MF DNES

Soud: Kvízomat není legální

Bedny s kvízy jsou dle soudců hazard a mají být stejně tak zdaněny. Provozovat­elé se nevzdávají

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Posoudit, zda je kvízomat hazard, dokáže i dítě. Žádné znalecké posudky nejsou potřeba. Potvrdil to Krajský soud v Ostravě, k němuž se odvolal provozovat­el kvízomatů, firma Vindaron Pro. Vysokou pokutu ale soud označil jako likvidační.

Rozsudek z letošního května potvrdil argumentac­i finanční správy, co se týká principu sporu. Zároveň však souhlasil s kvízomatář­i, když věc vrátil finančnímu úřadu znovu k projednání kvůli příliš vysoké pokutě 9,75 milionu korun.

„Pokuta v daném sporu není nejdůležit­ější věcí, šlo nám o samotnou argumentac­i, co je a není hazard,“uvedl Ondřej Závodský, náměstek ministra financí pro majetek státu, pod něhož patří dozor nad hazardními hrami. Věří, že rozsudek je přelomový a v dalších běžících sporech začnou soudy dávat státu za pravdu. To by totiž znamenalo, že by tím spory s kvízomatář­i skončily.

Finanční správa si stojí za tím, že bedny, které běžně v hernách stojí vedle povolených hracích automatů a na jejichž obrazovkác­h naskakují kvízové otázky, patří k hazardním hrám. Hážou se do nich peníze a to, kolik hráč vyhraje, záleží nejen na znalostech, ale také na náhodě.

Od společnost­i Vindaron Pro se do uzávěrky nepodařilo získat vyjádření. Ze zdrojů z herního průmyslu zaznívá, že rozhodnutí krajského soudu za zlomové nepovažují. Údajně proto, že soud vůbec neposuzova­l, co je kvízomat vlastně za hru. Jinými slovy, že se nepustil do kličkování mezi znaleckými posudky, které kvízomatář­i předkládaj­í.

Soud posudky záměrně zcela vypustil. „Úřední osoby (finanční správy) jsou schopny v případě hry určené běžné veřejnosti samy posoudit, zda je hra založena pouze na vědomostec­h, nebo je zde obsažen princip náhody,“uvedl ve svém rozhodnutí.

Kvízomat a náhoda

V čem spočívá hra na kvízomatu? Do přístroje se vloží peníze a na obrazovce se objevují soutěžní otázky s výběrem možných odpovědí. Přístroj umí zobrazovat i klasické točící se válce s citrony a švestkami, ale obrázky na výši výhry nemají vliv a dají se vypnout.

Jednotlivé druhy kvízomatů se liší, nicméně princip bývá podobný. Lidé, kteří se do hry pouštějí kvůli výhře, si pouze se správnými odpověďmi nevystačí. Například u automatů polské firmy Verdex (v Česku podniká jako DP&K-CZQ) se na většinu otázek sází pět korun a v případě správné odpovědi se vyhrává koruna. Hráč tedy vyhrává méně, než vložil. Jediné, co ho ve hře drží, je víra, že brzy padne otázka s vyšší výhrou.

Otázky s vyšší výhrou ve hře jsou, ale kdy přijdou na řadu, to hráč neví. „Sázkou je vždy samostatná otázka, a pokud hráč ví, o kolik a za kolik hraje, tak nesplňuje zákonnou definici loterie – nejde o náhodu ani o nevědomost ohledně výše výhry,“prohlašuje advokát Michal Varmuža, který DP&K-CZQ zastupuje. Firma rovněž dostala pokutu a s finanční správou se soudí.

Advokát sice připouští, že z pohledu náhody záleží na tom, jestli se hra bere jako jednotlivá otázka, nebo sada otázek, ale i ve druhém případě má argument. „Pokud berete celou hru, tak když na konci správně odpovíte na otázku poslední záchrany, tak získáte celý vklad plus pět procent,“říká. Podle něj tak není splněna další zákonná charakteri­stika loterie – nenávratno­st vkladu.

Dá se namítnout, že k poslední otázce se hráč nedostane dříve, než se prokouše celou hrou, kde náhoda hraje roli. V každém případě jsou provozovat­elé kvízomatů připraveni hájit, že přístroje nespadají pod zákon o loteriích, a stát tedy nemá nárok na kontrolu nad nimi ani nemůže chtít daně z hazardu.

Finanční správa je zase připravena obhájit výši pokuty, kterou soud označil za likvidační. „V reakci na rozhodnutí krajského soudu, který nám vyčetl, že sankce nebyla řádně odůvodněna, jsme vydali ve věci nové rozhodnutí a nyní čekáme, co na to soud,“říká Petra Petlachová, mluvčí finanční správy.

Odvolací finanční ředitelstv­í ve věci kvízomatů vede 14 soudních řízení. Provozovat­elům udělilo osm pokut v souhrnné výši 48,6 milionu korun, z toho tři pokuty desetimili­onové. Kromě toho v šesti případech rozhodla finanční správa o odvodu výnosu z loterie ve výši 165 milionů korun. Kolik z toho se jí podařilo vybrat, nesdělila.

Dle zdroje z branže, jenž si nepřál být jmenován, je možné, že kvízomatář­i přijdou s vylepšenou právní argumentac­í. Pozice státu se také ztíží tím, že na trhu se mezitím objevila nová generace přístrojů, u nichž je ještě těžší prokázat, že jde o hazard.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia