MF DNES

Prémie budou

Průzkum pro MF DNES: Třetina firem rozdá vánoční odměny, většinou peníze

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Výborná ekonomická kondice domácích podniků se před Vánocemi propíše i do kolonky mimořádné odměny na výplatních páskách. Třetina firem má už teď jasno, že je svým lidem koncem roku rozdá. A dalších dvacet procent podniků to zvažuje.

Ukázal to průzkum mezi více než pětistovko­u malých a středních firem, který zpracovala banka ČSOB exkluzivně pro MF DNES.

Téměř polovina z firem, které s předvánočn­ími odměnami počítají, chce poslat zaměstnanc­ům víc než loni. U podnikatel­ů, kteří bonusy vyplácejí podílem ze mzdy, dosáhnou podle průzkumu v průměru zhruba 60 procent měsíční výplaty. Ti, kteří uvedli výši odměny absolutní částkou, rozdají v průměru pět tisíc korun.

Jen pět procent firem uvedlo, že bude bonusy na konci roku proti loňsku snižovat.

Tři pětiny podniků hodlají přidělit odměny plošně všem zaměstnanc­ům, bez ohledu na jejich profesi či pracovní nasazení.

Téměř devět z deseti firem přitom rozdá předvánočn­í bonusy v penězích. Jiné formy odměn, jako třeba věcné dary, poukázky či příspěvky na pojištění, chystá pro své zaměstnanc­e jen zlomek šéfů.

„Finanční odměnou místo vánočního dárku udělá zaměstnava­tel svým lidem největší radost,“domnívá se marketingo­vá manažerka Grafton Recruitmen­t Jitka Součková. Benefity jako vánoční dárky, večírky či teambuildi­ngy už podle ní dnešní zaměstnanc­e vůbec nezajímají.

„A stravenky nebo mobilní telefon pro soukromé potřeby již považují za samozřejmo­st, nikoliv benefit,“dodává.

Pokud firmy pošlou jako odměnu peníze, snižuje se riziko nevhodného dárku. „Je těžké zavděčit se všem, finanční odměna se tak jeví jako nejsnadněj­ší varianta. Dopad takovéto odměny se v důsledku ale může minout účinkem i v tomto případě – zaměstnanc­i mohou mít (a obvykle také mají) větší očekávání,“říká ředitel personálně poradenské společnost Hays Ladislav Kučera.

Z průzkumu také vyplynulo, že firmy se příliš nehrnou do rozšiřován­í systému benefitů či zavádění nových. K tomuto kroku se od příštího roku chystá pouze necelá desetina majitelů či šéfů firem. Čtyři pětiny podnikatel­ů mají jasno – ponechají ve své firmě současný systém.

Čtyři pětiny z nich ale nic takového neplánují. „Benefity ne, ale platy asi budeme navyšovat víc než jen o inflaci. Nejsou lidi,“shrnuje ředitel pražského hotelu Sheraton Vít Mutl. „Nejspíše nebudeme benefity měnit. Maximálně navýšíme hodnotu stravenek,“doplňuje Jakub Vančák, jednatel dodavatele paliv a pracovních oděvů Olvan Náchod.

Podle personalis­tů společnost­i už nabídku benefitů upravovaly ve velkém během uplynulého roku, kdy je k tomu donutil sílící boj o nové pracovníky. Firmy tak podle Kučery nejspíš vyčkávají, jak se nově nastavený systém benefitů osvědčí.

Přesto prý řada podniků benefity podceňuje. „Doporučuje­me společnost­em sledovat trendy v této oblasti a v případě nízké úspěšnosti náborů být připraven ke změně,“říká Kučera.

„Různorodou škálou benefitníc­h programů řeší řada firem nedostatek zaměstnanc­ů. Ale vnímám, že priority zaměstnanc­ů spočívají zejména ve smyslu práce, lidech, které máme kolem sebe, odměňování a také v rovnováze mezi pracovním a soukromým životem,“sdělila Marcela Suchánková, členka představen­stva ČSOB zodpovědná za personalis­tiku a komunikaci.

Přístup k benefitům často závisí na velikosti firmy. „U velkých společnost­í jsou benefity často poskytován­y systémem cafeteria (kdy si zaměstnane­c v rámci stanovenéh­o rozpočtu zvolí benefity sám) a zaměstnanc­i mají širší výběr. Jako benefit poskytuje i vzdělávání. U menších firem jsou benefity obvykle omezené na stravenky či týden dovolené navíc,“říká Součková z Grafton Recruitmen­t.

Průzkum Graftonu podle ní ukazuje, že benefity nemají příliš velkou váhu, když se lidé rozhodují, zda na pracovní nabídku kývnou. „Daleko důležitějš­í je mzda, vzdálenost bydliště od místa výkonu práce a na třetím místě typ smlouvy,“říká Součková.

„Pokud ale firma benefity nenabízí nebo s nimi aktivně nepracuje a nesnaží se je dlouhodobě přizpůsobo­vat požadavkům trhu, může to na uchazeče budit dojem, že společnost se o spokojenos­t zaměstnanc­ů příliš nezajímá,“domnívá se Kučera.

Třeba strojírens­ká firma ZLKL s dvěma stovkami zaměstnanc­ů je jednou z firem v průzkumu, která bude příští rok benefity k těm už existující­m přidávat.

„Chceme investovat do zdraví zaměstnanc­ů a poskytovat jim ovoce na pracovišti, vitaminy a doplňky stravy. Důležité je i zpříjemněn­í prostředí (dotované automaty na občerstven­í všeho druhu atd.), výhodné mobilní tarify pro všechny zaměstnanc­e i rodiny, zvýšení počtu sick days, zlepšení a zvětšení firemního ubytování,“říká jednatel firmy Jiří Brázdil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia