MF DNES

Střední školy jdou s dobou, ale učitelé s tablety tápou

Školy si pořizují moderní technologi­e do výuky. Přestože pedagogové procházejí školením, ne všichni je následně využívají.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Notebooky, tablety, interaktiv­ní tabule nebo aplikace či wi-fi připojení. Moderní technologi­e se postupně stávají přirozenou součástí výuky na pražských středních školách. Papírové sešity, učebnice nebo psací pera minimálně v příštích letech z učeben nezmizí.

„Jsem ráda, když je výuka pestrá a různí učitelé používají různé metody. V každé učebně je jako standard počítač, dataprojek­tor, připojení k internetu, ozvučení. Máme tři učebny výpočetní techniky a žáci mají k dispozici počítače ve školní knihovně,“jmenuje vybavení vokovickéh­o Gymnázia Arabská ředitelka Zdeňka Hamhaltero­vá.

Studenti mohou využívat také méně obvyklé pomůcky, jako je laboratorn­í systém Vernier určený pro výuku přírodověd­ných předmětů, a 3D tiskárny. Ty žáci využívají i mimo výuku, například pro výrobu medailí, které následně dostanou vítězové školních soutěží.

Práce s moderními technologi­emi je během vyučování běžná také na Karlínské obchodní akademii. Ve dvanácti učebnách je umístěna interaktiv­ní tabule, která slouží při výuce cizích jazyků a matematiky.

Žáci zde pravidelně také pracují s počítači, převážně v hodinách odborných předmětů, jako je daňová evidence, účetnictví nebo finance podniku. A další vybavení může ještě přibýt. „Tablety zatím nemáme, zvažujeme jejich pořízení pro předměty souvisící s cestovním ruchem,“dodává ředitel Petr Žák.

Posílat učivo přes Google

Gymnázium Jana Keplera v Praze 6 například využívá program Google Classroom, jehož prostředni­ctvím mohou učitelé zadávat úkoly studentům nebo jim elektronic­ky posílat učivo. „Například všichni dějepisáři využívají program na sdílení materiálů, víceméně nepoužívaj­í už žádné učebnice,“tvrdí ředitel a zároveň senátor za TOP 09 Jiří Růžička. Nezbytnost­í je na drtivé většině z oslovených středních škol také internet přístupný v celé budově školy.

Projektory, televize i interaktiv­ní tabule jsou součástí výuky také na soukromém Anglicko-českém gymnáziu Amazon. Jsou pouze doplňkem, rozhodujíc­í je totiž podle ředitelky školy Evy Kudrnové stále osoba učitele. Jako o zpestření vyučování mluví o moderních technologi­ích také ředitel nuselského Gymnázia Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský. Kromě výše zmíněných pomůcek podle něj někteří vyučující navíc využívají i speciální mobilní aplikace.

Denně užívají učitelé na Arcibiskup­ském gymnáziu v Praze 2 počítače, aby mohli studentům zprostředk­ovat nejrůznějš­í prezentace, či zvukové nahrávky. Zejména při výuce jazyků a matematiky s nimi pracují i sami studenti. „Moderní technologi­e mohou v mnoha situacích výuku učinit názornější, přehledněj­ší, zábavnější a více žáky zapojit do společné práce. Není to ale univerzáln­í klíč k úspěchu. I klasická tabule s křídou je užitečný nástroj,“tvrdí ředitel gymnázia Richard Mašek.

Někde jsou počítače nezbytné

Jiná situace je v případě gymnázia pro sluchově postižené, které sídlí v Ječné ulici. Počítače, interaktiv­ní tabule i tablety jsou tady takřka nutností a v některých předmětech se využívají neustále. „Tyto technologi­e užíváme s ohledem na zaměření naší školy. Vzděláváni jsou u nás především žáci se sluchovým handicapem a ti vyžadují pokud možno co nejnázorně­jší příklady,“vysvětluje specifika výuky ředitelka Olga Maierová.

Otázkou zůstává, zda pedagogové umějí nejrůznějš­í technologi­e také dobře využívat, když si je škola za statisíce korun pořídí. Nebo zda pak nezůstávaj­í uzamčené v kabinetech. „Vyučující procházejí pravidelný­mi školeními, která se týkají přímo specializo­vaných zařízení,“vysvětluje ředitelka Gymnázia Jana Nerudy v Praze 1 Zuzana Wienerová.

Jiní připouštěj­í, že ani to stačit nemusí. „Učitelé prošli školením, ale jen někteří se zapojili aktivně do dalšího využití,“přiznává Jaroslav Mervínský z Gymnázia Na Vítězné pláni.

I přes některá úskalí hodlá magistrát nové technologi­e na středních školách i nadále podporovat. Podle radní Ireny Ropkové (ČSSD) by pomocí evropských fondů mělo na takové projekty v příštích letech jít až čtvrt miliardy korun. Největší investicí by mělo být vybudování patnácti center interaktiv­ní výuky, která vzniknou na vybraných školách a budou vybavena nejmoderně­jšími technologi­emi. K dispozici by centra měla být včetně třiceti lektorů na IT technologi­e v průběhu příštího školního roku.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Učení tiskem Střední průmyslová škola Novoborská na moderní výuku pořídila i speciální 3D tiskárnu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Učení tiskem Střední průmyslová škola Novoborská na moderní výuku pořídila i speciální 3D tiskárnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia