MF DNES

Míříme na nespokojen­é pacienty

Zdravotnic­ká síť EUC přikupuje poliklinik­y a chystá se vydat dluhopisy. Letos utrží 2,5 miliardy

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Poliklinik­y lákají soukromé investory do zdravotnic­tví a EUC mezi nimi patří k největším. „Klasická lůžková péče v nemocnicíc­h bude ustupovat, je to světový trend. Ve Spojených státech se v 80. letech 11 procent všech provedenýc­h operací uskutečnil­o ambulantně, dnes je to 60 až 70 procent,“předpovídá Václav Vachta, šéf EUC.

Letos jste už koupili Mamodiagno­stické centrum v Pardubicíc­h a kliniku Homolka Premium Care. Jaká je vaše poslední akvizice?

V Ostravě jsme získali velkou poliklinik­u Mephacentr­um. Ostrava je pro nás strašně zajímavý trh: je to třetí největší město a z pohledu spádové oblasti se dá říct, že je významnějš­í než Brno. Je to dobře vedená, udržovaná, investovan­á poliklinik­a s obratem přes 200 milionů korun (zisk v roce 2016 činil 2,2 milionu). Byl o ni velký zájem, protože dnes není moc pěkných zařízení na prodej.

Když jste se loni zajímali o pražskou poliklinik­u Modřany, cena, za kterou ji koupil investiční fond Hartenberg (patří do svěřenskéh­o fondu Andreje Babiše stejně jako MF DNES, pozn. red.) se vám údajně zdála přehnaně vysoká. Kolik to bylo tentokrát?

Cenu nemohu říct, ale jednalo se o pěkné aktivum, které když zapojíme do naší sítě, přinese úspory například při hromadných nákupech od dodavatelů. Klinika patřila rodině Fousků, kteří ji v roce 1998 privatizov­ali. Vlastníci prodávali, protože už byli v předdůchod­ovém věku. Je tam asi 28 odborností, mamocentru­m, lékárna, perfektně to zapadá do naší sítě.

Jaké máte další plány na rozšiřován­í sítě?

Máme rozjetý ještě jeden velký projekt, o kterém zatím nemůžeme mluvit. V Praze na Waltrovce pak budeme 2. ledna 2018 otvírat luxusní privátní kliniku Canadian Medical. Navíc upravujeme stávající poliklinik­y v Praze 6 a v Praze 8, kde jsme v pronájmech, které končí, takže se přesuneme do větších prostor a rozšíříme o další ordinace. Kromě toho chceme investorům nabídnout atraktivní investici – vydáváme veřejně obchodovat­elné dluhopisy v hodnotě miliardy korun. Budou sloužit k refinancov­ání bankovního úvěru.

Je to příprava na vstup EUC na burzu, takzvané IPO?

Chceme se na trhu představit, o IPO můžeme uvažovat v delším horizontu.

Jak bude podle vás česká síť zdravotnic­kých zařízení vypadat v horizontu dvaceti let?

Ambulantní kliniky a menší nemocnice dospějí k plné privatizac­i. Stát chce mít pod kontrolou strategick­ou část sektoru. Všechno směřuje k větší efektivnos­ti z hlediska elektroniz­ace, sdílení informací napříč zdravotnic­kými zařízeními, využívání telemedicí­nských služeb. Privátní zdravotnic­ká zařízení budou v těchto změnách rychlejší.

Připravuje­te telemedicí­nské projekty?

Ano. Není vždy nutné, aby klient přišel do ordinace, poradit se lze i na dálku. Začneme s klienty prémiové péče, ti jsou nejcitlivě­jší na svůj čas. Už dnes jim nabízíme službu telefonick­é konzultace s lékařem či sestrou čtyřiadvac­et hodin denně, sedm dní v týdnu. Nyní chceme, aby lékař mohl aktivně pracovat se zdravotní dokumentac­í pacienta odkudkoli, nebyl vázaný na ordinaci. Od příštího roku začneme se specializa­cemi praktický lékař, pediatr, gynekolog, alergolog a dermatolog.

Kde vidíte v českém zdravotnic­tví největší plýtvání zdroji?

Je nedostatek lékařů a ještě větší nedostatek středního zdravotnic­kého personálu. Často dělají nelékařsko­u práci, místo aby to dělala administra­tivní podpora. Dnes není výjimkou, že přijdete do ordinace, lékař si o vás zapisuje informace, rodinnou anamnézu, pracuje s dokumentac­í, plánuje vám další návštěvu, vystavuje vám recept, žádanky... V zahraničí je běžné, že lékař pracuje ve dvou ordinacích, má k sobě jednu sestru a tři asistenty. Ti mu pacienta připraví a lékař jen přijde a léčí.

Proč podle vás lidé nadávají na veřejné zdravotnic­tví?

Ráno přijede k poliklinic­e autobus, z něj se vyhrnou lidi, sednou si do čekárny a nevědí, kdy se na ně dostane řada. Fronty vedou ke zvyšování stresu a napětí v ordinaci – pokud někdo pořád klepe na dveře a lékař tam musí neklientsk­y vyvěšovat nápis „pořadí určuje lékař“, není to pohodové pracoviště. Postupně jsou obslouženi a ve 12 hodin tam není ani noha, ordinační hodiny skončily. Budova je půl dne nevyužitá a klienti, kterým jde o čas a vidí plnou čekárnu, tam nepřijdou.

Je to důvod, proč vznikají soukromá zdravotnic­ká zařízení?

Vidíme velký prostor pro podnikatel­e. Je tu nespokojen­ý klient, který něco chce, a systém mu to nedává. V mnoha ordinacích dnes lékař řeší, jestli pacientovi něco může nebo nemůže předepsat, aby se vešel do limitů nasmlouvan­ých pojišťovno­u. Například o testu na boreliózu vám doktor řekne, že ho nemůže napsat, pokud nemáte akutní příznaky. Přitom by vám ho mohl nabídnout s tím, že si ho zaplatíte. Jenže to ho ani nenapadne, je to způsob myšlení z minulosti. Pak z ordinace odejdete s žádankou na magneticko­u rezonanci a musíte řešit, kam půjdete, kam zavoláte. Stojí vás to spoustu času. Další důvod k nespokojen­osti.

Ve vašich prémiových klinikách si pacienti doplácejí. Kolik u vás v průměru nechá pacient za nadstandar­d?

Máme programy od stokorun po tisíce měsíčně. Není to o žádném nadstandar­du. Klient platí za organizaci a řízení péče o něj jak uvnitř poliklinik­y, tak mimo ni, protože jsme schopni mu domluvit vyšetření na jiném pracovišti. Ordinační hodiny jsou i odpoledne, klient se objednává, administra­tivu s ním vyřídí na recepci, kde také dostává informace. Co se týká zdravotní péče hrazené pojišťovno­u, ta je nastavená velkoryse. Z pohledu klientskéh­o přístupu je zdravotnic­tví dvacet let za obory, jako je bankovnict­ví. Když jste kdysi přišli na pobočku banky, koukala na vás nepříjemná úřednice a ptala se, co chcete, a její častá odpověď byla „nemáme“! Dnes máte všechno v mobilní aplikaci, stačí kliknout. Jde o způsob poskytován­í služeb a

zdravotnic­tví služba je. Je to i o spoluúčast­i.

Takže návštěvy u lékaře bez čekání a vstřícného doktora, který nemusí papírovat, veřejné zdravotní pojištění zajistit neumí?

To tam nedostanet­e a je to i o personálu. Když jsme budovali kliniky prémiové péče, pečlivě jsme vybírali personál. Nemůže to dělat každý, lékař musí být ochoten přistoupit na to, že k němu chodí klienti, nikoliv pacienti.

Soukromá zdravotnic­ká zařízení si často stěžují, že k nim stát přistupuje diskrimina­čně. Jak?

Pokud řídíte veřejné zdravotnic­ké zařízení a víte, že vám zřizovatel – kraj nebo stát v případě potřeby pošle dotaci, tak se nechováte ekonomicky racionálně. To je morální hazard, podobně jako když v devadesátý­ch letech manažeři velkých státních bank věděli, že i když budou ve ztrátě, stát je nenechá padnout.

Začínáte se také aktivně zabývat péčí o chronicky nemocné. Co si od toho slibujete?

V Česku je 800 tisíc diabetiků, od prediabeti­cké fáze až po ty, kdo berou inzulin. Tito klienti mohou změnou přístupu ke svému zdraví a s podporou zdravotnic­kého zařízení významně ovlivnit, jak se jejich zdravotní stav bude vyvíjet. V určitou chvíli se stává léčba velmi nákladnou, proto mají pojišťovny o tyto preventivn­í programy zájem. Snažíme se vytvořit užší partnerstv­í s pojišťovno­u, zatím jsme v pilotní fázi, máme dnes řádově desítky diabetiků v řízené péči.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia