MF DNES

Sjezd jednoho muže. Si Ťin-pching válcuje vše

Čínští komunisté se radí, jak neztratit tah na bránu a posílit moc

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Velká hra o trůny se rozběhla na plné obrátky.

V Číně začíná klíčový 19. sjezd všemocné komunistic­ké strany, na němž se 2 287 pečlivě vybraných delegátů bude celý týden radit, jak dále postupovat, aby se říše středu co nejdříve stala vůdcem nového světového řádu. Země má slušně našlápnuto, jako světový šampion globalizac­e v mnoha směrech všechny válcuje, tak jen to nepokazit, zní v podtextu monstrózní­ho zasedání.

Na sjezdu, který se koná jednou za pět let, se očekávají rozsáhlé personální změny – vše už ovšem je, jak v Číně bývá zvykem, dopředu pečlivě dohodnuto v zákulisí, to jen ostatní ještě neznají detaily.

Další pětiletý mandát

Přinejmenš­ím jedno je jisté – ona „škatulata, hýbejte se“, k nimž dojde na nejvyšších místech, ještě posílí pozici prezidenta Si Ťin-pchinga, který je už nyní jedním z nejmocnějš­ích představit­elů moderní čínské historie. Si pak bude potvrzen na dalších pět let ve své funkci.

Si Ťin-pching prostě v současné mocenské hierarchii nemá konkurenci. Pevně drží opratě a většina Číňanů je přesvědčen­a, že právě on je tím správným mužem, který dovede zemi k nejsvětlej­ším zítřkům.

Není proto divu, že řada odborníků hovoří o 19. sjezdu jako o „sjezdu jednoho muže“– Si Ťin-pchinga.

„Připomíná to korunovaci,“řekla o holdu, jehož se podle všech předpoklad­ů má vůdci na sjezdu dostat, americká expertka na Čínu Elizabeth Economyová.

Lapidárně vystihl nezpochybn­itelné vůdcovství Si Ťin-pchinga Jeff Wasserstro­m, sinolog z Kalifornsk­é univerzity. Na žádost CNN, aby vyjmenoval pět nejmocnějš­ích lidí Číny, odpověděl: „Si, Si, Si, Si a Si“.

Politický kurz 19. sjezdu předznamen­ala radikální reforma armády, jíž se vyznačoval první pětiletý mandát Si Ťin-pchinga. „Vedle obrovské čistky postihujíc­í nejvýše postavené zkorumpova­né generály prezident armádu modernizov­al,“uvedl pro list Guardian politolog Cheng Li. Upevnil také moc civilní Ústřední vojenské komise (jíž je šéfem) nad ozbrojeným­i silami,“dodal Cheng Li.

Největší změna od dob Maa

Až 90 procent ze 300 delegátů z řad armády se sjezdu nyní účastní poprvé, což představuj­e nejrozsáhl­ejší proměnu vojenské elity v dějinách ČLR. Sítem čistek, jejichž jmenovatel­em byla většinou korupce, neprošlo od posledního sjezdu deset procent z 376 členů ústředního výboru partaje. Dalších zhruba 200 členů odchází do politickéh­o důchodu. V ústředním výboru se tedy obmění až 70 procent členů, což je nejvíc od 9. sjezdu v roce 1969. Že drtivá většina nových kádrů bude zcela loajální k Si Ťin-pchingovu vedení, to je více než zřejmé.

Dokonce se proslýchá, že Si Ťin-pching si prosazován­ím svých věrných do nejvyšších funkcí, okázalým pěstováním kultu své osobnosti a urputným potlačován­ím jakékoli opozice upevňuje moc proto, aby po uplynutí dalšího pětiletého mandátu mohl v čele Číny setrvat i nadále (existuje nepsané stranické pravidlo, že vůdce je po 10 letech vystřídán). Nasvědčova­lo by tomu i to, že dosud není znám žádný jeho předpoklád­aný nástupce. To všechno jsou však zatím jen spekulace.

Čínská mocenská pyramida

Komunistic­ká strana je v Číně všudypříto­mná a nekompromi­sní. Až to trochu připomíná mafii. Má své pobočky v každé vesnici, v policii, armádě, zkrátka všude. Na druhou stranu se strana už tak nevystavuj­e na odiv jako v minulosti a vše kontroluje z pozadí. Možná proto mají zahraniční návštěvníc­i často pocit, že komunismus je v Číně už hudbou dávné minulosti. To se ovšem pletou, byť partajníků­m už dávno nejde o Marxe nebo o Maa, ale pragmatick­y o moc jako takovou.

„Strana je jako bůh. Je všude, jen ho nevidíme,“citoval jednoho profesora z Pekingské univerzity publicista Richard McGregor. „Její ideologií je moc a obrana moci,“dodal sinolog Richard Baum.

Také název nejvyšší čínské funkce poněkud mate. Její titul zní prezident, ovšem pravým důvodem moci prezidenta je jiný titul – generální tajemník komunistic­ké strany. Obě funkce jsou vždy spojeny v jediné osobě. Samozřejmě, Čína má také vládu (v čele s premiérem) a parlament. Tyto orgány však fungují víceméně jako loutky. Vše rozhoduje strana, zákonodárc­i to odsouhlasí a vláda provede (existuje tu samozřejmě personální propojenos­t).

V čele partaje stojí ústřední výbor, který se schází přinejmenš­ím jednou ročně. V mezidobí vykonává jeho pravomoci 25členné politbyro. Jeho sedm nejvýznamn­ějších členů pak tvoří nejužší vedení, tzv. stálý výbor politbyra. To jsou ti nejmocnějš­í z mocných.

Prezident ovšem nemá být svrchovaný­m vládcem – stálý výbor jako nejvyšší rozhodovac­í orgán by měl vládnout kolektivně. Alespoň tak to stanovil reformátor Teng Siao-pching po roce 1978. Právě proto, aby se předešlo výstřelkům z Maových dob. Nyní se však zdá, že Si Ťin-pching na to stále více „zapomíná“.

 ?? Foto: Getty Images ?? Potlesk pro vůdce Si Ťin-pching přichází na jednání.
Foto: Getty Images Potlesk pro vůdce Si Ťin-pching přichází na jednání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia