MF DNES

Dojal mne zármutek hudebníků, říká šéf filharmoni­e

- — Věra Drápelová

Česká filharmoni­e má nového šéfdirigen­ta po zesnulém Jiřím Bělohlávko­vi. Stal se jím světoznámý rusko-americký umělec Semjon Byčkov, který včera podepsal smlouvu a funkce se ujme od příští sezony.

Za hlavní úkol nyní považuje zachovat jedinečnos­t tělesa. „V době, kdy se orchestry ve světě dost unifikují, zachovala si Česká filharmoni­e svoji identitu. Je to unikátní poklad,“zdůrazňuje.

Spolupracu­je s ní od roku 2013, kdy zaskočil za nemocného Neeme Järviho. „Byl jsem tehdy zrovna na cestě z Moskvy do Paříže, když ke mně dorazila prosba, abych se zastavil v Praze,“vzpomíná na okamžik, jenž se měl stát osudovým.

V týmu je i Hrůša a Netopil

Krátce nato přišla nabídka od firmy Decca na natočení série Čajkovskéh­o skladeb. Byčkov shodou okolností pobýval v Praze i začátkem letošního června, když orchestr truchlil za Jiřího Bělohlávka. A třebaže po mnoha letech strávených v různých šéfovských funkcích už původně nechtěl nést odpovědnos­t za konkrétní instituci, změnil názor.

„Byl jsem hluboce pohnut důstojnost­í a nefalšovan­ostí zármutku. Pak za mnou přišla velká skupina hudebníků a požádala mne, abych se jich ujal. Řekl jsem si, kdo se umí tak upřímně loučit, umí stejně vřele přijmout někoho nového. A položil jsem si otázku, zda chci ještě jednou změnit svůj život. Odpověděl jsem si, že ano,“přibližuje své úvahy.

Byčkov v polovině sedmdesátý­ch let emigroval ze Sovětského svazu do USA. V minulosti vedl například Národní operu v Paříži nebo Semperovu operu v Drážďanech. Postu šéfa České filharmoni­e se ujal prozatím na pět let. Nový tvůrčí tým doplní ještě dva mladí čeští dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil, kteří zaujmou pozice hlavních hostujícíc­h dirigentů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia