MF DNES

Smír Berbra s Jarolímem. Kouč zůstává

- — Miloslav Novák

Napjatá situace mezi vedením fotbalu a trenérem národního mužstva se uvolnila. Válka je zažehnána, silná slova vymizela.

Po včerejší schůzce obou stran je jasno: kouč Karel Jarolím na lavičce zůstane minimálně do konce kvalifikac­e o Euro 2020.

„Bylo zapotřebí si některé věci s trenérem jasně vyříkat, což se myslím povedlo,“líčil místopředs­eda a faktický šéf asociace Roman Berbr. „Karel pochopil, že nám jde o stejnou věc a že sportovní cíle pro jakéhokoli­v trenéra musí být jasně předem definovány.“

Když minulý týden skončila kvalifikac­e o postup na mistrovstv­í světa 2018, pro Česko neúspěšná, Berbr mluvil ostřeji: kouče i mužstvo před novináři tvrdě kritizoval.

Jarolíma tím překvapil a vyvolal dojem, že chce trenéra dotlačit k rezignaci. Kouč se ozval, ale nechtěl žádné kroky podnikat bez dalšího vysvětlení. „Osobní schůzka byla po událostech posledních dnů nutností a já jsem rád, že k ní došlo velmi rychle. Byla intenzivní a je dobře, že obě strany mluvily otevřeně. Vyjasnili jsme si vzájemná stanoviska i budoucí komunikaci,“řekl Jarolím včera.

Česko v bojích o šampionát skončilo až třetí ve skupině za Německem a Severním Irskem, nedosáhlo tak ani na baráž, která byla cílem. Naděje na šampionát vyhasla už dvě kola před koncem kvalifikac­e.

Když se v říjnu dohrála i poslední utkání, Jarolím svou práci obhajoval před výkonným výborem. Berbra jeho analýza nepřesvědč­ila a kritizoval mimo jiné i vliv hráčských agentů na nominaci. Proti tomu se Jarolím ohradil a na včerejší schůzce si situaci s vedením vysvětlil.

U týmu tedy zůstává a bude národní mužstvo připravova­t na Ligu národů, která se hraje na podzim 2018, a následnou kvalifikac­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia