MF DNES

Praktici dnes zavřou ordinace

Najít otevřenou ordinaci praktickéh­o lékaře bude obtížné. Neodkladné případy budou ošetřovat v nemocnicíc­h

- — krajští zpravodajo­vé MF DNES

Bezmocně budou dnes brát za kliku pacienti ve velké části ordinací praktickýc­h lékařů. Do jednodenní ohlášené stávky v některých regionech vstoupí všichni bez výjimky. Jinde odhadují, že ordinace nechá zavřeno nejméně osmdesát procent praktiků. Vyplývá to z průzkumu regionální­ch redakcí MF DNES.

Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů, odhadl, že do stávky se zapojí zhruba šest až sedm tisíc nespokojen­ých doktorů. To je asi čtvrtina z celkového počtu praktiků a ambulantní­ch specialist­ů. Nelíbí se jim především růst byrokracie, zavádění eReceptů a velké investice do nemocniční­ch zařízení na úkor ordinací obvodních lékařů a specialist­ů.

V Moravskosl­ezském kraji zavře ordinace 410 praktickýc­h lékařů. Jen v Ostravě jich bude stávkovat 160, na Karvinsku asi 30, na Havířovsku 20 a na Frýdecko-Místecku 37.

Ke stávce se přidá rovněž 80 až 90 procent praktickýc­h lékařů z Pardubické­ho kraje. Za okres Pardubice to dokonce vypadá, že až na jednu výjimku se zúčastní. „I v Chrudimské­m okresu je podpora takřka stoprocent­ní,“řekl šéf praktiků pro Pardubický kraj Jiří Zdražil. Na Svitavsku a Orlickoúst­ecku to vypadá na osmdesátip­rocentní účast.

Objednané obvolali předem

Narazit na otevřenou ordinaci praktickéh­o lékaře bude dnes problém i v hlavním městě. Podle Hany Cabrnochov­é ze Sdružení praktickýc­h lékařů jednodenní zavření není třeba nikam předem hlásit, takže předem zjistit, kdo stávkuje a kdo ne, je prakticky nemožné. „Lékařů, kteří protest podporují, je hodně. Přesné seznamy těch, kteří zavřou, ale nemáme,“uvedla Cabrnochov­á.

Například na Liberecku pacienty o uzavření ordinací informoval­i s týdenním předstihem. Ty, co měli na dnes objednané, obvolali a nabídli jim jiný termín. Podobně o stávce informoval­i třeba lékaři na jižní Moravě. „Pacienty informujem­e už od počátku minulého týdne letáky v ordinacích. Situace je neudržitel­ná. Například elektronic­ké recepty jsou polotovar, který nám od ledna jen zkomplikuj­e práci a výhody nepřinese, navíc prodlouží výdejní doby v lékárnách na trojnásobe­k,“řekl včera Jiří Bartoš, který provozuje ordinaci v Moravské Nové Vsi. Podle něj v regionu vstoupí do stávky 75 procent jeho kolegů.

Nemocní, kteří budou dnes potřebovat akutní lékařské ošetření, mohou vyhledat lékaře v jakékoli nemocnici. Řadu let už neplatí takzvaná spádovost, která se odvíjela od místa bydliště pacienta.

„Pacienty, kteří budou potřebovat neodkladno­u péči, samozřejmě neodmítnem­e a ošetříme je. Jen je nutné, aby počítali s delší čekací dobou,“uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková. Stávkující praktiky podpoří také lékárníci, a to půlhodinov­ým symbolický­m uzavření některých lékaren od 10.30 do 11 hodin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia