterou s italským štramákem mají, je nevídaná.

Zápas pravdy včera navečer na leccos odpověděl. Sparta – Plzeň 0:1. Ztráta na ligového suveréna narostla na kolosálníc­h 15 bodů.

Pokud se divíte slovu kolosální, měli byste vědět, že se odehrálo teprve desáté kolo!

A Plzeň všech těch deset kol vyhrála, čímž vytvořila unikátní historicko­u šňůru a o jeden zápas překonala Spartu z podzimu 2011. Bravo Viktoria! „Zvládli jsme to spíš srdcem než kvalitou. Vyhrát na Spartě se nepovede každý den. Byla to hektika,“přiznal plzeňský trenér Pavel Vrba.

Aby paradoxů nebylo málo, nedělním hrdinou se stal záložník Daniel Kolář, bývalý sparťan.

Upřímně, Sparta si nezaslouži­la prohrát, opravdu ne. Daleko častěji střílela, měla víc gólových šancí, Ben Chaim ho uklidil do prázdné brány a běžel slavit remízu. Jenže předčasně. Asistent rozhodčího Kříž váhal, jestli zvednout praporek. Nakonec se odvážil a Spartu pekelně naštval. To bylo nadávek, co schytal. Dodejme jen, že ze zpomalenýc­h záběrů měl sudí o milimetry pravdu.

A hlavní sudí Příhoda byl na pranýři zrovna tak, protože sparťané se dožadovali tří penalt. Jedné určitě právem, protože útočník Krmenčík před brankou strhnul rukama nabíhající­ho obránce Zahustela. Mohlo to být 1:1. Nebylo, co rozhodlo? Plzeňská efektivita, plzeňské sebevědomí a tři persony, které za velkým fotbalem vystoupaly ze Sparty. Takže paradoxy pokračují.

„Jsme strašně zklamaní, protože jsme si to nezaslouži­li,“reagoval kouč Andrea Stramaccio­ni.

Výmluvy na nepřízeň rozhodčích se nepočítají, Stramaccio­ni to má nahnuté.

A teď zpátky k hlavním osobnostem podzimního šlágru.

Daniel Kolář ve 38. minutě porazil přírodní zákony. Tak dlouho visel ve vzduchu, až k němu doletěl lehoučký centr od stopera Hejdy, a perfektně trknul hlavou. Dokonalé dílo, na které brankář Dúbravka nedosáhl. Kolář, jehož Sparta vychovala, zářil ve všech ohledech. Zkušeností, přehledem, pestrou hrou, fintami. Stejný význam měl exsparťans­ký stoper Hejda, který nejenže přihrál na gól, ale zároveň hrál perfektně v defenzivní fázi. Byl to on, kdo před přestávkou akrobatick­y vykopnul Hovorkovu hlavičku z brankové čáry. To byl zákrok večera!

Mimochodem, v té chvíli chyboval brankář Kozáčik, další pamětník sparťanské­ho dresu. Také on si – navzdory chybě – vysloužil vysokou známku. Vychytal sladké vítězství.

Třetina ligy je za námi a favorit jasný. Plzeň stíhá už jen mistrovská Slavia. Co bude dělat Sparta?

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Plzeňské objetí Jediný gól šlágru kola dal Daniel Kolář (vlevo), Plzeň vyhrála na Spartě 1:0 a s deseti výhrami z deseti zápasů vede ligu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Plzeňské objetí Jediný gól šlágru kola dal Daniel Kolář (vlevo), Plzeň vyhrála na Spartě 1:0 a s deseti výhrami z deseti zápasů vede ligu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia