MF DNES

Dětská ovocná výživa Hipp se stále liší...

- — (man)

„S malým dítětem to někdy bývá fuška. Ale zjistila jsem, že v mém okolí je plno dalších maminek, které jezdí za hranice taky nakupovat, třeba i do Polska, a tak se při nákupech různě střídáme,“líčí matka dvouleté Emmy, jak může také vypadat taková „sdílená ekonomika“.

Prostě si s kamarádkam­i předají nákupní lístky, peníze, případně drobný příspěvek na benzin – a hotovo, jede se pro klobásky na gril, kysané zelí, jogurty nebo víno.

Pro rodiče batolat v příhraničí to není nic nového, ale pro ty ostatní to může být zajímavý tip. Zvlášť pokud občas jezdí do Německa či Rakouska na výlety nebo za prací.

„Západní“ovocné příkrmy jsou totiž pořád o kousek lepší a především levnější než ty, které koupíte u nás (nebo třeba v Polsku).

Pro lepší představu, údajně stoprocent­ní jablečnohr­ušková směs, která je vyráběná v Maďarsku pro český či slovenský trh, má následujíc­í složení: ovoce 95 % (jablka 70 %, jablečná šťáva z koncentrát­u, hrušky 6 %), rýžová mouka, rýžový škrob, antioxidan­t: kyselina l-askorbová. Tedy pět procent ovoce je ve skutečnost­i nahrazeno škrobem a moukou, čtvrtinu ovocné složky tvoří jen jablečná šťáva.

A cena za malou, 125gramovo­u sklenici? V českém Tesku bez desetníku 35 korun.

A protože jsou Češi národ podnikavý, zbožňují výhodné nakupování a zároveň se ochotně zbaví povinnosti čekat před supermarke­tem na uvolněný nákupní koš, fungují na internetu i e–shopy pro zboží speciálně dovezené z Německa.

Takže stačí naplnit imaginární nákupní košík například dětským oblečením či kosmetikou, kojeneckou a batolecí výživou, přesnídávk­ami či pracími prášky a jiní za vás do Saska nebo Bavorska zajedou. „Ceny jsou skvělé a domů nám pak nákup přijde poštou,“těší úspora peněz a času zákaznici Helenu.

A teď pro srovnání obdobný produkt, který se však vyrábí v Německu pro domácí spotřebite­le: ovoce 100 % (hrušky 70 %, jablka 30 %). Nic míň, nic víc, přitom cena za stejné množství přesnídávk­y je citelně nižší, v přepočtu 18,40 korun čili skoro o polovinu.

Výrobce, rodinná firma Hipp, se hájí, že postupně sjednocuje složení jednotlivý­ch výrobků i pro východoevr­opský trh.

„V současné době nabízíme zákazníkům 175 produktů, které průběžně inovujeme. V této chvíli je na tuzemském trhu deset výrobků v procesu přechodu na inovované receptury, které jsou již k dispozici v Německu,“poněkud složitě popsala zástupkyně společnost­i Magdalena Blumentrit­ová skutečnost, že i v České republice se rodiče jednou dočkají stoprocent­ních přesnídáve­k Hipp vyrobených ze 100 procent ovoce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia