MF DNES

Sport.idnes.cz

- — David Čermák

Většinou italský temperamen­t skrývá a mluví klidně. Po prohraném utkání s Plzní, po kterém narostla ztráta jeho týmu už na patnáct bodů, ale Andrea Stramaccio­ni, trenér fotbalové Sparty, poprvé zvolil emotivnějš­í dikci.

„Nechtěl bych mluvit o epizodkách, jako jsou neodpískan­é penalty, ale o celkovém respektu,“rozmáchl rukama, když odpovídal v angličtině. „Sparta je top klub. A během zápasu jsem cítil... Není pro mě snadné to vyjádřit v jiném jazyce než v italštině. Ale přišlo mi, že bychom měli být víc respektova­ní.“

Co tím myslíte?

Rosický byl po nástupu do hry okamžitě třikrát faulovaný, za každý z těch zákroků mohla přijít karta. Tomáš je legenda, kterých je třeba si vážit a v Itálii by se tohle Tottimu nestalo. Za takové zákroky by rozhodčí tahal karty. Kadlec ji dostal za první faul, zato Hejda, který fauloval často, až v 70. minutě. Respektuji výsledek, bravo, gratulace Viktorii. Ale nejsme Benevento, nováček italské ligy. Jsme Sparta! Tým s velkou historií, který si zaslouží respekt.

Historii má Sparta úžasnou, ale teď se trápí. Souhlasíte, že šance na titul je definitivn­ě pryč?

Určitě to už bude velmi těžké. Plzeň má náskok patnáct bodů, i když je za námi jen třetina ligy. Náš cíl je být na jedné ze dvou pozic pro Ligu mistrů, ale i to bude složité.

Těší vás aspoň to, že herně jste prožili nejlepší zápas v sezoně?

Není to snadné, jsme hodně zklamaní. Tým zahrál dobře, a kdo se díval, musel uznat, že jsme si nezaslouži­li prohrát. Všichni odvedli maximum, měli jsme 18 střel, 11 rohů a výsledek je pro nás smutný. Musíme ale mít hlavu nahoře. Prohráli jsme, ale hráli jsme jako Sparta.

Jenže gól jste nedali. Proč?

Když budeme první třetinu sezony analyzovat, samozřejmě dojdeme k tomu, že poměr střel a gólů je špatný. Náš nejlepší střelec je opět Lafata – legenda, hráč, kterého moc obdivuju, ale pro budoucnost Sparty musíme uvažovat, jak ho výhledově nahradit. Musíme myslet na budoucnost. Jsem rád, že se zlepšila forma Kadlece, větší efektivitu chci po křídlech. Na tom je třeba pracovat.

Vzhledem k velké ztrátě se ta otázka nabízí: Očekáváte jednání o své budoucnost­i?

S majitelem se určitě setkáme. Ale my se bavíme pravidelně: jak před zápasem, tak po něm. Teď přišel i za hráči do kabiny a poděkoval jim za odvedený výkon. Ale zpět k otázce: Jsem perfekcion­ista a soustředím se dál na sto procent jen na svou práci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia