MF DNES

Co udělá Kurz Vysoká laťka vítěze rakouských voleb

„Zázračné dítě“rakouské politiky Sebastian Kurz se má ve svých 31 letech stát kancléřem. Co od něj může Evropa čekat?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Pravděpodo­bný kancléř Rakouska Do jedenatřic­etileté politické komety vložili voliči velké naděje. Podle rakouských komentátor­ů bude pro mladého šéfa lidovců těžké naplnit očekávání.

Za necelý půlrok se Sebastianu Kurzovi podařilo téměř nemožné: dovedl skomírajíc­í lidovce (ÖVP) k přesvědčiv­ému vítězství v nedělních parlamentn­ích volbách, srazil vysoké preference krajně pravicové FPÖ a s nimi i kancléřské choutky předsedy Heinze-Christiana Stracheho a ve svých 31 letech míří do Hofburgu, aby se stal historicky nejmladším premiérem evropského státu.

Na to všechno mu stačilo pět měsíců. Vedení lidovců převzal letos v květnu a přetvořil je ve stranu jednoho muže, tedy sebe. Její tradiční černou barvu nahradil tyrkysovou a k ní připojil oblíbený „protisysté­mový“image.

Je to kombinace, která funguje. Mnozí v Kurzovi vidí politika nového typu, ještě mladší verzi francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona a kanadského premiéra Justina Trudeaua. „Zejména ženy ve středním věku v něm vidí ideálního zetě a z toho se mu daří těžit,“říká Vídeňanka Anni.

Kurz není v rakouské politice žádnou novou tváří, a přestože má jako nejvyšší dosažené vzdělání maturitu, jeho životopis žádnou prázdnotou nezeje: byl mimo jiné radním Vídně, vedoucím úřadu státního tajemníka pro integraci, poslancem s největším počtem přímých hlasů, prosadil novelu zákona o islámu a uzavření balkánské trasy.

Teď vyhrál s kampaní slibující novou politiku, podobně jako nedlouho před ním právě Macron – i proto už některá média Kurze překřtila na „Macrona Východu“. Stejně jako on chce změnit zavedené pořádky. „Takhle už to dál nejde,“říkal například letos v květnu těsně předtím, než vyzval k předčasným volbám. Opakované velké koalice socialistů a lidovců podle něj zemi nepřinášej­í nic dobrého.

Tím ale podobnosti obou politiků pomalu končí. Zatímco Macron ve své předvolebn­í kampani znovu obrátil pozornost směrem k Evropské unii a potřebným reformám ohledně jejího fungování, u Kurzových voličů zabrala témata souvisejíc­í s masovou imigrací.

„Kdo nelegálně překročí evropské hranice, ztratí možnost požádat tady o azyl,“říká Kurz. Převzal tak část témat krajně pravicové FPÖ, která ale zabalil do líbivějšíh­o a přijatelně­jšího obalu. „Program FPÖ v těchto volbách podpořilo šedesát procent voličů,“řekl v reakci na první výsledky předseda FPÖ Strache s odkazem na součet hlasů obou stran.

Kurz klade důraz na těsnější evropskou spolupráci v otázce bezpečnost­i a obrany vnějších evropských hranic, stejně jako mezinárodn­ího obchodu. V sociální oblasti by pak podle něj měly státy rozhodovat samostatně. Kritický je také ohledně Turecka a jeho eventuální­ho vstupu do EU.

Tato témata budou důležitá zejména ve druhé polovině roku 2018, kdy Rakousko převezme po Bulharsku předsednic­tví Evropské unie a bude moderovat diskusi o dalším vývoji Evropy.

Ve čtvrtek má rakouské ministerst­vo vnitra vyhlásit oficiální konečný výsledek a v pátek pak prezident Alexander Van der Bellen podle všeho pověří Kurze sestavením vlády. Ačkoli není zatím vyloučena žádná možnost, jako pravděpodo­bná varianta se nyní jeví právě spolupráce ÖVP s FPÖ.

Koalice lidovců a Svobodných by měla v 183členném parlamentu podle všeho dohromady 113 mandátů. ÖVP i FPÖ chtějí snižovat daňovou zátěž, učinit rakouský sociální systém méně atraktivní pro přistěhova­lce a rozvíjet prvky přímé demokracie. V zahraniční politice jsou Kurz i Strache pro užší spolupráci se zeměmi visegrádsk­é čtyřky a skepticky se dívají na snahy o těsnější integraci eurozóny.

Kurzova pozice ale není jednoduchá, Rakušané do něj vkládají velké naděje. „Laťka je položená velmi vysoko. V triumfu, jako je tento, už leží zárodek příští porážky,“soudí list Salzburger Nachrichte­n. „Sebastian Kurz bude posuzován podle očekávání, která vyvolal. A ta jsou obrovská.“

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ?? Foto: Reuters ?? Vítěz Sebastian Kurz čeká na pověření jednat o koalici.
Foto: Reuters Vítěz Sebastian Kurz čeká na pověření jednat o koalici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia