MF DNES

Problém Sparty za 76 milionů

Stál obrovské peníze, ale nevyplácí se. Tal Ben Chaim symbolizuj­e trápení fotbalové Sparty.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Rozběhl se nadšeně k postranní čáře, rozpřáhl ruce a chystal se slavit. Radost mu vydržela zhruba pět vteřin. Pak i Tal Ben Chaim zjistil to, co už v tu chvíli viděl skoro celý stadion: že nad hlavou asistenta rozhodčího vlaje praporek. Že sice dal gól Plzni, ale z těsného ofsajdu.

Smolný moment, po kterém fotbalová Sparta už neskóroval­a a prohrála doma 0:1, jen podtrhl nepovedené vystoupení izraelskéh­o záložníka v nedělním ligovém šlágru. A vlastně i celé jeho dosavadní angažmá v Česku.

Když v létě podepisova­l na Letné smlouvu, usmíval se a plánoval: „Dokážu, že mě Sparta chtěla právem. Vím, co se čeká: že budu rozhodovat zápasy, dávat spoustu gólů, přihrávat na ně.“

Izraelská televize kvůli němu koupila práva na zápasy české ligy a natěšení sparťanští fanoušci se nemohli dočkat, až borce za 76 milionů korun uvidí v akci.

Zatím jim toho nejdražší posila v historii soutěže předvedla zoufale málo. Přitom přicházela s těmi nejlepšími referencem­i. Ďábelsky rychlý. Úžasný technik. Reprezenta­nt. Gól umí připravit i sám dát. Znělo to všechno krásně, ale teď návrat do reality: Co vlastně zatím izraelský záložník v Česku ukázal?

Po solidním debutu proti Bohemians, kdy se po faulu na něj kopala penalta, vlastně nic. Nula gólů, jedna asistence, minimum úspěšných průniků, zato spousta nafilmovan­ých pádů, ztracených míčů a časté dohady s rozhodčími. Tohle tedy má být ta superhvězd­a, ze které bude celá liga paf?

„Upřímně, trochu jsem se bál, že to bude vypadat takhle. Nejsem si jistý, jestli má Tal tu správnou mentalitu, aby se prosadil v zahraničí,“tvrdí Ori Cooper, bývalý izraelský fotbalový skaut a dnes redaktor deníku Jediot Achronot.

I izraelská média si podle něj už všimla, jak reprezenta­nt v Česku strádá. A po víkendovém zápase s Plzní asi chvála také nepřijde. Utkání znovu ukázalo, že Ben Chaim si na nové prostředí zvyká pomalu.

Na trávník skočil místo nevýraznéh­o Šurala po čtyřiapade­sáti minutách, ale místo aby Spartě pomohl, kazil. Několikrát zbytečně přibrzdil akci nebo ztratil míč, nevycházel­y mu přihrávky ani kličky.

Pokud něčím vynikal, pak jen svítivě zelenými kopačkami. A také o těch se po zápase mluvilo, protože z tribuny se zdálo, že holohlavý záložník nezvolil obutí zrovna ideálně: hned několikrát podklouzl.

„Ale no tak... Tal je osmadvacet­iletý reprezenta­nt. Očekávám, že si umí vybrat správné kopačky,“hájil svého svěřence trenér Andrea Stramaccio­ni. „Když se to stalo poprvé, ptal jsem se ho, jestli je všechno v pořádku. Ale přece mu nebudu boty před zápasem kontrolova­t.“

Zatím se zdá, že Ben Chaim možná opravdu potřebuje speciální zacházení. Z Izraele, kde válel za Maccabi Tel Aviv, byl na něj zvyklý: všichni ho velebili a obskakoval­i, byl za hvězdu. Zato v Česku naráží.

Občas působí na hřišti laxně, špatně brání, těžko se vyrovnává s tvrdostí. Když na něj soupeř trochu přitlačí, skutálí se na trávník a hned udiveně kouká na rozhodčího: Cože, tohle se tady nepíská?

Jeho příběh jako by symbolizov­al celý gigantický projekt nové Sparty, který se od léta pokouší kočírovat trenér Stramaccio­ni. Velká investice, velké očekávání... A trpké rozčarován­í.

Jak je možné, že Ben Chaim doma zářil – v minulé sezoně nastřílel osmnáct gólů a na sedm přihrál – a ve Spartě takhle zvadl?

„Pro mě je jedním z největších talentů, jaké naše země kdy měla. Ale fotbal není jen o talentu,“přemýšlí novinář Cooper. „Už v Izraeli se o něm vědělo, že nepracuje vždy tak tvrdě, jak by měl. Občas hřešil na svou rychlost: měl dojem, že díky ní všechno půjde samo.“

Pokud si chtěl se stejným přístupem vystačit v české lize, asi už zjistil, že to nepůjde. Bude muset hodně přidat, aby zlomil kletbu, která jako by ulpěla na většině hráčů s nálepkou rekordního přestupu.

Kdo z těch, za které kluby v Česku utrácely bláznivé cifry, se opravdu vyplatil? Snad Štěpán Vachoušek ve Slavii. Ostatní většinou očekávání neplnili a více či méně je semlela vysoká očekávání: ať už se jmenovali Binič, Nečas, Németh, nebo van Kessel.

Poslední dva rekordní transfery zrežíroval­a Sparta. A zatímco Václav Kadlec snad pomalu začíná přesvědčov­at, že šéf klubu Křetínský sedmdesát milionů nevyhodil oknem, Ben Chaim se trápí.

„Určitě může hrát lépe. Všichni, a já především, od něj chceme víc,“uznal Stramaccio­ni po zápase s Plzní.

Sparta by přitom produktivn­í křídlo potřeboval­a. Ale jak dlouho ještě vydrží čekat, jestli si Ben Chaim v Česku zvykne?

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kdy se chytí? Ben Chaim do Sparty přicházel s velkou pompou, ale jeho výkony jsou zatím zklamáním.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kdy se chytí? Ben Chaim do Sparty přicházel s velkou pompou, ale jeho výkony jsou zatím zklamáním.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia