MF DNES

Volby jako střet zmaru se sebevědomí­m

-

Zmlhy předvolebn­ích hádek vystoupily v posledních dnech dvě hlavní vize dnešního Česka a jejich víkendový střet určí směr, kterým se bude v dalších letech ubírat.

Definovat je lze jednoduše. Na jedné straně je země, kterou její dosavadní vládci systematic­ky rozkrádali, zoufale ohrožena uprchlíky a teroristy – a teď jen čeká na úplný krach. Na straně druhé je stát, který je bezpečný, ekonomicky se mu daří a v budoucnost­i se dá očekávat, že se v něm bude žít lépe.

Ve zkratce tedy půjde o souboj sebevědomí a zmaru. A bude záležet na tom, co z toho si lidé na cestu do volebních místností přibalí. Lepší by bylo samozřejmě to první. Vždy se vyplatí závažná rozhodnutí činit s klidem a rozmyslem a ne se řídit nedostatke­m sebevědomí.

Kromě toho v případě takového souboje hlavně platí, že Češi dnes mají důvod spíše k sebevědomí než ke zmaru. Že platí spíše teze o tom, že se máme dobře a jsme v bezpečí, než že je vše v háji. Proto vůbec nedává smysl se podle tohoto přesvědčen­í řídit.

Nikde jinde v Evropské unii není méně lidí bez práce než v Česku. Nezaměstna­nost je u nás nejnižší za devatenáct let. Ekonomika roste také rychleji než ve zbytku EU. Říjnové údaje namalovaly nejnadějně­jší obraz české ekonomiky za posledních dvacet let.

Růst je navíc způsoben čím dál vyšší domácí poptávkou taženou rostoucími platy. A dost mimo je také strach z toho, že by Česku hrozilo nějaké velké nebezpečí. Z letošních statistik vychází naše země jako šestá nejbezpečn­ější na celém světě.

Přes všechny tyto ukazatele naznačují informace o předvolebn­í situaci spíše to, že Čechy přesvědčil­i ti, kteří hlásají, že je tu špatně. Lídr hnutí ANO a exministr financí Andrej Babiš to vlastně hlásá už čtyři roky – že všichni kradou, že se tu všechno udělalo špatně, že zaostáváme.

Jenže teď ho policie obvinila kvůli padesátimi­lionové dotaci na farmu Čapí hnízdo, a kdo ví, jak to dopadne s jeho daňovými kouzly s korunovými dluhopisy. Babiš tak postupně přichází o voliče. Ukazuje se však, že jejich politické preference formuje především právě strach, a tak to vypadá, že svůj hlas dají lídrovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi. Ten je zas straší vizí, že Česko ovládnou islámští teroristé.

Důchodcům a těžce pracujícím lidem s nízkými mzdami tvrdí, že je okrádají sociálně slabí, hlavně Romové, v jejichž komunitách je nadprůměrn­ý výskyt mentálně postiženýc­h lidí a dochází v nich k sexuálnímu zneužívání dětí.

Ve svých diagnózách situace v nejchudšíc­h oblastech Česka však lídr SPD nejčastěji čerpá ze zdroje „... jedna paní povídala“, zatímco sám vysedává v kanceláříc­h v centru Prahy. Pokud by člověk na tento princip přistoupil, mohl by o Okamurovi tvrdit, že je zloděj, což navíc netvrdí jedna paní, ale řada jeho bývalých spolupraco­vníků z hnutí Úsvit, z jehož pokladny se snažil získat miliony korun, které strana dostala za volby.

Na své nepodložen­é diagnózy pak Okamura předepisuj­e jednoduché recepty, které jsou na první pohled líbivé, na ten druhý je však jasné, že by je neustála ani státní kasa, ani základní soudržnost české společnost­i.

Babiš a Okamura tedy případné voliče straší temnými vizemi a úspěšně rozsévají „blbou náladu“. Při tom všem nejenže nemají moc pravdu, ale jejich životní příběhy jakékoli jejich diagnózy dost znevěrohod­ňují. Řada lidí jim však nejspíš přesto věří a volit je bude. Ostatní by se však měli bát, kdo se na scéně objeví, až bude opravdu zle, a jaká řešení bude navrhovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia