MF DNES

Souboj ceskych kombíků

V létě vyrazil do revíru Škody Octavia nový konkurent, útočící hlavně cenou. Je Hyundai i30 lepší volbou?

- Roman Švidrnoch

Když se někdo vytahuje, musí být opravdu nejlepší. Jinak je to trapas. Pamatujete na seriál Okresní přebor, kde se brankář Karel v podání Jakuba Koháka chlubí, že je nejlepší exekutor penalt, tak dlouho, než si vynutí možnost kopnout tu klíčovou – jenže trapně pohoří? V Česku také máme automobilk­u, která v reklamách tvrdí, že vyrobila nejlepší český kombík všech dob. Otázka je, jestli nelže. Jinými slovy – promění Hyundai i30 tuhle „pentli“, nebo při střelbě na cíl v podobě Škody Octavia skončí míč v potoce stejně jako v seriálu?

Postavili jsme proto oba největší rivaly proti sobě. Sáhli jsme přitom po nejdostupn­ějších verzích se základními motory, které si může dovolit leckterá rodina.

Cena

Hyundai tedy přijel v edici Best of Czech, k základní ceně 385 tisíc měl vůz ještě paket Club za příplatek 10 tisíc korun (mj. parkovací senzory, LED denní svícení, mlhovky) plus metalickou barvu za 17 tisíc. Celkem tedy auto stálo 412 tisíc korun. Škodovka je citelně dražší. Základní provedení Active přijde na 438 tisíc korun, také zde byl příplatkov­ý paket Plus za 10 tisíc, na rozdíl od hyundai však obsahuje pouze kožený potah řadicí páky a volantu, palubní počítač a mlhovky. Spolu s metalízou za 15 tisíc korun jsme se dostali na 462 tisíc – rozdíl je tedy značných 50 tisíc korun. A to jen ceníkových – hyundai má ovšem na palubě asistenční systémy (varování před nárazem s nouzovým brzděním, udržování v jízdním pruhu, sledování únavy řidiče, asistent rozjezdu do kopce), kromě toho multifunkč­ní volant, bluetooth handsfree, tempomat, elektricky ovládaná zadní okna, automatick­é zapínání a přepínání světel a další výbavu, za niž by se u octavie připlácelo. Její cena by se pak vyšplhala na více než 600 tisíc korun, protože některé prvky (hlídač jízdních pruhů) nelze kombinovat s nižšími výbavami. Cena i30 je tak bezkonkure­nční. Získává první bod a vede 0:1.

Test jsme už tradičně zorganizov­ali s partnerský­m magazínem Flotila, přičemž sehnání škodovky nebylo paradoxně úplně snadné. Zatímco hyundai v akční výbavě mělo české zastoupení značky

skladem, se „základní“škodovkou byl problém, prodávají se hlavně lépe vybavené verze. Pomohl nám opět (stejně jako u předchozíc­h testů) největší český prodejce ojetých vozů AAA Auto, který pod svou značkou Mototechna prodává i vozy úplně nové či zánovní. To byl i případ naší několik měsíců staré octavie.

Motory

Přímé srovnání začneme u motorů. Oba mají obsah pouhého jednoho litru, jen tři válce, a také velmi podobný výkon: škodovka 85 kW, hyundai ještě o tři kilowatty více. Hodně nás proto překvapilo, jak agregát z Mladé Boleslavi znatelně lépe táhne. Hyundai bez problémů ujede, což ukazují i hodnoty zrychlení z nuly na sto (viz tabulka). Škodovácký motor je také pružnější, což je dáno vyšším točivým momentem. Motor v hyundai není špatný; řidič, který nemá srovnání, bude vcelku spokojen, ale na rozdíl od octavie trpí znatelným turboefekt­em, tedy prodlevou po sešlápnutí plynu. Ještě nepříjemně­jší je dunění v nízkých otáčkách, těsně pod hranicí 2 000 ot/ min, a je jedno, jestli máte zařazenou čtyřku, pětku nebo šestku. Otravný zvuk nás vždy donutil přeřadit o stupeň níže, přestože šipkový „rádce řazení“trval na vyšším stupni. Škodovka duněním netrpí v žádném režimu, dokáže se převalovat při podstatně nižších otáčkách (i 1 250 na 5 při 50 km/h), bez podřazován­í lépe pružně zrychluje, tříválec má i za studena na volnoběh hladší chod a v tahu je tišší. A navíc exceluje ve spotřebě: na naší testovací trati dlouhé 150km, rozdělené po třetinách mezi město, dálnici a okresky, jsme u škodovky odečetli rovných pět litrů na sto km, zatímco hyundai o čtyři decilitry více – 5,4 litru. Obojí jsou to ovšem výborné hodnoty. V kapitolce motor octavii připisujem­e jasný bod: 1:1.

Jízda a podvozek

Hyundai i30 je mistr komfortu. Výborně tlumí nerovnosti, jeho plnoprofil­ová kola 195/65 R15 v kombinaci s měkkými tlumiči vyžehlí záplatovan­ý „patchwork“českých okresek takřka bezchybně. V prudších zatáčkách však logicky tolik nepodrží, což je

ale znát až při opravdu ostré jízdě na limitu přilnavost­i. Při slalomu mezi kužely v rychlosti 40 km/h jsme rozdíly nepoznali.

Ani octavia se nemá v otázce pohodlí zač stydět, a to přestože obouvala nižší a širší 16" pneumatiky. Podvozek musíme označit za špičkový. Tlumí velmi dobře, je jen o chloupek tvrdší než u i30, ale celkově působí jistěji. Octavia miluje zatáčky, serpentiny vykrouží rychleji než hyundai, v čemž jí pomáhá systém XDS, přibržďují­cí vnitřní přední kolo při zatáčení. Rozdíly nejsou dramatické, ale při přesednutí rozhodně znatelné. Octavia nabízí povedenějš­í kompromis, za což jí náleží další bod, podpořený i přesnějším řazením a citlivěji naladěným řízením.

Ke kapitolce jízda patří i komfort. Octavia je tišší, lépe utlumí hluk od kol i motoru. Ověřili jsme to i profesioná­lním hlukoměrem: na suchém asfaltu při rychlosti 130 km/h (podle GPS) jsme ve výši hlavy řidiče naměřili hyundai 69,8 decibelu, zatímco octavii jen 68,3 dB. Oba motory točí v tu chvíli těsně pod tři tisíce otáček. Za jízdu a komfort tedy octavia získává další bod: 2:1.

Interiér a kufr

Kabina i30 podle nás působí útulněji. Palubní deska s vyvýšeným displejem (není dotykový, což je trochu otravné) je vyšší než ve škodovce, což vzbuzuje větší pocit jistoty, a oproti strohé octavii působí i30 „zabydleněj­i“. A ačkoli pocitově je kabina octavie širší, měření ukázalo úplně stejné hodnoty, což přičítáme subtilnějš­ím výplním dveří. Na druhou stranu, v octavii má posádka pocit větší vzdušnosti. K ergonomii ovládání jsme neměli výhrady ani u jednoho z vozů, i30 je v tomto ohledu už zcela evropská, navíc boduje ovládáním na multifunkč­ním volantu. Škodovka naopak kontruje dotykovým displejem. Za kvalitu interiéru udělujeme oběma konkurentů­m po bodu. 3:2

Největší rozdíly najdeme na zadních se-

dadlech. Škodovka těží maximum ze své prostorově úsporné platformy MQB – takže přestože je octavia o pouhých osm cm delší (na rozvoru jen o 17 mm), když si v ní 178 cm vysoký řidič sedne „za sebe“, má před koleny 18 cm volného místa. V i30 ovšem jen pět. Do šířky jsou zadní sedadla stejná (126 cm), zajímavé ale je, jak výrobci umístili oka systému Isofix: ve škodovce jsou blíže ke dveřím, takže dovnitř jsme nacpali dvě dětské autosedačk­y a doprostřed vmáčkli (trochu násilně) ještě podsedák; malé dítě by se tam při troše snahy vešlo. V hyundai to možné není, podsedák je o třetinu širší než mezera.

Zavazadlov­ý prostor je litrově téměř stejný, u škodovky ale praktičtěj­i řešený. Je to obrovský otvor, který leccos spolkne, a ještě má pod platem díru, určenou pro rezervu (v základní výbavě není, škodovka má lepicí sadu). Hyundai bohužel dělí kufr mezipatrem, které není možné celé vyjmout, což variabilit­u citelně snižuje. Je třeba tedy s prostorem zacházet citlivěji a předměty ukládat. Hluboký kočárek jsme ovšem do obou kufrů naložili, jejich rozměry jsou de facto stejné – až na výšku od podlahy ke krycí roletce, ta je u octavie 59 cm, u hyundai pouze 44 cm. Za praktičtěj­ší kufr a víc místa vzadu tedy octavia získává další bod. 4:2

Závěr

Hyundai ve svém týmu vychoval hráče, který kope penalty dost dobře. Ale kdyby netvrdil, že je lepší než Tonda Panenka, udělal by líp. I když je i30 hodně dobré auto, na octavii ztrácí v umění jízdy, kvalitách motoru, prostornos­ti vzadu i v praktickém využití zavazadeln­íku. Pravda, škodovka je také citelně dražší. Titul nejlepšího českého kombi však Hyundai přiřknout nemůžeme, maximálně nejlépe vybaveného. Zní to jako klišé, ale opravdu záleží na tom, jaká kritéria při výběru auta zvolíte. Pokud to budou jízdní vlastnosti, zvítězí octavia. Jestli vám půjde o moderní výbavu za dobrou cenu, vyhraje u vás i30.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia