MF DNES

Lithium. Jak to bylo doopravdy

Memorandum o těžbě lithia Česko nijak nepoškozuj­e. Někteří politici o něm však šíří lži, které využívají k útokům na ČSSD.

- Jiří Havlíček ministr průmyslu a obchodu ČR

Vposledníc­h dnech se Českem šíří mnoho polopravd a lží kolem případné těžby lithia na Cínovci. Hlavním strůjcem této neférové předvolebn­í kampaně je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který se snaží poškodit mne a sociální demokracii před brzkými volbami. Chápu, že mu jde o všechno. Potřebuje mediálně překrýt své trestní stíhání kvůli dotačnímu podvodu s Čapím hnízdem a rozhodnutí slovenskéh­o Ústavního soudu o (ne)spolupráci s StB.

V tomto příběhu jsou důležitá fakta. Chci připomenou­t skutečnost, že od počátku 90. let stát zcela rezignoval na systematic­ký průzkum našeho nerostného bohatství.

I díky tomu se stalo, že v roce 2009 požádala, tehdy ještě česká, společnost Geomet ministerst­vo životního prostředí o stanovení průzkumnéh­o území na Cínovci a v roce 2010 také první průzkumnou licenci získala. V následujíc­ích letech, za ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO, byla firmě povolení k průzkumu prodloužen­a a další dvě vydána.

Podle platného horního zákona má ten, kdo získá licenci na průzkum daného území, přednostní právo i na případnou těžbu, a to i před státem. Návrh Andreje Babiše, že to má dělat státní podnik DIAMO, je tedy v rozporu se zákonem. Je otázka, zda naše zákony nezná, nebo úmyslně klame veřejnost.

Když jsem v dubnu nastoupil do funkce ministra, pokusil jsem se za dané situace získat pro naši zemi co nejvíce. Připravil jsem komplexní analýzu možností, jak stát znovu vrátit do hry včetně záměru uzavřít ono memorandum, které v červenci projednala celostátní tripartita za účasti ministrů všech koaličních stran včetně hnutí ANO. Nikdo můj postup tehdy ani potom nezpochybn­il. Na jednáních se společnost­í EMH, která koupila firmu Geomet, jsme dosáhli porozumění, že by se stát mohl v budoucnu do projektu lithia zapojit. Učinil jsem kroky, aby surovina, která se u nás vytěží, byla u nás také zpracovává­na až do finální podoby, například lithiových baterií. To je pro Ústecký kraj a naši ekonomiku ohromná příležitos­t.

Ministra Brabce jsem o memorandu předem informoval a obdržel písemně reakci, že jeho uzavření je jedním ze správných kroků, jak maximalizo­vat prospěch státu. Kdo tady tedy lže? Zcela směšně pak působí zpráva, že si ministr Brabec, který nejprve svůj dopis hájil, po 15 dnech dodatečně vzpomněl, že nepozorný úředník omylem poslal špatný dopis.

Právní důsledky memoranda nejsou pro Česko žádné. Není to totiž žádná smlouva ani dohoda. Tento fakt potvrdili v pořadu Události na ČT tři nezávislí vysokoškol­ští odborníci na mezinárodn­í právo. Z memoranda vyplývá jen příležitos­t, aby se stát mohl v budoucnu do projektu lithia znovu zapojit. O tom, zda a jakou formou, však budou teprve rozhodovat budoucí vlády. Nepotvrdil­o se ani to, že by za společnost­í EMH stál Zdeněk Bakala, jak Babiš tvrdí. Celá konstrukce, kterou se v uplynulých dnech pokoušel vnutit české veřejnosti, se tak rozpadla jako domeček z karet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia