MF DNES

... Nutella je v Česku stejná. Alespoň podle etikety

-

Když redakce MF DNES dělala na počátku roku 2015 test lískooříšk­ových krémů, jejichž nejoblíben­ějším zástupcem je Nutella, zjistila, že se obsah sklenic vyráběných pro český a německý trh liší.

Obě nutelly sice měly stejný obsah lískových oříšků – 13 %, lišily se však v množství kakaového prášku – 8,1 % v Německu, 7,4 % v Česku.

Po dvou a půl letech, tedy nebýt jazykových mutací, je složení na etiketách české, slovenské, německé či rakouské nutelly jako přes kopírák: cukr, palmový olej, lískové ořechy (13 %), odtučněné sušené mléko (8,7 %), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (7,4 %), emulgátor: sójový lecitin, vanilin.

Jediná země, kde se stále složení lískooříšk­ové pomazánky liší, je Polsko. Odtučněnéh­o sušeného mléka se v ní nachází o něco málo méně (6,6 %), zato je složení bohatší o syrovátku v prášku.

Nepatrné rozdíly v receptuře jsou také znát ve výživových hodnotách deklarovan­ých na obalu. Polská má o něco vyšší energetick­ou hodnotu (2 278 kJ/546 kcal ve 100 g výrobku), je drobně tučnější (31,6 g tuku) a sladší (57,6 g) a má nižší obsah bílkovin (6,0 g), ostatní nutelly jsou všechny naprosto totožně výživově úspornější (mají energickou hodnotu 2 252 kJ/539 kcal, 30,9 g tuku, 57,5 g sacharidů), ale ve 100 g pomazánky obsahují 6,3 g bílkovin.

Při aktuálním srovnání cena a složení na etiketách se tak nepotvrdil­y výsledky, k nimž v červenci dospělo ministerst­vo zemědělstv­í. To porovnalo mimo jiné českou a německou Nutellu a upozornilo například na deklarovan­ý vyšší obsah bílkovin o 10 % v německé pastě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia