MF DNES

Nemám tak krásné modré oči jako Peter O’Toole, líčí Töpfer

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Tři bratři toužící po koruně, lstivá zhrzená manželka. To vše musí ve hře Lev v zimě, kterou proslavil i film s Peterem O’Toolem, řešit stárnoucí král Jindřich II. V pražském Divadle na Vinohradec­h jej v sobotu v režii ředitele Národního divadla Jana Buriana ztvární Tomáš Töpfer. „Jsem u divadla už 45 let, přepínat do hereckého módu mi nedělá velké problémy,“odpovídá šéf Vinohrad s trochou ironie na dotaz, zda pro něj není velká role po dlouhé době tak trochu nezvyk.

Přesto, jak jde skloubit práce ředitele scény a zároveň herce?

V tomhle režimu pracuji již devatenáct let. Mimochodem ředitelé divadla byli, jsou a snad i v budoucnu budou aktivní umělci. Je velice zdravé se souborem žít.

Jaký bude Jindřich II. ve vašem podání?

Bude mně velice podobný. Bude mírně obtloustlý, celý život bojuje s obezitou, malinko napadá na obě nohy, má vousy a hlas, který zní takřka jako můj. Naštěstí dnes už netušíme, jak Jindřich vypadal, a snad kromě jeho státnickýc­h úspěchů a výsledků bitev o jeho povaze mnoho nevíme. Tím budu mít volnější ruce. Navíc hra nevypráví tak zcela o Jindřichov­i, ale o nás, současnící­ch.

Inspiroval jste se nějak Peterem O’Toolem? Díval jste se na film před zkouškami?

Film jsem viděl před tolika lety, že si na něj už nevzpomíná­m. Bohužel nemám tak krásné modré oči jako Peter O’Toole. Všechny krásné role ve výborných hrách hrál už někdo před námi. Kdybychom se na to měli ohlížet, tak bychom spoustu her nemohli hrát.

Jindřich II. mně bude velice podobný. Bude například obtloustlý. Tomáš Töpfer

Sám i režírujete, v čem je spolupráce s Janem Burianem inspirativ­ní? Nehrozí na zkouškách střet režisérů, kteří jsou zároveň oba i řediteli?

Právě naopak. Máme totiž podobné starosti, a proto máme jeden vůči druhému mimořádné porozumění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia