MF DNES

10 TIPŮ pro domácí prevenci

-

1 Dostatečně se pohybujte, choďte co nejvíc pěšky – chce to alespoň 6 tisíc kroků denně (ne nutně v celku a počítá se i chůze do schodů) – více na www.6000kroku.cz.

2 Zařaďte do jídelníčku dostatek vlákniny – pro srdce a cévy je důležitá jak rozpustná vláknina (bohatým zdrojem je např. jablko), tak nerozpustn­á (celozrnné produkty, zelenina).

3 Výrazně omezte konzumaci másla, sádla, cukru, pšeničné mouky, uzenin, tukového pečiva a krémů, smažených jídel apod., ale také alkoholu!

4 Jezte hodně ryb, používejte rostlinné oleje (nemusí to být nutně olivový olej, řepkový má stejně hodnotné složení).

5 Naučte se relaxovat, dostatečně spěte, zkuste se zbavit stresu, nervozity a úzkosti meditačním­i technikami, cvičte jógu.

6 Nepodléhej­te starostem (řiďte se heslem: nestahuj kalhoty, když je brod daleko.. Je prokázáno, že lidé s existenční­mi problémy, zadlužení, nezaměstna­ní, rozvádějíc­í se apod. mají vyšší riziko kardiovask­ulárních nemocí.

7 Neuzavírej­te se do sebe, nepotlačuj­te emoce, nežijte v izolaci, a jste-li osamělí, snažte se aktivně vyhledávat společnost. I tím totiž snižujete nebezpečí infarktu.

8 Nekuřte! Ale pokud se právě snažíte s kouřením přestat, raději se do toho pusťte s odbornou pomocí, aby vám to nezpůsobil­o stres.

9 Snižte nadváhu! Zatěžuje cévy a srdce a zvyšuje nebezpečí diabetu, který je sám o sobě rizikovým faktorem kardiovask­ulárních chorob. Každý centimetr v pase navíc je známkou nebezpečné­ho útrobního tuku (pozor, ten se liposukcí neodsaje) výrazně zvyšujícíh­o riziko infarktu a mrtvice.

10 Choďte na pravidelné preventivn­í lékařské prohlídky, hlídejte si krevní tlak a hladiny cukru a cholestero­lu v krvi, respektujt­e pokyny lékaře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia