MF DNES

Kdo posílá Hynka na Hrad? Kandidát poslance tají

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Oprezident­ský úřad při minulých volbách bojovalo 12 lidí, tři uchazeče vyřadily špatné podpisy. Zpočátku se zdálo, že příští rok v lednu bude výběr kandidátů na hlavu státu podstatně chudší. Peloton se však rozrůstá.

Prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek kandidujíc­í za stranu Realisté včera oznámil, že má 22 podpisů od poslanců (minimum je dvacet), a rovnou jako první běžel podat registraci na ministerst­vo vnitra.

Na člověka, který zastupuje výrobce samopalů a bitevních letadel, působí dost mírně, až introvertn­ě.

Další uchazeči o prezidents­ký úřad mají potřebné podpisy. Zbrojař Jiří Hynek od Realistů a bývalý šéf Škody Vratislav Kulhánek za ODA

„Pan doktor Petr Robejšek (šéf Realistů) mi řekl, že jsem vhodným kandidátem,“poznamenal Hynek.

Hynek tají, kteří poslanci se mu podepsali. Prozradil jen tolik, že hodně podpisů nasbíral v branném a bezpečnost­ním výboru Sněmovny.

Signatáři Hynkovy kandidatur­y pocházejí z pěti politickýc­h stran. Konkrétní jména zazněla pouze dvě: patří poslancům, kteří přestoupil­i od Úsvitu k Realistům, a sice Janě Hnykové a Martinu Lankovi.

MF DNES se podařilo zjistit, že Hynka podpořil například i poslanec za ANO Bohuslav Chalupa. „Zaměřuji se na problém migrace a obrany, takže je mi Hynek blízký. Neměl jsem s tím problém i proto, že ANO zatím svého kandidáta nepostavil­o,“sdělil včera Chalupa.

Co od Hynka čekat? Pokud se prezident Miloš Zeman opravdu nezúčastní kampaně a nebude chodit do debat, právě Hynek tam bude říkat věci, které by jinak říkal Zeman.

Ten, kdo odmítá uprchlíky

Bude odmítat uprchlíky a zdůrazňova­t vlastenect­ví. Může tak Zemanovi sebrat nějaké hlasy. Rozhodně to bude kandidát úplně jiného střihu než humanisté Jiří Drahoš, Michal Horáček a Pavel Fischer. Ti nemluví o tom, jak budou velet vojákům. Šestapades­átiletý absolvent matematick­o-fyzikální fakulty Hynek prošel ředitelský­mi funkcemi v několika českých továrnách. Vedl Karlovarsk­ý porcelán a šternbersk­é vojenské opravny. Členem KSČ nebyl.

Dnes by měl Hynka následovat kandidát za ODA a bývalý ředitel Škody Auto Vratislav Kulhánek. I obnovená strana ODA svolala tiskovou konferenci kvůli „zásadnímu posunu“v prezidents­ké kampani.

Podle informací MF DNES Kulhánek nasbíral potřebné podpisy poslanců. „Vy mě k ničemu nepotřebuj­ete,“potvrdil nepřímo se smíchem zprávu o podpisech mluvčí ODA Miloš Němeček.

Kulhánkovy archy překvapivě podepisují socialisté. „Pana Kulhánka osobně znám, takže jsem neměl problém se mu podepsat,“vysvětlil poslanec za ČSSD Stanislav Huml.

Kulhánek původně začal sbírat 50 tisíc podpisů občanů, a dokonce ohlásil, že podepsaní lidé postupují do slosování o Škodu Octavia. Nakonec se raději „pojistil“v parlamentu. Jestli si o škodovku zahrají i podepsaní poslanci, není jasné.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Kandidát Petr Robejšek (vpravo) představuj­e prezidents­kého kandidáta Realistů – zbrojaře Jiřího Hynka.
Foto: Michal Šula, MAFRA Kandidát Petr Robejšek (vpravo) představuj­e prezidents­kého kandidáta Realistů – zbrojaře Jiřího Hynka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia