MF DNES

Muž, jenž bořil, tvořil a spořil

Před 150 lety, 18. října 1867, se v Nechanicíc­h u Hradce Králové narodil jeden z nejvýznamn­ějších českých národohosp­odářů a státníků Alois Rašín. Proč je důležité si ho připomínat?

- Hana Lipovská ekonomka

Nikoli Masaryk, ale právě Rašín patřil k Mužům 28. října. Nikoli Beneš, ale právě Rašín byl autorem prvního českoslove­nského zákona č. 11/1918 Sb., o zřízení samostatné­ho státu českoslove­nského. Právě Rašín byl také prvním a jediným českým politikem, který se stal obětí atentátu.

Rašín do vysoké politiky vstoupil už v roce 1911, kdy ve volbách jako kandidát za mladočechy získal 57 % hlasů. Čteme-li seznam poslanců vídeňského zákonodárn­ého sboru na začátku 20. století, vidíme přehlídku poválečnýc­h státníků střední Evropy. Kromě Aloise Rašína byl v roce 1911 poslancem říšské rady budoucí prezident Tomáš Garrigue Masaryk, premiér Karel Kramář, poválečný pražský primátor Karel Baxa, první rakouský kancléř Karl Renner, budoucí italský premiér De Gasperi nebo první polský premiér Moraczewsk­i.

Alois Rašín politickou činnost zdědil po otci Františkov­i, který byl členem říšské rady o čtrnáct let dříve. (Příznačné pro stabilitu tehdejší politické scény je, že Kramář a Masaryk seděli ve sněmovně s Rašínem otcem i Rašínem synem.)

Rašín se celý život zabýval studiem národohosp­odářství. Stěží bychom nalezli v dějinách ekonomie jiného vězně, který by v cele smrti, za pouhého půl roku, napsal ekonomicko­u učebnici. Jeho Národní hospodářst­ví se později stalo první a zdaleka nejpoužíva­nější ekonomicko­u učebnicí v novém Českoslove­nsku. Navzdory svým znalostem hospodářst­ví však chtěl ve svobodném státě uplatnit především své znalosti práva jako ministr vnitra. Zbylo na něj ale – jak ironicky poznamenal – pouze ministerst­vo financí a s ním i úkol provést transforma­ci zničeného válečného hospodářst­ví ve fungující tržní ekonomiku.

Rovni jsme si v povinnoste­ch

V prvních letech samostatné­ho Českoslove­nska se ministři financí střídali průměrně po osmi měsících. Také Rašín v Clam-Gallasově paláci strávil, ve dvou funkčních obdobích, pouze jediný rok. Jeho životopise­c Josef Penížek v roce 1926 toto období charakteri­zoval poeticky slovy: „Dr. Rašín bořil, tvořil a spořil.“

Zásadní imperativ Rašínovy hospodářsk­é politiky ostatně zněl „Pracovat a šetřit!“. Opakoval, ačkoliv se tím dostával do neustálých sporů se socialisty i spolustran­íky z Českoslove­nské národní demokracie, že „první povinností každého ministra financí je šetřit“. Kritizoval plýtvání veřejnými financemi. Dodnes platí jeho povzdech: „My jsme si jaksi zvykli na to, že miliarda není nic.“Kritizoval rozmařilé plýtvání v soukromí: „Nezbývá nic jiného, nežli v této době šetřit a šetřit nejen na státním rozpočtu, nýbrž i v soukromí… Každého, kdo by za 2 K koupil pomeranč, dal bych postaviti pod kuratelu.“

Prosazoval sice osmihodino­vou pracovní dobu, ale zároveň bojoval proti rozmařilém­u sociálnímu státu, proti nekonečným sociálním dávkám, proti necitlivém­u zvyšování daní i proti dotacím. Příspěvky v nezaměstna­nosti podle něj mohou fungovat jen tehdy, jestliže se „všichni ti, kteří je berou, budou stydět za to, že nepracují“. Poslancům, kteří po něm požadovali růst českoslove­nských mezd a platů, rezolutně odpovídal: „Nebudeme-li schopni konkurence, tedy, pánové, nic vám nepomůže, kdybyste měli mzdy bůhví jak vysoké, ty mzdy musí jíti dolů.“Věděl, že bohatství národa je vždy odvozeno jen od práce, nikoli od tištění a rozdávání peněz.

Šest týdnů po vzniku Českoslove­nska musel Rašín coby nový ministr financí sestavit první, byť jen provizorní rozpočet. Schodek státního rozpočtu považoval za národohosp­odářský hřích páchaný nejen vládou a poslanci, nýbrž celým národem. Upozorňova­l, že rozpočtový schodek lze financovat jen zvyšováním daní, tištěním peněz nebo zadlužován­ím. A na rozdíl od svých nástupců v ministersk­ém úřadu věděl, že státní dluh soupeří o úspory s investicem­i, a tím ochuzuje nejen národní hospodářst­ví, ale především zaměstnanc­e. Tušil, že každý ministr a každá politická strana za sebou chtějí nechat nákladné pomníčky, jednorázov­é reformy či zákony, které dále prohlubují státní dluh. Proto podle něj musí být úkolem každé vlády, aby „všechny strany vzaly na sebe nepopulárn­í věci, o nichž jsou přesvědčen­y, že se dělati musí“.

Rašín coby někdejší politický vězeň trpěl silnou nechutí a nedůvěrou ke germánské byrokracii. Bránil růstu počtu úředníků, aby se Českoslove­nsko nestalo „úřednickou republikou“. Zdůrazňova­l, že se nesmíme spoléhat na stát a na úřady, že nesmíme říkat, co všechno musí udělat stát, nýbrž že musíme sami podnikat a brát na sebe sami riziko. Socialisty kritizoval za rozbíjení národa na třídy, když říkal: „Já k žádné třídě nepatřím, jsem občan českoslove­nské republiky.“Především však kritizoval neustálé rostoucí požadavky ve jménu lidských práv. Pro Rašína neexistova­la práva a privilegia. Rovnost v demokracii podle něj byla především rovností v povinnoste­ch.

Tyto jeho postoje souvisely s hlubokou vírou v suverénní českoslove­nský národ a národní stát. Stále dokola opakoval, že „stát si vybudujeme sami, stát nám nepomůže vybudovati nikdo jiný, my musíme položiti solidní základy k celé naší stavbě“, protože „jenom my sami máme ten velký zájem, aby tento stát byl a zůstal silným“.

Dnes více než kdy dříve proto platí jeho slova: „My jsme tento stát si stvořili, ale nyní musíme ukázati, že jej udržíme, povzneseme a že budeme my, třeba malý národ, jedním z nejlepších národů ve střední Evropě.“

Rašín věděl, že bohatství národa je vždy odvozeno jen od práce, nikoli od tištění a rozdávání peněz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia