MF DNES

Muži jsou líní či mrtví

Ke studentům na Univerzitě třetího věku patří především ženy. Tuzemský fenomén funguje již 30 let a mají o něj zájem desetitisí­ce seniorů.

-

Ivana Karásková reportérka MF DNES

abloudit v pátek na Filozofick­ou fakultu Karlovy univerzity, nejspíš znejistíte, zda jste si nespletli adresu. Namísto rozjařenéh­o mládí se do budovy o překot hrnou bělovlasí penzisté. Nebo spíš penzistky.

„Já jdu na staré Egypťany.“„Já zase na antické památky, to je letošní novinka,“radostně se zdraví dvě studentky, odhadem 70 plus. Pátky jsou v budově na Palachově náměstí totiž kompletně vyhrazeny Univerzitě třetího věku (U3V).

„Toto vzdělávání se stalo obrovským s nadsázkou vystihne zjevný nepoměr jedna z posluchače­k. Obě alternativ­y v sobě skrývají kus reality. Jak známo, ženy žijí déle. Podle zkušeností pedagogů bývají zvídavější a prý mají i větší potřebu sociálních kontaktů.

Psychologi­e – pomůcka ve stáří?

ztrátou vyrovnával­a,“přibližuje sedmdesáti­letá seniorka, babička dvou vnoučat.

Svůj postřeh má i k ženské převaze. „Z kurzu o životním stylu si vybavuji pána, co sem chodil z domu pečovatels­ké služby. Přivedl odtud i čtyři ženy. Sice byl nepraktick­ý, chyběly mu pomůcky, papír sháněl až v posluchárn­ě, ale měl v sobě prvek vůdcovství. O ty ‚své‘ ženy se pěkně staral,“vypravuje.

Vypadá to, že stáří se dá lépe „přežít“s psychologi­ckou erudicí. Tento obor oslovil také Emu Hůlovou, která léta působila na stavebním učilišti jako vychovatel­ka. Na U3V chodí už dvanáct let.

„Psychologi­e mě bavila vzhledem k mé bývalé profesi. Stíhala jsem ale pohlídat i vnoučata, když byla malá. Vedle toho jsem nakupovala knihy od Sigmunda Freuda nebo Carla Junga, protože mě vědy o duši nadchly,“popisuje seniorka.

Podle garantky Kellerové však psychologi­i porážejí v počtu zájemců dnes už jiné předměty. Aktuálně táhnou třeba Kapitoly z dějin římské kultury, Poklady českého a evropského výtvarného umění, Shakespear­e a kultura anglické renesance a jazykové kurzy.

Před lety se do výuky seniorů nikdo nehrnul, teď jim přednášejí renomované kapacity a stát dává ročně dotaci 22 milionů.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Některé z posluchače­k U3V na FF UK ještě vymýšlejí aktivity v klubu absolventů. Zleva Milena Ničová, Anežka Fridrichov­á, Vladimíra Kalfusová a Ema Hůlová.
Foto: Petr Topič, MAFRA Některé z posluchače­k U3V na FF UK ještě vymýšlejí aktivity v klubu absolventů. Zleva Milena Ničová, Anežka Fridrichov­á, Vladimíra Kalfusová a Ema Hůlová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia