MF DNES

300 mrtvých: Somálsko je na špici žebříčku terorismu

- — Milan Vodička

Po více než pětadvacet­i letech chaosu, občanské války a zabíjení dosáhlo Somálsko i dalšího vrcholu, když se tam odehrál pumový útok, který ho posouvá do žebříčku deseti nejhorších teroristic­kých atentátů moderní doby.

Exploze dvou aut plně naložených výbušninou takřka srovnala se zemí řadu domů v centru somálského hlavního města Mogadiša a zabila víc než 300 lidí, přičemž toto číslo asi není konečné. V nemocnicíc­h leží stovky zraněných, řada z nich kriticky. A další desítky lidí jsou pohřešován­y.

Při předchozíc­h útocích v Mogadišu bylo letos už zabito nebo zraněno 771 osob. Počet obětí terorismu se letos zvýšil o 40 procent.

Za pachatele nynějšího útoku je považováno hnutí Šabáb (Mládež nebo taky Chlapci), které patří do sítě al-Káidy, některé části však přeběhly k Islámskému státu. Je to armáda o síle možná až deseti tisíc radikálníc­h bojovníků, svého času ovládala i Mogadišo. Nyní drží území na jihu země, odkud podniká výpady i do Keni.

Nynější útoky jsou údajně odvetou za vystupňova­né údery amerických dronů, které zabíjejí pohlaváry Šabábu. Hnutí už několikrát slibovalo pomstu.

Ta měla nyní podobu dvou náklaďáků naložených stovkami kilogramů výbušnin. Jedna exploze odpálila i cisternu s benzinem, která zrovna stála poblíž.

Pro útok, jehož cílem bylo zřejmě ministerst­vo zahraničí, byla vybrána nejrušnějš­í část metropole. Na tomto místě se odehrála již řada teroristic­kých akcí.

Atentát ukazuje odvrácenou stránku válčení pomocí dronů. Lze bez rizika zabíjet náčelníky radikálů, ale nevypadá to jako cesta, jak je porazit.

 ?? Foto: AP ?? Místo zkázy Exploze vozů naložených výbušninam­i zanechala nejen stovky mrtvých, ale také řadu zničených budov v centru Mogadiša.
Foto: AP Místo zkázy Exploze vozů naložených výbušninam­i zanechala nejen stovky mrtvých, ale také řadu zničených budov v centru Mogadiša.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia