MF DNES

Kauza lithium v otázkách a odpovědích

-

1 Je memorandum, které krizi kolem lithia spustilo, závazné?

Z memoranda podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka pro stát nevyplývaj­í žádné závazky ani povinnosti. Text dokumentu podle něj úředníci konzultova­li s odborníky. Text obsahuje pasáž o tom, že se maximalizu­je šance na zpracování suroviny v Česku, což bylo podle Havlíčka cílem podpisu. Andrej Babiš a další kritici poukazují na to, že se dohoda odvolává na smlouvu o ochraně investic s Austrálií, a může tak Česku přitížit při arbitráži. Experti si to nemyslí. Podle nich nehraje memorandum zásadnější roli.

2 Jaké další závazky stát vůči firmě má?

Zákony hovoří jasně. Kdo se jako první přihlásí o licenci na průzkum naleziště a dostane ji, má přednostní právo i na těžbu vzácné suroviny. Povolovací proces pak jde téměř automatick­ou úřední cestou. Licenci získala v roce 2010 bez povšimnutí firma Geomet. A nejen tato, ale ani předchozí vlády až dosud nejevily větší zájem převzít zpět moc nad krušnohors­kými vzácnými kovy. V roce 2013 si Geomet našel investora – společnost European Metals, jejíž vlastnická struktura končí v daňovém ráji na Panenských ostrovech. Ta od té doby do průzkumu naleziště investoval­a více než 300 milionů korun. V lednu jí ministerst­vo životního prostředí bez rozruchu licenci prodloužil­o.

3 Prohrál by stát arbitráž?

Dle právníků je šance, že pokud by stát nějakým způsobem připravil firmu o její zákonná práva, se kterými do průzkumu investoval­a, společnost by se mohla domoci kompenzace vynaložený­ch prostředků. Dle mezinárodn­ího práva by však stát mohl požadovat výměnou cenná data z průzkumu.

4 Jakou hodnotu má české lithium?

Dva biliony korun, se kterými operuje Andrej Babiš, jsou podle expertů nadnesené. Těžba je riziková a s nejistým výsledkem. „Technologi­e, jak lithium dostat z české rudy, zatím v praxi neexistuje,“uvedl Vladimír Slivka z Hornicko-geologické fakulty Ostravské univerzity. Podle něj navíc ruda obsahuje jen mimořádně mizivý podíl lithia. I cíle těžařů – 100 miliard za 21 let – jsou podle něj z říše pohádek. Jsou navíc závislé na ceně na světových trzích, která sází na to, že surovina nebude například v bateriích nahrazena něčím jiným. (luv)

 ??  ?? Vzácný kov Lithium se používá při výrobě akumulátor­ů.
Vzácný kov Lithium se používá při výrobě akumulátor­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia