MF DNES

Dobyli Rakku, hlavní město Islámského státu

Už to byla jen formalita. Přesto je to významná zpráva. Ale Islámský stát tím nekončí. A vítězství nadělalo problémy i vítězům: Kurdové opět zjistí, že už je nikdo nepotřebuj­e, a budou odhozeni.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Bývaly doby, kdy svět trnul při vyslovení jména Islámský stát a blízkových­odní redaktoři museli vysvětlova­t nadřízeným, že by bylo opravdu přehánění řešit, jestli tihle vousáči nedobudou i Bagdád.

Teď IS přišel o své hlavní město, kterým v roce 2014 vyhlásil syrskou Rakku.

Rakka je místo, kde tenkrát po sérii vítězství ve svém blitzkrieg­u napříč Irákem a Sýrií pořádal IS nadšené vojenské přehlídky a odkud ovládal svůj chalífát, bizarní parodii státu, snažícího se napasovat život dřevního islámu ze 7. století na technické novinky světa 21. století.

Bojovníci vypadali jako z komedie, ale měli moderní americké i jiné zbraně, kořist z iráckých kasáren vyklizenýc­h iráckou armádou. I když s nimi zpočátku vítězili, byli odsouzeni k porážce. Jejich jedinou skutečnou silou byla slabost jejich ohromených protivníků.

A tak včera Syrské demokratic­ké síly, jež ve skutečnost­i tvoří Kurdové, dobyly Reichstag Islámského státu. Rakka nebyla jen hlavním městem chalífátu, ale také poslední baštou, kterou IS ještě držel.

Pád Rakky byl jen otázkou času: město bylo od 6. června obklíčené přesilou, drtily ho americké letouny a IS nemohl doplňovat řady.

Od této chvíle se kdysi všudypříto­mný Islámský stát stává partyzánsk­ou skupinou operující v neobydlený­ch kamenitých pouštích východní Sýrie, odkud bude podnikat přepady. Otázkou je, jak dlouho, protože kromě kamení je tam ropa, a tak tam brzy dorazí i syrské vládní jednotky.

Islámský stát de facto přestal existovat jako napodobeni­na státu. Kapsy, které ovládá, nejsou vojensky významné, i když na mapě vypadají pořád impozantně. IS ale žije dál jako myšlenka. Následuje v tom al-Káidu. Ta nikdy nebyla všudypříto­mnou globální sítí, jak si ji upletla vystrašená fantazie Západu. Byla volným napojením těch, kdo i na dálku přidali ruce k teroristic­kému dílu.

Stejnou volnou síť místních frančíz vytváří IS pomocí on-line návodů. Dokud vyhrával na domácí půdě v Sýrii a Iráku, nepodněcov­al teror v cizině. Nebyla to priorita. Teď Rakka padla, a tak jediné, co Islámskému státu zbývá, aby dával najevo, že žije a dýchá, je terorismus. Jeho duch teď bude přežívat v bombových útocích, nájezdech aut a bodnutích nožem.

Problémy teď ale mají i vítězové. Hlavně Kurdové. Všichni je potřeboval­i proti Islámskému státu. Nyní přišla chvíle, kdy je potřebují jako lyže v květnu. Tohoto okamžiku se Kurdové báli, protože jejich historická zkušenost je, že v takové chvíli bývají odloženi. Svět jim tleskal, když ubránili své město Kobaní, a děsil se nad tím, jak je džihádisté masakroval­i, ale teď přijde reálná politika. Kurdové si na severu Sýrie vytvořili svůj provizorní stát Rožava, ale zájmy Turků, Sýrie, Iráku, Íránu a taky USA a Ruska jim ho zase rozeberou.

Kurdové začínají jednat s damašskou vládou, čímž dávají najevo, kde vidí nejlepší řešení. Bašár Asad vyhrál válku, ale není silný, a tak je momentálně ideálním řešením dohoda, že Kurdové zůstanou formálně Syřany a Sýrie si jich nebude moc všímat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia