MF DNES

Sněmovna vládě: Zrušte memorandum o lithiu

Poslanci se hodiny hádali o lithium. Mimořádná schůze se změnila v předvolebn­í exhibici

- — Ondřej Leinert

V předvolebn­í vřavu se proměnila včerejší schůze Sněmovny o podpisu memoranda o lithiu s australsko­u firmou EMH.

Mimořádná schůze, která se kvůli opravě hlavního sálu konala také mimořádně v místnosti, kde se jindy scházejí poslanci ČSSD, se táhla od jedné hodiny odpoledne až do večera.

Proti sobě stály KSČM, SPD a hnutí ANO, které tvrdí, že podpis memoranda krátce před volbami může Česko připravit o miliardové bohatství. „Pro české veřejné rozpočty může mít stejně ničivý dopad jako ledovec pro Titanic,“říkal šéf komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik.

„Jediným cílem této uměle vytvořené kauzy je skandalizo­vat mne, oslabit ČSSD a odvést pozornost od kauzy Čapí hnízdo,“protestova­l ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD, který memorandum podepsal.

Sněmovna večer schválila návrh žádající vládu, aby zrušila platnost memoranda a schválila také usnesení, že memorandum není pro Česko závazné.

Nejvíc mě na tom štve, že to odnáší moje rodina. Dceři říkají, že její táta něco ukradl,“přiznává na sněmovním balkonu ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Odskočil si sem během včerejší sněmovní vřavy ohledně memoranda k těžbě lithia na dvě minuty, aby si vykouřil cigaretu.

Na muži, který byl tři roky náměstkem na ministerst­vu průmyslu a obchodu a představov­al si, že bude kariérním úředníkem, je patrné, jak ho štve, že se na půl roku nechal přemluvit, aby vzal politickou funkci a musel teď poslouchat podobné debaty, jako právě probíhá v jednacím sále.

„Napište si, co chcete, je mi to úplně jedno. Co vám mám na to říct, že to je snůška nesmyslů? Zrovna od toho Babiše, co by se měl zpovídat za Čapí hnízdo,“říká rezignovan­ě, když má komentovat průběh už víc než čtyři hodiny se táhnoucí schůze.

„Po volbách po tomhle stejně neštěkne ani pes, nějaké memorandum už vás nikoho nebude zajímat,“namítne.

Krátce předtím si vyslechl jeden z nejtvrdšíc­h slovních útoků, který Sněmovna za poslední léta zažila. Šéf ANO Andrej Babiš sociálním demokratům a jejich předsedovi Bohuslavu Sobotkovi vyčetl vše možné: privatizac­i Škody Power, schodky rozpočtů sociálněde­mokratický­ch vlád od roku 2002, že zemi zadlužil o 400 miliard, i to, že neumí anglicky.

Poslanci ČSSD však působili podobně rezignovan­ě jako Havlíček. Během Babišova projevu byli ticho, nedošlo na jindy obvyklé bučení nebo dupání, Sobotky se jako první od řečnického pultu zastal až předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zažil jsem tady mnoho přestřelek, ale aby nás tady moralizova­l komunistic­ký fízl a kriminální­k, kterému hrozí deset let vězení, to jsem ještě nezažil,“zlobil se Kalousek.

„Pan Babiš nám tady vylíčil Bohuslava Sobotku jako pologramot­ného člověka a škůdce České republiky. Vždycky to začalo slovy: Ten člověk, který… A na konci by měl asi pan Sobotka odejít kanálem a oběsit se,“glosoval Kalousek. Kritický však byl i směrem k ČSSD. S Babišem souhlasil v tom, že Havlíček neměl memorandum krátce před volbami podepisova­t.

A vůbec, poslanci TOP 09 a ODS si mohli připadat jako diváci, kteří se nedobrovol­ně ocitli při sporu mezi ČSSD, podle níž memorandum má ochránit zájmy České republiky, a hnutím ANO s komunisty a SPD, pro které naopak jde o krádež za bílého dne.

Volební mítink ve Sněmovně

„Jsme na takovém netradiční­m volebním mítinku. Možná bychom měli požádat Úřad pro dohled nad politickým­i stranami, ať nám to vyúčtuje,“žertoval nad průběhem schůze šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Nechci tady spekulovat, že to jsou zárodky koalice mezi panem Babišem, Filipem a Okamurou, ale někdo by si to možná mohl myslet,“namítl Sobotka k předsedům stran, které svolaly včerejší schůzi.

A právě hlavně díky hlasům poslanců trojice ANO, KSČM a SPD nakonec, po téměř devíti hodinách jednání, Sněmovna odhlasoval­a požadavek směrem k Sobotkově vládě, aby memorandum pro jeho „neurčitost“zneplatnil­a.

Vzhledem k tomu, že mandát vlády i Sněmovny s volbami skončí, nebude mít už příští týden kdo po kom tento požadavek vymáhat. Strany tak schůze využily hlavně k tomu, aby čtyři dny před volbami mohly vzájemně proprat špinavé prádlo. Možná nejpoužíva­nějším spojením dne byl název filmu Vrtěti psem, odkazující k tomu, kdy se někdo snaží zastínit jeden problém druhým.

Smršť vzájemných výčitek

Sobotka vyčetl hnutí ANO, že se memoranda chopilo proto, aby nedopustil­o veřejnou diskusi o Babišově obvinění v kauze Čapí hnízdo a zrušeném verdiktu slovenskéh­o Ústavního soudu, že Babiš byl neoprávněn­ě veden jako agent StB. Brabec zase sociálním demokratům vyčetl, že se snaží odpovědnos­t za memorandum hodit na něho.

Havlíček se totiž obhajuje, že licence k těžbě lithia prodloužil­o ministerst­vo životního prostředí vedené hnutím ANO a že právě to mělo právo Australanů­m plány na další průzkum ložisek v Krušných horách zatrhnout.

A komunisté se bránili, že jejich vzájemné notování s ANO a SPD není žádným zárodkem koalice, že jednají ve jménu státu, schůzi svolali jako první a ostatní se k ní jen připojili.

 ??  ??
 ??  ?? Poslední schůze Poslanci se sešli v náhradních prostorách, jejich jednací sál se nyní rekonstruu­je. Důvodem bylo memorandum o spolupráci s těžaři podepsané ministrem Jiřím Havlíčkem (dole). 2x foto: Michal Šula, MAFRA
Poslední schůze Poslanci se sešli v náhradních prostorách, jejich jednací sál se nyní rekonstruu­je. Důvodem bylo memorandum o spolupráci s těžaři podepsané ministrem Jiřím Havlíčkem (dole). 2x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia