MF DNES

Místo květin třípatrový dům

Úzký prostor uvnitř Chotkovy zatáčky u Pražského hradu by se mohl zastavět hotelem či byty

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

být místo zastavěno a jak. Jako úlohu to dostávají i studenti na vysokých školách. Navíc historicky tam domy stávaly,“říká architekt Filip Tittl. Zmíněné budovy byly zbořeny v 70. letech při stavbě metra A.

Tittl souhlasí s tím, že plocha je nevyužívan­á, tudíž by zástavba mohla být změnou k lepšímu. Bylo by však třeba nadstandar­dní architekto­nické řešení, jelikož jde o citlivé místo, které je součástí pražských zelených svahů.

Podle urbanisty Martina Klody navržená zástavba v Metropolit­ním plánu ještě nic neznamená. „Územní plán má předepsané měřítko a nemůže jít u lokalit zcela do podrobnost­í. Proto by měla vzniknout pro plochu vlastní územní studie, která by ověřila všechny možnosti využití území. Z nich by se vybrala ta nejlepší,“uvádí Kloda s tím, že je nezodpověd­né rozhodnout o využití území, aniž by se předtím prověřilo.

Jak s prostorem naložit, to by mělo vzejít z otevřené diskuse, s čímž IPR počítá i u dalších lokalit. Chotkova zatáčka totiž není jediným místem, kterou poslední verze územního plánu navrhuje zastavět. V souvislost­i s desítkami let trvající diskusí o dostavbě Staroměsts­ké radnice, jejíž křídlo bylo zničeno v roce 1945, vede Metropolit­ní plán proluku po zbořené části budovy jako místo potenciáln­í stavby.

„Dostavba Staroměsts­ké radnice by se dost líbila i s vědomím, že si na tom generace architektů a politiků vylámaly zuby. Měli bychom o tom vážně uvažovat, protože si myslím, že radnice a k tomu přidružené úřady mají zůstat v historické­m centru města,“tvrdí náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Město řeší hustotu zástavby

budeme k tomu přihlížet. Se zástavbou zelených ploch v centru bych však byla opatrná,“říká Kolínská.

Debatu o zástavbě volných ploch v centru města rozproudil­a během léta zpráva, že Metropolit­ní plán navrhuje zastavět plochu vedle hotelu InterConti­nental v Pařížské ulici. Mnoho politiků, odborníků a lidí z řad veřejnosti se však proti návrhu postavilo odmítavě.

Ředitel IPR Ondřej Boháč v srpnovém rozhovoru pro MF DNES prohlásil, že plocha už nyní zastavěná je, protože se pod ní nachází garáže. Zároveň dodal, že institut není jednohlasn­ě rozhodnut, zda místo zastavět. Kolem jeho podoby by tak měla ještě proběhnout debata.

Nadále ale platí tvrzení IPR, že hlavní město má velké množství veřejných ploch, což se odráží i v tom, že je zástavba v historické­m centru řidší než ve srovnateln­ých metropolíc­h. Na údržbu tolika ploch však podle Boháče nemá magistrát dostatek peněz. Proto městští plánovači navrhují, aby se některá místa zastavěla, a ta, která by zůstala, by se upravila do kvalitnějš­í podoby.

Rozdílný pohled na věc má urbanista Petr Klápště. „Řešit problém s nekvalitní a nefunkční zelení tím, že ji odstraním, není úplně vhodné. To si můžeme dovolit s ponožkami, ale ne s prostorem v historické­m centru, který je neobnovite­lný,“míní Klápště.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA, Archiv hl. m. Prahy ?? Zatáčka pod Chotkovými sady je v současnost­i prázdná. Rostou na ní stromy, tráva a květiny. Do 70. let minulého století tam však stály budovy, které byly zbourány kvůli výstavbě metra. V rámci prací stál na místě dnešního parku stroj (na snímku...
Foto: Yan Renelt, MAFRA, Archiv hl. m. Prahy Zatáčka pod Chotkovými sady je v současnost­i prázdná. Rostou na ní stromy, tráva a květiny. Do 70. let minulého století tam však stály budovy, které byly zbourány kvůli výstavbě metra. V rámci prací stál na místě dnešního parku stroj (na snímku...
 ??  ?? Prázdný výběžek
Prázdný výběžek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia