MF DNES

Na D1 neměří rychlost, chybějí radary

-

Pavel Svačina redaktor MF DNES

ohu z plynu, jinak můžete být až o pět tisíc korun a tři body na kontu řidiče lehčí. Tak úředníci ještě na jaře strašili řidiče mířící po nejstarší české dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Ve skutečnost­i mohou být neukáznění šoféři úplně v klidu, Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) totiž zbraň proti dálničním pirátům ani po půl roce nenasadilo, a do konce roku už ani nenasadí.

„Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) zrušil soutěž na dodavatele technologi­í nutných pro zajištění měření rychlosti projíždějí­cích vozidel,“uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Některé rizikové úseky, které jsou zúžené kvůli stavebním pracím, měly hlídat dlouhodobě umístěné kamery s měřením rychlosti už od léta. Zařízení by případné přestupky poslalo automatick­y po síti policii, která by je následně předala k dořešení na příslušný městský úřad.

Například město Benešov, pod nějž územně spadá jeden z dotčených úseků D1 mezi exity 34 Ostředek a 41 Šternov, teď kvůli zpackané zakázce tratí. Město na náklady spojené s D1 vyčlenilo v rozpočtu kolem pěti milionů korun. „S předstihem jsme se připravili. Přijali jsme kvůli tomu úředníky a máme připraveny i další personální posily. Nakoupili jsme také veškeré technické vybavení,“říká starosta středočesk­ého Benešova Petr Hostek (ČSSD).

Město zatím úředníky a techniku využívá k provozu vlastního úsekového měření v ulicích Benešova. To funguje od srpna.

Pokuty až na jaře

s nejméně 4 porty podporujíc­ími gigabitové připojení. Sama by prý stejnou službu zajistila i s jinou technologi­í a levněji. Jen by systém musel být napojen na 20 routerů, nikoli na původně zamýšlenýc­h 10 routerů. „Namítali jsme, že došlo k porušení zákona, požadavky byly natolik omezující, že nám neumožnily podat nabídku,“sdělil MF DNES Jozef Motyčka, předseda představen­stva Movys.

ŘSD stížnost firmy odmítá, považuje ji za účelovou, parametry by prý splňovalo více produktů na trhu. „Naším cílem především bylo, aby později po skončení měření bylo možné routery odinstalov­at a použít na jiné účely na dálnicích,“říká Studecký. Firma Movys se nyní účastní i opakovanéh­o tendru, který právě probíhá. V jeho podmínkách již výše zmiňované požadavky na routery nejsou.

Po skončení soutěže chce ŘSD na jaře 2018 nasadit měřicí techniku až na pět úseků dálnice D1, kde bude zúžení kvůli stavebním pracím.

Mezi nimi nemají chybět i benešovské úseky mezi exity Ostředek a Šternov nebo Psáře a Soutice.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Opravy na dálnici D1.
Foto: MAFRA Opravy na dálnici D1.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia