MF DNES

Nemá na léky, prodá byt

Matce dvou dětí s nádorem pojišťovna nezaplatí léčbu, díky níž má větší šanci přežít

- Lukáš Valášek redaktor MF DNES

Pavla Dandová je matka dvou tříletých holčiček. To nejzávažně­jší, co ji ještě před rokem trápilo, byla občasná bolest za krkem. Dnes je všechno jinak. Je totiž jasné, že se bolesti nezbaví prostým cvičením. Lékaři jí po naléhání objevili agresivní nádor rozrůstají­cí se k páteři.

Dandová onemocněla synoviální­m sarkomem, podle lékařů má šanci jí pomoci takzvaná biologická léčba. Nejde o žádnou experiment­ální metodu s nejistým výsledkem, ale o mimořádně cílenou léčbu s řadou razítek expertů. Lék organismus podněcuje k tomu, aby se co nejlépe s nádorem vypořádal sám.

Ač je od loňska lék schválený, Dandová se nyní dozvěděla, že jí ho zdravotní pojišťovna neproplatí. „V léčbě se nyní hraje o každý den. Já měsíc čekala na jedinou větu. ‚Odmítáme, protože toto není jediná metoda léčby‘,“řekla MF DNES Dandová.

Vyhodnocen­í pojišťovny má podstatný háček. Alternativ­ou je pouze agresivní chemoterap­ie, u níž je dle lékařů Dandové jen poloviční šance, že bude úspěšná.

Případ, který by se v českém systému veřejného zdravotníh­o pojištění neměl vůbec stát, hodlá maminka řešit tak, že prodá byt, ve kterém s dětmi a manželem žije.

Pokud totiž mladá rodina nedá dohromady každé tři týdny 96 tisíc korun za lék, sníží se úspěšnost léčby Dandové o polovinu. A pokud má být léčba smysluplná, může trvat i déle než rok.

Boj o účinnou léčbu

„Zákon hovoří o tom, že pacient se může domoci nasazení nehrazenéh­o léku v případě, kdy tento lék nemá alternativ­u. Nicméně to se musí posuzovat i z hlediska újmy pacienta. Invazivní chemoterap­ie, která tělo pacienta poškodí, nemusí být vnímána z pohledu zákona jako přijatelná alternativ­a,“uvedl odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál z Platformy zdravotníc­h pojištěnců.

Právník navíc upozorňuje, že jestliže pojišťovna rozhodnutí dostatečně nezdůvodni­la, spor u soudu pacient vyhraje. „Setkávám se s tím, že pojišťovny se snaží hrát o čas. Spoléhají na to, že pacienti v takové situaci další prostředky za právníky utrácet nebudou,“dodal Dostál.

Dandová se s odmítnutím pojišťovny nespokojil­a. Její příspěvek včera zaznamenal masivní odezvu na sociálních sítích. Její roční příběh je plný zvratů. Musela se rozhodnout mezi svým životem matky dvou dětí a životem svého nenarozené­ho dítěte. Po operacích, po nichž jí v páteři přibyl titan, ji lékaři považovali za vyléčenou. Konec to ale nebyl.

„Páteř mi zpevnili. Můžu fungovat poměrně normálně. Jen kvůli svému špatnému pocitu jsem si ale v květnu vyžádala další kontrolu. Ta zjistila, že nádor metastázov­al do plic. A jako jedinou přijatelno­u cestu mi lékaři doporučují právě nákladnou léčbu. Mám to štěstí, že si ji můžeme za cenu prodeje bytu dovolit. Ale je to těžká volba. V případě, že nebude léčba úspěšná, nechci nechat rodinu bez všech prostředků,“popisuje Dandová.

Nyní plánuje vyhlásit sbírku, která by pomohla jí i dalším pacientům s podobnými problémy.

Mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny, která Dandovou pojistila, včera v podvečer případ neuměla komentovat. „Musím se poradit s našimi lékaři a experty. Vyjádření samozřejmě poskytneme hned ve středu dopoledne,“uvedla mluvčí Elenka Mazurová.

Byrokracie brzdí dostupnost

Dandová není zdaleka jediným pacientem s podobným problémem. Ač je statistick­y riziko výskytu její vzácné choroby jedna ku několika milionům, jen na základě své včerejší výzvy na sociálních sítích se dozvěděla o třech dalších pacientech.

Stejnou diagnózu a stejný lék potřebuje i Miroslav Červenka. Čerstvému otci sarkom zaútočil na plíce. Jemu biologický lék odmítla uhradit pro změnu Všeobecná zdravotní pojišťovna. Červenka už je ve svém boji o něco dál. V červenci Městský soud v Praze rozhodl, že pojišťovna má povinnost rozhodnutí přezkoumat.

Odborníci přitom upozorňují, že lékařská věda se sice rychle rozvíjí, v Česku však byrokracie může za to, že značně trvá, než pojišťovny nové léky začnou hradit. A umírají tak lidé. „Přitom finanční náklady jsou minimální. V řádech desetin procenta peněz v systému zdravotníh­o pojištění,“dodává Dostál.

 ?? Foto: Dandovi ?? Čas jsou peníze Pavla Dandová potřebuje každé tři týdny sehnat 96 tisíc korun, aby mohla bojovat s nádorem. Pojišťovna jí totiž neproplati­la náklady na biologicko­u léčbu s tím, že má podstoupit chemoterap­ii.
Foto: Dandovi Čas jsou peníze Pavla Dandová potřebuje každé tři týdny sehnat 96 tisíc korun, aby mohla bojovat s nádorem. Pojišťovna jí totiž neproplati­la náklady na biologicko­u léčbu s tím, že má podstoupit chemoterap­ii.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia