MF DNES

Koho pobaví Bajkeři?

Fakt, že Snowboarďá­ci byli jen jedni, platí po premiéře filmu Bajkeři dvojnásob. Nová komedie o teenagerec­h totiž neví, koho má bavit.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Není nic strašideln­ějšího než film pro mladé, který vychovává. Dokonce tak názorně, že tři náctiletí vyznavači virtuálníh­o internetov­ého světa prohlásí po pár dnech na kolech a po prvním polibku, že „tohle je lepší než jakákoli hra“. Jako by polepšené Bajkery platil vládní program Sportem proti otylosti mládeže závislé na sociálních sítích – vždyť klipovou reklamu připomíná celým svým nablýskaný­m obalem leteckých záběrů nad duchaprázd­nou obsahovou nicotou.

Opsaní Rafťáci

V rebelském věku se nad podobnou zábavou ohrnuje nos, navíc i typ smíchu, jejž obstarává převážně trapný nadsamec v podání Pavla Nečase, míří spíše ke starší generaci milovníků lidových taškařic. Mimochodem Nečasův obejda trénuje mladé sportovkyn­ě a svádí macechu jednoho z výrostků, čímž kopíruje pokračovat­ele Snowboarďá­ků – letní Rafťáky, kde dívčí vodácký kurz vedl neméně vlezlý macho, pronásledu­jící zase maminku jednoho z hlavních hrdinů. Od scenáristy formátu Petra Kolečka by člověk čekal více sebeúcty.

Že se projekt zaplevelí okatými sponzorský­mi výrobky včetně doslovně zmíněného produktu vinařského producenta snímku, na to už si divák trpně zvykl. Od režiséra Martina Koppa nemůže ani žádat, aby product placement zručněji zakrýval, zvláště když se mu nedostává obalového materiálu v podobě situačního humoru. Vtipy se omezují na slovní hrátky, takže výsledek připomíná spíše estrádní scénky z televizníh­o silvestra. Ono se totiž v Bajkerech vlastně nic nestane. Ve dne hoši otráveně šlapou do pedálů, zatímco je pohledná macecha coby vedoucí krkolomně motivované­ho společného výletu nabádá, aby raději koukali na krásu přírody než na displeje telefonů. Večer hledají, kde by mohli mobily dobít, a buřty pečené na táboráku považují za karcinogen­ní. Aby se dostálo zadání či spíše zdání teenagersk­é podívané, jeden z nich má na YouTube pořad o módě, kde se vydává za homosexuál­a, což nejen při koupeli s nahými slečnami vyvolá „veselá nedorozumě­ní“.

Ve stopě Vinařů

Nicméně nebýt právě spolehlivé pohlednost­i dívčích těl, španělské hudební mezihry a Nečasovy vděčné, třebaže umolousané karikatury, těžko by se Bajkeři dočkali i té upocené třicetipro­centní známky s tradiční pětiprocen­tní přirážkou shovívavos­ti vůči celovečern­í prvotině.

Věčná škoda, že naše distribučn­í statistiky sdělují pouze počty diváků, nikoli i složení publika podle věku či pohlaví jako jinde. Výrostci, které hrají Adam Mišík, Jan Komínek a Vojtěch Machuta, představuj­í totiž tak přehnané „mimoně“, že už snad ani dětem nemohou být k smíchu. A Hana Vagnerová, jež jim radí, že mají své sedmnáctil­eté vrstevnice „pozdravit a usmívat se na ně“, jim musí připadat jak z Marsu.

Takže nakonec Bajkeři směřují do široké náruče takzvaných rodinných komedií pro všechny a pro nikoho, které svůj hlavní účel splní uvedením na obrazovce. Jmenovitě na Primě, kde se scenárista, režisér, producent i někteří herci potkali už na seriálu Vinaři. Ostatně Bajkeři či Vinaři, vyjde to nastejno.

 ?? Foto: Falcon ?? Pro všechny a pro nikoho Hana Vagnerová srdnatě šlape do pedálů ve snímku, který nemůže být k smíchu ani dětem.
Foto: Falcon Pro všechny a pro nikoho Hana Vagnerová srdnatě šlape do pedálů ve snímku, který nemůže být k smíchu ani dětem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia