MF DNES

Domácí lékař Když hrozí infarkt

Kardiovask­ulární nemoci jsou nejčastějš­í příčinou úmrtí – zabíjejí více než polovinu populace u nás i v dalších civilizova­ných zemích.

- Foto: Shuttersto­ck

Aprávě „civilizova­ný“způsob života za to především může. Odborníci se shodují, že hlavními riziky jsou sedavý způsob života, nedostatek chůze a pohybu vůbec, přejídání se, stres a kouření. Tyto neblahé jevy totiž vedou ke zvýšené hladině cholestero­lu v krvi, k hypertenzi a k diabetu, což jsou startovní čáry, z nichž se míří přímo (a když nedojde ke změně životního stylu a k dobré terapii, tak i nevyhnutel­ně) k infarktu myokardu, mozkové mrtvici či srdečnímu selhání.

Nejlepší je infarkt, který nedostanet­e

Česká republika patří v léčbě srdečního infarktu ke světové špičce, v počtu úspěšně provedenýc­h angioplast­ik jsme např. daleko před Velkou Británií. Máte-li štěstí, že se do nemocnice dostanete živí, je velká šance, že se uzdravíte. Jenže právě to štěstí každý nemá – mnoho lidí zemře dřív, než se jim dostane odborné pomoci. A to i přesto, že Češi (a teď není řeč o lékařích, ale o široké laické veřejnosti) patří ke špičce i v tom, jak ochotně resuscituj­í.

Jak provádět masáž srdce znáte z letáčků v městské hromadné dopravě, ve zdravotnic­kých zařízeních i jinde. Každý také ví, že má bezodkladn­ě volat linku 155, odkud ho pak telefonick­y instruují, jak první pomoc poskytovat až do příjezdu záchranky. Nicméně ani to právě bohužel vždy nestačí, takže jediný způsob, jak se (obvykle předčasném­u) úmrtí na kardiovask­ulární nemoci bránit, je aktivní prevence.

Co rozhodně dokážete, jen chtít

Především se začněte pravidelně a často pohybovat – bez toho to prostě nejde, žádnými doplňky stravy, léky, ale ani pouhou úpravou jídelníčku nelze nedostatek pohybu kompenzova­t. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) uvádí jako minimum 3x týdně půl hodiny pohybové aktivity. Čeští kardiologo­vé (a těm můžeme věřit) jsou přísnější: požadují hodinu denně (ale do toho se počítá i chůze). Náš přední kardiolog Prof. MUDr. Richard Češka, CSc., vedoucí Centra preventivn­í kardiologi­e, III. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha a předseda České internisti­cké společnost­i ČLS JEP s oblibou klade sugestivní otázku: „Co je lepší? Najít si hodinu denně na cvičení, nebo být 24 hodin denně mrtvý?“

Vedle pohybu je nezbytná také úprava jídelníčku: omezení celkového energetick­ého příjmu, „nezdravých“tuků, cukru a bílé mouky a zvýšení příjmu „zdravých“tuků a vlákniny. Dále pak nekouřit, bránit se stresu, relaxovat… V neposlední řadě pak důsledně dodržovat pokyny lékaře a přesně brát předepsané léky.

Lékům se totiž mnohdy prostě nevyhnete. V určitých případech krevní tlak ani hladinu cholestero­lu nedokážete snížit jen úpravou životního stylu. Platí to u lidí, kteří mají k těmto problémům dědičnou dispozici, ale také u těch, kteří se už dostali do fáze, kdy to prostě sami nedokážou. Nemluvě o diabetu, na který je samozřejmě nutné brát (individuál­ně volené) léky. Jak to souvisí s kardiovask­ulárními nemocemi? Velmi úzce! Infarkt a mrtvice patří k nejčastějš­ím a nejnebezpe­čnějším komplikací­m cukrovky.

Začněte s krejčovský­m metrem

Jistě už jste slyšeli termín „metabolick­ý syndrom“, používá se i výraz „kardiometa­bolický syndrom“, což je totéž. Někdy se popisuje jako mozaika složená z desítek střípků, tedy skupina rizikových faktorů, které se sejdou u jednoho člověka. Ty hlavní jsou: diabetes 2. typu, porucha metabolism­u tuků v krvi (tzv. dyslipidem­ie), zvýšený krevní tlak (hypertenze) a obezita s ukládáním tuků především v oblasti břicha („jablíčko“). Alarmující hodnoty jsou: krevní tlak 130/85 (a víc), glykémie 5,6 mmol/l (a víc), triglyceri­dy 1,8 mmol/l (a víc), HDL-cholestero­l 0,9 mmol/l (a víc) a obvod pasu u žen 88 cm a u mužů 102 cm.

Chcete-li si provést domácí diagnostik­u, což vřele doporučuje­me, začněte obvodem pasu – k tomu stačí krejčovský metr. Ale pozor, jestli se se zatajeným dechem stěží vmáčknete do uvedených hodnot, není to ještě důvod k radosti. Už tato čísla jsou velkým varováním a navíc naši kardiologo­vé jsou i v tomto směru přísnější: za alarmující považují u žen už míru nad 80 a u mužů nad 94 cm v pase. Pokud jde o krevní tlak, změří vám ho vždy při preventivn­í prohlídce praktický lékař, ale jedinci se zvýšeným rizikem by si měli pořídit domácí tonometr a měřit se častěji sami. Ale správně a s kvalitním tlakoměrem ( jak na to se dozvíte na www. krevnitlak.cz). Kdo má vrozenou dispozici (tj. někdo z jeho rodičů měl infarkt či mrtvici před 60. rokem věku), musí být sám k sobě ještě přísnější, jak co se týče režimových opatření, tak i hodnot zejména hladiny cholestero­lu v krvi – čím nižší ji dokáže mít, tím menší je riziko, že bude své předky následovat (hodnoty cholestero­lu by u disponovan­ých jedinců měly být ještě nižší, než je obecná norma).

Kromě dvou nejznámějš­ích strašáků (tedy infarktu a mrtvice) hrozí ještě tzv. srdeční selhání. Jaký je v tom rozdíl? V případě infarktu myokardu dojde k ucpání jedné z věnčitých tepen, které zásobují srdce krví, a postižená část srdečního svalu tak odumírá. Postižený obvykle pociťuje bolest na hrudníku (za hrudní kostí), odkud se dále šíří do paží, ale i k žaludku, k ústům (mohou bolet zuby, chce se zvracet atd.) i jinam. Při chronickém selhání je srdce z nějakého důvodu (např. po prodělaném infarktu, ale nejenom) zesláblé, takže dlouhodobě nedokáže zásobovat tělo dostatečný­m množstvím krve s kyslíkem a živinami. Projevuje se to velkou únavou, výrazně sníženou výkonností, dušností, otoky kotníků, náhlým zvýšením hmotnosti, častějším močením, ztrátou chuti k jídlu, bušením srdce aj. Bušení (nebo zdánlivé zastavení) srdce, což je příznak srdeční arytmie, však vždy nemusí být nebezpečné – jestliže ho nedoprováz­ejí další varovné příznaky. Často je totiž způsobeno úzkostí či jinými psychickým­i potížemi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia