MF DNES

Hrad tlačí své lidi na ambasády L

- Vojtěch Srnka Ondřej Leinert

idé z Pražského hradu v čele s Martinem Nejedlým, hlavním poradcem prezidenta Miloše Zemana, se ohlížejí po nové funkci pro muže, kterého před dvěma lety vyhodili za průšvih s rudými trenkami. Podle zdroje velmi dobře obeznámené­ho s děním na ministerst­vu zahraničí totiž jméno bývalého hradního ředitele bezpečnost­i Jana Fulíka zmiňují všemožní Nejedlého „poslové“, kdykoli je to jen trochu možné.

Zatímco s Fulíkem mají zatím smůlu, mnohem lépe se Zemanovým lidem zadařilo v případě exministra dopravy Gustava Slamečky. Ten by se totiž podle informací MF DNES měl stát velvyslanc­em v Jižní Koreji.

Když to nejde dveřmi...

„Využívají k tomu všechny možné známosti,“popsal zdroj MF DNES. Zemanovi lidé se podle něj Fulíka snažili dostat už do několika funkcí. Aktuálně mu prý vyhlédli post velvyslanc­e v hlavním městě Běloruska Minsku. Před rokem a půl to zase byl post náměstka bezpečnost­ní sekce, který loni na jaře uvolnil sociální demokrat Jakub Kulhánek. Umístit jej chtěli také na velvyslane­ctví v Káhiře.

Post velvyslanc­e v Minsku od roku 2014 zastává exposlanec ČSSD Milan Ekert. Jeho turnus však končí a měl by se přesunout do ázerbájdžá­nského Baku.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek však Fulíka odmítal už dříve a jmenovat ho velvyslanc­em se mu podle jeho spolupraco­vníků nechce ani nyní. Ministerst­vo zahraničí ani mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček včera nechtěli žádné dění kolem velvyslanc­ů komentovat.

Martin Nejedlý a Jan Fulík včera na otázky MF DNES neodpovědě­li vůbec.

Proces jmenování velvyslanc­ů probíhá za zavřenými dveřmi. Hlavní slovo v něm má ministr zahraničí, který vybírá z nejrůznějš­ích návrhů a pak je v tajném režimu konzultuje s vládními kolegy. Až když mu je kabinet schválí, vybraná jména putují k prezidentu Zemanovi, který by je měl potvrdit.

V praxi je to však mnohem větší handlování, protože všichni dotčení mají své vlastní preference.

Ty Zemanovy se projevily například jeho neúspěšnou snahou dosadit na post velvyslanc­e ve Vatikánu exředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta. Jenže ten už má definitivn­ě smůlu. Jak včera uvedly Lidové noviny, do Vatikánu se totiž může naopak těšit lidovec Václav Kolaja.

Jeho jmenování podle informací LN Zeman blokoval kvůli tomu, že Zaorálek nechtěl do Jižní Koreje poslat Gustava Slamečku, preferovan­ého právě Hradem. Slamečka je bývalý ministr dopravy z úřednické vlády Jana Fischera a životní partner Jana Nováka, jenž na Hradě vede administra­tivní úsek. Právě Novák navíc zaujal místo po Fulíkovi, když byl na Hradě pověřen řízením bezpečnost­ního odboru.

„Vyšli jsme vstříc u člověka, v jehož minulosti nejsou takové problémy,“popisuje zdroj z ministerst­va ústupek vůči Hradu ve věci Slamečky. Exministr dopravy své budoucí jmenování včera nechtěl komentovat.

Rudé trenky i letouny CASA

Právě Fulíkova minulost může zkomplikov­at jeho případnou misi v Minsku. Má totiž za sebou více než vyhazov kvůli výměně prezidents­ké standarty za rudé trenky aktivistic­kou uměleckou skupinou Ztohoven.

Fulík před svým hradním angažmá, kde pracoval jako ředitel bezpečnost­i, působil jako náměstek ministra obrany Martina Bartáka. Měl na starosti vyzbrojová­ní. Tehdejší ministerst­vo obrany je však kritizován­o za nákup transportn­ích letadel CASA, kvůli němuž v dnešních dnech stojí před soudem exministry­ně obrany Vlasta Parkanová. Pořízením letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.

S obchodem však bývá spojován především Martin Barták. Kontrakt byl podepsán den před jeho nástupem do ministersk­é funkce z pozice náměstka. Jenže média tehdy jako jednoho z architektů kritizovan­ého nákupu označovala také Jana Fulíka. Barták se ještě jako náměstek při dojednáván­í kontraktu oháněl právě jeho pověřením, přitom generálové a další dotčení již v té době obchod označovali jako velmi nevýhodný.

Z postu náměstka Fulíka odvolal další ministr obrany Alexandr Vondra. Fulík výpověď označoval za neplatnou a dokonce se kvůli svému vyhazovu několik let s ministerst­vem soudil. V roce 2015 však soud jeho žalobu zamítl.

Právě Fulíkova minulost může zkomplikov­at jeho případnou misi v Minsku.

 ?? Foto: René Wolfík, MAFRA ?? ● ● Vyhazov z Hradu Jan Fulík musel na Hradě skončit ve funkci ředitele bezpečnost­i po aféře, kdy skupina Ztohoven vyměnila hradní standartu za rudé trenky.
Foto: René Wolfík, MAFRA ● ● Vyhazov z Hradu Jan Fulík musel na Hradě skončit ve funkci ředitele bezpečnost­i po aféře, kdy skupina Ztohoven vyměnila hradní standartu za rudé trenky.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia