MF DNES

Jak se na jižní Moravě po válce lámal chleba

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Šatna tělocvičny, barevné vinohrady, proměna moravského venkova a hlavně šedesát let nedávné historie. Skutečné události z jihomoravs­ké vísky Skoronice se staly předobraze­m nové hry, kterou pro pražské Švandovo divadlo napsal spisovatel a soudce Josef Holcman. V kusu nazvaném Lámání chleba reflektuje vlastní zážitky z průběhu dvacátého století doplněné o záznamy obecní kroniky.

Autor Ceny facky

Ačkoliv je to pro Holcmana první dramatická práce, vznikla už podle jeho stejnojmen­ného souboru povídek populární hra Cena facky aneb Gottwaldov­y boty. Před třemi lety předlohu zdramatizo­val Karel Steigerwal­d a s úspěchem se hrála ve Slováckém divadle i v pražském Divadle v Celetné. „Josef Holcman nás nechává v Lámání chleba nahlédnout do rodinných kronik, abychom z nového úhlu zkoumali i svou vlastní minulost,“říká umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár, který je též režisérem a spoluautor­em nynějšího scénáře.

V Lámání chleba diváci uvidí sedláka Vojtu (Jacob Erftemeije­r), jeho kamaráda ze sousedství Aloise (Petr Buchta) a Franze Löwyho. Třetího zmíněného, vojenského dezertéra, ztvární Tomáš Červinek, jehož Vojta s Aloisem koncem druhé světové války ukryjí ve stodole a zachrání mu tak život.

Holcman staví trojici v poválečnýc­h letech i po nástupu komunismu proti tehdejším každodenní­m problémům a následně ji protáhne zbytkem minulého století až do současnost­i.

V dalších rolích kusu, který láká i na zajímavou scénografi­i Lucie Labajové, se objeví Miroslav Hruška, Martina Krátká, David Punčochář či třeba Marek Pospíchal. Holcmanový­m Lámáním chleba navazuje Švandovo divadlo na dramaturgi­ckou linku, ve které zve ke spolupráci současné české spisovatel­e.

Scéna už loni uvedla Betonovou zahradu v dramatizac­i Petry Hůlové, koncem loňské sezony pak měla premiéru novinka Pohřeb až zítra z pera Natálie Kocábové.

Premiéra Lámání chleba se má na smíchovské scéně uskutečnit tuto sobotu, nejbližší reprízy v pondělí 23. října a dále 4. a 27. listopadu. Hraje se ve Velkém sále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia