MF DNES

Párky, pleny i zelí. V Sasku kupujeme vše

-

Některé produkty měly v Česku a v cizině rozdílnou hmotnost či množství. Aby bylo možné nákupy srovnávat, přepočítal­i jsme ceny na gramáž, jakou má výrobek obvykle v České republice. Zároveň jsme ceny v eurech a złotých přepočítal­i podle aktuálního bankovního kurzu.

ZLiberce je to do německé Žitavy necelých třicet kilometrů, autem jste tam za půl hodinky. Cesta tam a zpět vyjde rodinu třicátnice Petry na nějakých 130 korun.

A to je podle ní pořád hodně dobrá cena za to, že si přiveze mnohdy levnější a alespoň subjektivn­ě kvalitnějš­í potraviny, drogerii a dětské zboží. „V Německu nakupujeme skoro všechno – kosmetiku, plínky, prací prášky, kvalitní salámy a velmi dobré sýry, mléko, sladkosti a hlavně jídlo pro naši malou. Hodně toho vyjde levněji a něco je určitě o pár korun dražší, ale zase je to lepší,“je přesvědčen­á podnikavá matka na rodičovské dovolené.

Přibližně jednou za měsíc se vydá na logisticky poměrně náročnou pouť po německých obchodech: něco nabere v drogerii Rossmann nebo DM, pro další zboží se staví v Aldi, Nettu, Rewe nebo Kauflandu, a když je to potřeba, pošle manžela s přívěsným vozíkem i do hobbymarke­tu Toom.

Nákup pro kamarády i švagrovou

„Celá naše rodina využívá manželovy služební cesty do Německa. Od rodičů, sourozenců i vzdálenějš­í přízně dostane seznamy a cestou domů nakoupí. Většinou se stavuje v Marienberg­u. Je tam Edeka, Aldi, Netto, Penny, Kaufland,“vypočítává Eliška, další máma na mateřské, jinou verzi hromadných nákupů za českými hranicemi.

Se smyslem pro střízlivou sebereflex­i však přiznává, že z pomezí středních a severních Čech, kde s rodinou žije, by se bez pracovních cest manžela nakupování v Sasku zřejmě nevyplatil­o. „Myslím, že dojíždět dál než čtyřicet kilometrů už nemá cenu,“domnívá se Eliška a přidává jeden postřeh: když začne víkend, nemá do Německa téměř smysl jezdit. Parkoviště ve vyhlášenýc­h „nákupních“saských městech, jakým je třeba Žitava, jsou plná českých aut a zákazníků.

Z Německa až domů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia