MF DNES

Rozhovor: Andrej Babiš

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Avy byste chtěli loutkového premiéra?“rozčilí se šéf ANO Andrej Babiš, když přijde řeč na to, kdo v hnutí by ho měl po volbách nahradit. Přestože jde jako první kandidát na českého premiéra do voleb s obviněním, nic si z toho nedělá. „I italský premiér Berlusconi nebo francouzsk­ý prezident Chirac byli stíhaní,“říká.

Kolem vás se událo několik kauz, které jste odrážel se slovy: je to účelovka, kampaň, to Kalousek… Nepřipadát­e si jako dítě, které kdykoli mu rodiče něco vyčtou, okamžitě ukáže na souseda a řekne, že za to může on?

Nepřipadám. Vyjadřuji se konkrétně a kdo si to nastuduje, tak to vidí. Kalousek je člověk, který vymyslel dluhopisy, který je propagoval, a kdybyste si porovnali emise dluhopisů a sponzory TOP 09, možná byste došli k názoru, proč to udělal.

Rád ukazujete modrou knížku Nadačního fondu proti korupci o Kalouskovi. Zatímco v ní jsou činy, které nebyly prokázány, vy sám teď čelíte trestnímu stíhání. Není to ještě horší?

Ale to je jiná věc. Oni tady měli justiční mafii a systém, který si taky uměl vybrat ty správné státní zástupce a někdy i soudce. To přece musíte vědět!

Když všechny kritizujet­e, je vůbec někdo, s kým byste chtěl jít do koalice?

Ale my se nevymezuje­me proti všem. Řekli jsme, že nechceme jít s KSČM a SPD, která má absolutně nereálný program.

Můžete jasně vyloučit, že byste s SPD šel do koalice?

Určitě, neumím si představit, že bychom šli do koalice s Okamurou. Máme stejný názor, že je potřeba zastavit migraci, na odpovědnos­t politiků nebo na přímou demokracii… Proč ne? Ale to je jediné. Okamura se snaží šířit strach mezi lidmi, přitom žádné migranty nemáme ani nebudeme mít.

Je tedy někdo, kdo je vám sympatický?

Jsme hnutí pro všechny. Tradiční strany si hrají na levici a pravici a ve finále neplní program a dělají z lidí hlupáky. Pravicový Klaus nám zničil banky, levičák Zeman je zprivatizo­val, pravice nám navýšila daně, levice slibovala, že zdaní církevní restituce, na to taky zapomněli. My neříkáme, že to je program jen pro někoho.

Takže do koalice můžete jít jak s ČSSD, tak s ODS, je to jedno, ano?

Není to jedno. Máme cíle jako vyrovnaný rozpočet, nízké daně, ale na druhé straně chceme navyšovat důchody, což je kombinace různých programů.

ČSSD mluví o tom, že za čtyři roky by měla být průměrná mzda v Česku 40 tisíc korun. Kolik by měla být podle vás?

Samozřejmě, že co nejvyšší. Ale státní správa je v jiné situaci než soukromník, panu Středulovi (šéf odborů – pozn. red.) je jedno, jestli máme vyrovnaný rozpočet nebo dluhy. A v soukromé sféře taky každý není Škoda Auto nebo Bosch, kde jsou platy přes 40 tisíc. Je to podle sektorů.

Máte tedy nějaké číslo, ke kterému byste se chtěl propracova­t?

Platy samozřejmě jsou nízké, v programu máme navýšení platů učitelů, v sociálních službách a v kultuře o 50 procent.

Připadá vám jako slušný plat 14 tisíc hrubého, za které do dělnických pozic nabírá Vodňanské kuře?

Pane redaktore, průměrná mzda zaměstnanc­ů Vodňan je 23 080 korun.

Dobře, ale dělníky nabírají za 14.

Nevím, za kolik nabírají, ale jestli to tak je, je to určitě jen základ, k tomu jsou příplatky a další bonusy. Pan Středula se tam snažil štvát odboráře proti mně, ale oni jasně řekli, že jsou rádi, že jsem to koupil, mají se podstatně líp než předtím.

Kritizoval jste kumulaci funkcí a teď za vás jde do voleb pět hejtmanů. Proč?

Je to špatně. Máme i usnesení, že by si měli vybrat a neměli by mít dvě funkce.

Proč tedy nakonec jdou do voleb?

To je správná otázka, na kterou je těžká odpověď. Hejtmani říkali, že těžko vysvětlí, proč nejsou na kandidátká­ch, že to bude vypadat, že nemají důvěru… A třeba Ivo Vondrák je člověk, který je naší tváří pro školství, každý ten příběh je jiný.

Jaký je u Jaroslavy Jermanové, která se před rokem loučila se Sněmovnou a teď se tam chce vracet?

Však jsem jí to taky říkal. Argumentov­ala tím, že když jsou na kandidátká­ch ostatní hejtmani, asi by to vypadalo blbě. Asi se na mě všichni hejtmani domluvili.

Když se dostanou do Sněmovny, budete od nich požadovat, aby si vybrali?

Určitě. Sám za sebe se toho striktně držím.

Sám teď máte potíže s tím, co se děje...

Co se děje? To je establishm­ent, který mě chce zlikvidova­t. Já jsem poslední pokus, který bojuje proti té korupční hydře.

Ale myslíte, že je v pořádku, když kandidát na premiéra pohrdá policií s tím, že ta pracuje na objednávku?

A vy jste nečetl tu vizi? Máte to na straně 112, kdo je pan Nevtípil (vyšetřovat­el kauzy Čapí hnízdo – pozn. red.), který obral pana Sittu o firmu Neograph.

Přesto: je správné, aby předsedou vlády byl obviněný člověk?

Obviněný přece neznamená, že ten člověk něco udělal. Teď jsme měli případ starostky Třince Palkovské. Taky byla stíhaná a ukázalo se, že je to nesmysl. Vypadá to, že si to může někdo vykonstruo­vat. U mě to vnímám jako snahu o ovlivnění voleb, aby všichni politici říkali, že obviněný být premiérem nemůže. I Chirac byl přitom stíhán, Berlusconi... a nikomu to nevadilo.

Máte krizový plán, pokud po volbách ostatní řeknou: S ANO, ale bez Babiše?

Krizový plán mám. Já jsem celý život prožil v krizi.

Počítáte, že by byl místo vás kandidátem na premiéra Richard Brabec?

Jo, myslíte takový krizový plán. Tak takový ještě nemáme.

A jaký tedy máte?

Když bude krize, tak to budeme řešit. Vy byste chtěl, abychom měli loutkového premiéra, kterého bude řídit zezadu Babiš?

Takže byste Brabce zezadu řídil?

Ne, jen se ptám. Představa, že odejdu z hnutí, je dost naivní.

Přežilo by vůbec hnutí bez vás?

Určitě by přežilo. Proč ne?

Proto nás zajímá, kdo by vás mohl nahradit.

Jsem přesvědčen, že jsem nic neudělal. Že to obvinění je nesmyslné. A čas musí ukázat, že mám pravdu.

Rozdáváte knihu O čem sním, když náhodou spím. Sníte třeba o tom, že podnikatel­é budou moci vše doložit na jednom místě. Proč tedy vaše koalice zrušila jednotné inkasní místo?

Protože to byl Kalouskův podvod. On na to nabalil investice v rekreačním středisku v Milovicích a různé další dopady na daně. Jednotné inkasní místo je určitě dobrý projekt, ale na to je potřeba spolupráce mezi ministry. To, co nám nechal pan Kalousek, byla daňová mina, která měla velmi negativní dopad na rozpočet.

Hezky se čte, jak někdo sní. Ale mají ty sny nějakou závaznost? Nebudete po volbách říkat, že to jsou jen sny?

Tu naši knížku psalo 150 lidí a je to přesně to, co měl udělat Klaus v roce 1990. Měl jít do zahraničí a sepsat ty nejlepší systémy, které fungují ve světě. Mohli jsme tu v roce 2010 jezdit z Prahy do Brna 40 minut a z Prahy do Ostravy za hodinu patnáct. Mohli jsme tu mít dálnice, přímou demokracii, většinový systém a tak dále.

Když zmiňujete třeba rychlovlak­y – čtyři roky máte ministerst­vo dopravy. Proč se to už zásadně nepohnulo?

Vzpomeňte si, jací byli ministři dopravy. V jakém stavu nám zanechali resort. My jsme nejdřív udělali zákon o výkupu pozemků. Potom jsem v roce 2014 poslal exministra Prachaře do Německa, aby dovezl zákon o liniových stavbách, to udělal. Bylo tam dva tisíce připomínek a naši koaliční partneři nám to nepodpořil­i.

Takže pokud budete mít ministerst­vo dopravy znovu, kdy budeme jezdit z Prahy do Brna za 45 minut?

Kdyby to všechno fungovalo rychle, tak bychom za deset let mohli. Ale to už jsme mohli dávno. Já se musím smát, když nám tady někdo říká, co jsme udělali za čtyři roky, ale co oni udělali od revoluce?

Vy často na všechny nadáváte.

Na všechny ne.

Dobře. Tak koho byste z konkurenčn­ích stran pochválil?

Jde o lidi. Já bez problémů komunikuji třeba s panem Půtou nebo s Čunkem.

Čunek do Sněmovny ani nekandiduj­e.

Je otázka, kdo bude ve vládě. Za nás neznamená, že ministrem může být jen ten, kdo bude poslancem. Chceme postavit vládu odborníků. Ale nejsme to my, kteří říkají, že s někým nepůjdou.

Nabídnete kandidáta na prezidenta?

Zatím to tak nevypadá. Vypadá to na referendum u nás, ale zatím se nikdo nehlásí.

Takže podpoříte Miloše Zemana?

Uvidíme, co na to řeknou naši lidé.

A vy osobně byste chtěl koho?

Já se soustředím na volby. A stříhám metr každý den.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia