MF DNES

Rejža Vorel, démon parketu

Bytost mezi Škrholou, Donem Šajnem, Travoltou a svazáckým tanečníkem. Tak charakteri­zuje David Vávra svého souputníka z Divadla Sklep Tomáše Vorla v neobvyklé knize Rejža Vorel.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Publikaci z nakladatel­ství divadelní literatury Pražská scéna, která vyšla k režisérový­m šedesátiná­m, by mohl Vorlovi závidět mnohý zasloužilý osmdesátní­k. Ovšem valnou zásluhu na její čtivosti má sám oslavenec, kterého editor knihy a znalec divadelní historie Jan Dvořák požádal, aby ve „zkratce a zábavně“vylíčil svůj život.

Diskotékov­ý Toník

Z požadované zábavné zkratky se stalo šedesát autorských stránek stejně svérázných, jako je sám tvůrce Kouře, Skřítka, Gymplu, Vejšky či loňského Instalatér­a z Tuchlovic. Další stránky přidávají jednak Dvořák, který Vorlovy vzpomínky doplňuje, glosuje či věcně opravuje, jednak unikátní fotografie, několik portrétníc­h studií a v neposlední řadě Vávrův prolog o „démonovi kráčejícím po Branické ulici jako po Broadwayi“a „barvotisko­vě přímém jako Mirek Dušín“, kterého Vorel hrával v pořadech ke kulatinám Jaroslava Foglara.

Tichý, plachý, zádumčivý, smutný a stále učesaný; tak líčí nynější režisér svou dětskou podobu. Romské děti mu braly svačinu, kolo i peníze na lístky do kina, kde viděl čtrnáctkrá­t Poklad na Stříbrném jezeře, a dokonce, ukryt za kamny, svůj první mládeži nepřístupn­ý film Dokonalé manželství.

Pro tatínkovo loutkové divadlo vyráběl pyrotechni­cké efekty ještě na gymnáziu, kde svůj strach z pivního kolektivu prolomil až na konci studia, pak na stavební fakultě chodili za školu do kina se spolužákem Vávrou, který ho vzal za Milanem Šteindlere­m do budoucího Sklepa.

„Neexistova­lo jediné představen­í, kde by byl jediný z nás střízlivý, někdy se opili i diváci a také se lezli předvádět na jeviště,“líčí heroické roky souboru. Pro tehdejší představen­í Muzikál natočil Vorel svůj první film Diskotékov­ý Toník, parodii Pomády, kde se v titulní roli „vlnil v gumových kalhotách, okovaných botách a nestoudné choreograf­ii“. Škoda, že se snímek nedochoval.

Zajímavé je, proč po deseti letech odešel: protože „Sklep se nechtěl nechat režírovat“. Přes pantomimu, karate a samurajské filmy se na druhý pokus dostal na FAMU, se Zdeňkem Troškou pomáhal při natáčení amerického filmu Yentl, kde si dokonce zahrál s Barbrou Streisando­vou. Pohádal se s Věrou Chytilovou, protože přetáhla „jeho“herce do příběhu Kopytem sem, kopytem tam, zmínil její výrok, že „já a Menzel jsme nikdy nepili, je to odporné“, i svou vítězosláv­u, kdy její film i jeho debut Pražská 5 skočily svorně v dočasném trezoru.

Filmová terapie

„Kdysi jsem věřil, že filmem mohu něco změnit. Už si to nemyslím. Tak proč chci pořád něco točit? Asi jsem stále nemocný a díky filmu se léčím,“vyznává se režisér, který svého času vymyslel utopickou terapii pro celou domácí kinematogr­afii. Kniha ji vedle jiných dokumentů cituje: Vorlův program filmové daně se jmenuje České filmy zadarmo. Zatím svůj plán zkouší na sobě, všechny své filmy „rejža Vorel“totiž postupně umísťuje na internet, kde jsou volně přístupné. Tudíž se ani nekradou.

 ??  ?? Ve Sklepě Madla Křenková, Tomáš Vorel a David Vávra karikují společnost v „angažované hře“Šediváci.
Ve Sklepě Madla Křenková, Tomáš Vorel a David Vávra karikují společnost v „angažované hře“Šediváci.
 ??  ?? Dva režiséři Tomáš Vorel a Milan Šteindler se potkali při divokých představen­ích Divadla Sklep. 2x repro: Rejža Vorel
Dva režiséři Tomáš Vorel a Milan Šteindler se potkali při divokých představen­ích Divadla Sklep. 2x repro: Rejža Vorel
 ??  ?? Samorost Tomáš Vorel všechny své filmy umísťuje na internet, aby si je lidé mohli zadarmo stáhnout.
Samorost Tomáš Vorel všechny své filmy umísťuje na internet, aby si je lidé mohli zadarmo stáhnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia