MF DNES

Dolnosaský test a návrat staré dobré velké koalice

- Vojtěch Varyš spolupraco­vník MF DNES

Zemské volby v Dolním Sasku se konaly jen tři týdny po celoněmeck­ých, tak byly vnímány jako první velký test. V bohatém Dolním Sasku je, zdá se, „svět ještě v pořádku“. SPD zde zvítězila s bezmála 37 procenty hlasů (prakticky dvojnásobe­k toho, než co získala na federální úrovni) a konzervati­vní CDU sice prohrála, ale za svých 33,5 procenta se taky optikou celoněmeck­é pozice stydět nemusí, byť měla původně vítězné ambice a volby fakticky vyvolala. A zatímco v Berlíně velké koalici odzvonilo, v dolnosaské­m Hannoveru se jedna taková chystá.

Zemské volby v Německu sice něco o spolkové politice vypovídají, daleko spíše však reflektují místní poměry. A paradoxně v Dolním Sasku bude velká koalice novum – obě silné strany se zde u moci střídaly. Poslední volby vyhráli i po deseti letech vlády křesťanští demokraté, druhdy vedení zdejším populárním premiérem a dnes nepopulárn­ím expreziden­tem Christiane­m Wulffem, ale nedokázali sestavit vládu. Většinu jednoho hlasu měli socialisté se Zelenými a vlády se tak chopil lídr SPD Stephan Weil. Koalici letos odešel právě ten jeden poslanec, poslankyně Elke Twestenová. Přesvědčil ji k tomu šéf CDU Bernd Althusmann, který se už díky preferencí­m kolem 40 procent viděl v premiérské­m křesle. Tudíž se volby konaly předčasně. Althussman­n se však přepočítal. Weil sociální demokraty dovedl k vítězství. Jenže případné koalici se Zelenými zase jeden hlas k většině chybí. Mohli by se spojit ještě s liberální žlutou FDP do takzvaného „semaforu“, typu koalice, který je u moci v Porýní-Falci, ale to zdejší FDP odmítá. CDU zas jinou koalici nesestaví, nezbývá tedy než se spolehnout na tu velkou.

V drobnostec­h se ukazuje rozdíl mezi západním a dobře živeným Dolním Saskem a bývalým východním Německem. AfD se zde sice do zemského sněmu dostala, ale s pouhými 6 procenty hlasů, postkomuni­stická Die Linke neuspěla. Lidé zde nemají důvod se bouřit a pozice tradičních stran je neotřesite­lná. Nedá se však říct, že by výsledky voleb či sestavován­í koalice v Hannoveru měly mít výrazný vliv na dění na federální úrovni, kde se velká koalice po debaklu SPD rozpustila a pomalými krůčky směřuje i přes složité vyjednáván­í a osobní i programové rozpory zřejmě k jedinému možnému řešení – koalici „Jamajka“, spojenectv­í černé CDU/CSU, žluté FDP a Zelených.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia