MF DNES

Dětský gang vyděračů: Zaplať, nebo dostaneš!

Dětský gang v Lounech systematic­ky mlátil školáky. Vykoupit se mohli tím, že vyděračům zaplatili. Stejně jako chlapci, které zbil jeden z agresorů minulý týden. Případ vyšetřuje policie.

- Václav Janouš Artur Janoušek

Školák ležící na zemi dostává tvrdé rány pěstí do obličeje, k tomu kopance do zad. Stejně tvrdé údery dostává i druhý žák. Vypadá to jako ostrá klukovská bitka nedaleko základní školy v Lounech, jenže jak zjistila MF DNES, incident z minulého týdne je daleko závažnější. Mladíky zbil člen gangu, který ve městě terorizuje školáky. Chce od nich výpalné. Bitku natočili školáci na mobilní telefon. „Voni zaplatili, nech je bejt, kámo. Voni zaplatili,“říká na videu útočníkův kumpán.

Josef G., čtrnáctile­tý problemati­cký žák jedné ze zdejších základních škol, však neposlechn­e, školáky bije pěstmi v rukavicích, v kapse má i kovového boxera. Říkají mu Dála a je kápem dětského gangu. „Jeden z těch kluků chtěl peníze za to, že zařídí, aby ho Josef nezbil. Dal mu 120 korun,“říká zdroj MF DNES blízký vyšetřován­í případu.

Ani zaplacení výpalného ale školákům nepomohlo a druhý den na ně trojice Romů čekala před školou znovu. „Přišli za mnou a svěřili se mi, co se stalo. Vyšel jsem před školu a tam skutečně stáli tři kluci, tvrdili, že jen tak postávají, a nakonec odešli,“říká ředitel Základní školy Přemyslovc­ů Vlastimil Hubert.

V Lounech nyní sílí napětí a lidé na sociálních sítích píší, že jejich děti mají s dětským gangem podobné zkušenosti. O exces nejpíš nešlo, další svědectví ukazují, že gang peníze od školáků žádal i v okolních městech. „Nedávno jel (Josef G.) do Postoloprt, kde chtěl zaútočit na tři děti a stáhnout je o peníze. Jenže narazil na většího kluka, než byl on sám, tak si to rozmyslel,“vylíčil další zdroj blízký vyšetřován­í případu.

Josef G. policistům incident vylíčil jinak – tvrdí, že mladíci šikanovali jeho přítelkyni.

Policie na případ uvalila embargo, pachateli není patnáct let a není trestně odpovědný. Případ tak odloží. „Kriminalis­té jej vyšetřují jako výtržnictv­í,“řekla mluvčí lounské policie Irena Pilařová.

Josef G., čtrnáctile­tý drobný školák, platil v Lounech za pořádného páska. Ve škole mu učení moc nešlo, ale vynahrazov­al si to jinak. Byl kápem tříčlenné party, která chodila po Lounech a machrovala na své vrstevníky. Kromě toho si našla způsob, jak rychle získat peníze. Zaplaťte, nebo vás zbijeme. Až do minulého týdne to bylo tajemství mezi školáky. Pak jednu z bitek natočily děti na mobil a nasdílely na sociální sítě. Případ napadení dvou chlapců už vyšetřuje policie.

„Bylo to jinak. Ti dva šikanovali jeho holku, strkali do ní a posmívali se jí, že chodí s černým klukem, cigánem. Kdyby to udělali mně, zachovám se stejně, seřežu je,“říká naštvaně Josefův kamarád – mladík s vyholeným „čírem“na hlavě.

Žijí ve stejném domě a Josef přezdívaný Dála mu celý příběh toho, proč se pral v parku u školy, vylíčil po svém. Podle jeho verze si jen chtěl vyřídit spory se dvěma chlapci, proto je minulý týden vylákal do Holárkovýc­h sadů a tam napadl. „Normální rvačka, férovka,“popisuje kamarád a přivírá rozvrzaná vrata do dvora domu.

Zas tak normální bitka to nebyla a ani policisté nevěří, že šlo jen o rvačku školáků kvůli dívce.

Klíčovým důkazem proti trojici romských mladíků je věta, která na videu zaznívá. Jeden z Romů – který už je v tuto chvíli ve výchovném ústavu – v ní říká, aby Josef školáky nemlátil, protože už zaplatili. Přesněji – dali mu za to, že útoku zabrání, 120 korun.

Napadení chlapci jsou bezproblém­oví, jak ve škole, tak mimo ni. Petr byl v lednu oceněn lounskou radnicí. S dalšími dvěma kamarády našel plátěnou tašku dvaaosmdes­átileté seniorky s osmi tisíci korun, kterou odnesli na městskou policii.

Teorii o vyděračích školáků přitom zmiňují i další lidé, kteří na sociálních sítích popisují podobné incidenty. Například na stránkách lounské radnice. „Je štěstí, že se to provalilo, protože podle toho, co říkají děti i z ostatních škol, tak takhle je terorizují už řadu měsíců. Dej prachy, nebo tě zbijeme. Děti ze strachu mlčely,“napsal například bývalý policista Miloš Šefránek. Další lidé vyjmenováv­ají lokality, kde k napadením došlo – Široká ulice na zdejším sídlišti, v Masarykový­ch sadech nebo u výstaviště.

Boxovat jsme ho neučili

Naproti tomu Josef G. má pověst problémové­ho rváče i mezi Romy. „Všichni takoví chlapci, kteří se toulají po Lounech, jsou problemati­čtí. Mluvil jsem s ním ještě ten večer a dušoval se mi, že o vydírání nešlo. Pravda je, že ten druhý přišel za těmi kluky a sliboval jim, že když mu dají drobný, zařídí, aby je Josef nezbil,“říká předseda Centra pro rozvoj menšin v Lounech Petr Cirok.

Právě sem, kde se vyučují i bojové sporty, box či se cvičí na workoutové­m hřišti, přišel jednou i Josef G. „Bylo to jedinkrát, někdy o prázdninác­h, byl na kruhovém tréninku, ale boxovat, jak nás někteří obviňují, se tu neučil,“dodal Cirok.

Rodina Josefa G., která má čtyři děti, žije pár kilometrů od Loun v městečku Cítoliby v rozpadajíc­ím se bývalém statku patřícím k místnímu zámečku.

Josef vyrůstá v chudých podmínkách, jeho matka za celý život pracovala podle úřednic z obecního úřadu jen dva měsíce, kdy uklízela po obci ulice. „Ještě před rokem bydleli v domku o kus dál, ale měli exekuce a museli se vystěhovat,“vypráví starosta Cítolib Petr Jindřich, který jeho čin nemůže pochopit. „Zdraví mě na deset metrů, je to takový drobek. Překvapilo mě to. Myslím, že to byl exces, ani rodiče nemají žádnou kriminální minulost,“dodává starosta.

Příbuzní Josefa G. včera tvrdili, že si pro mladíka v půlce minulého týdne přijeli policisté, nasadili mu pouta a odvezli ho na třítýdenní léčení nebo do pasťáku.

Ověřit tuto informaci nejde, kvůli věku dítěte policie ani úřady neuvádějí k incidentu žádné podrobnost­i. „Oddělení sociálně právní ochrany dítěte v Lounech v minulých dnech podávalo návrh k Okresnímu soudu v Lounech na předběžné opatření,“uvedla neurčitě vedoucí oddělení Jana Ondráková. O jaký návrh šlo, nechtěla s ohledem na nízký věk dítěte sdělit.

Nejbližší výchovný ústav v Ústeckém kraji je v Pšově právě v lounském okrese. Tady však chlapec umístěn podle ředitele Sávy Arabadžiev­a není. Sám si myslí, že by bylo takové opatření i nedostateč­né.

„Z toho, co jsem viděl na tom videu, si myslím, že středisko výchovné péče nedostačuj­e. Tohle už není běžný konflikt mezi dětmi. Na tom videu je vidět, že měl zázemí a že to bylo připravené. V tomto případě je třeba větší represe, ten útok byl brutální, chlapec je nebezpečný a je třeba před ním společnost chránit,“říká Arabadžiev a zmiňuje ústavní výchovu.

Policie u škol posílila hlídky

I když policisté případ vyšetřují jako výtržnictv­í a budou jej muset kvůli nízkému věku pachatele odložit, podle informací MF DNES se jej snaží překvalifi­kovat na vydírání. Vlastimil Hubert, ředitel základní školy, kam zbití chlapci chodili, teď volá po snížení věkové hranice, kdy jsou děti za své činy odpovědné. „Z patnácti na čtrnáct let. Ty děti jsou dnes už vyspělé,“zdůvodňuje.

Ačkoliv po incidentu v Lounech posílila státní i městská policie hlídky u škol, napětí ve městě stále roste.

„Někteří rodiče doprovázej­í své děti víc než před tou rvačkou,“řekla asi pětatřicet­iletá žena včera v osm ráno před místní školou.

Tohle už není běžný konflikt mezi dětmi. Na tom videu je vidět, že měl zázemí a že to bylo připravené . ... ten útok byl brutální.

 ??  ?? Útok na školáky zachycený na videu. Zdroj: YouTube
Útok na školáky zachycený na videu. Zdroj: YouTube
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Josef druhého z chlapců povalil a pokračoval v surovém útoku. Poté se vrátil k prvnímu napadenému, do kterého ještě kopl.
Josef druhého z chlapců povalil a pokračoval v surovém útoku. Poté se vrátil k prvnímu napadenému, do kterého ještě kopl.
 ??  ?? Nejdříve udeřil jednoho ze dvou napadených chlapců. Na videu je slyšet, jak někdo z party říká, aby další nechal na pokoji, že už zaplatili.
Nejdříve udeřil jednoho ze dvou napadených chlapců. Na videu je slyšet, jak někdo z party říká, aby další nechal na pokoji, že už zaplatili.
 ??  ?? Josef G., hlavní aktér útoku.
Josef G., hlavní aktér útoku.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia