MF DNES

Výchovný záušák pro ministra

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Jistěže byla kauza lithium volebně využita (zneužita), ostatně jako všechno v posledních týdnech a měsících. A jistěže dnes není nikdo dvakrát moudrý z toho, jak to s tím lithiem je doopravdy, tedy co nám reálně hrozí a nehrozí. Jisté je jen jedno: sice v době těsně předvolebn­í a atmosféře krajně vyhrocené, přesto ale Sněmovna v pondělí večer zcela demokratic­ky přijala usnesení vyzývající vládu, aby zneplatnil­a memorandum uzavřené ministrem průmyslu Jiřím Havlíčkem s australsko­u těžařskou firmou.

A reakce? Včera volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek (pohrdavě): „Myslíte to usnesení přijaté hlasy komunistů, pana Okamury a hnutí ANO?“No to jsou novinky – tak ono se bere vážně jen usnesení podpořené hlasy nějakých „správných“stran? A že ČSSD tyhle nesprávné hlasy nikdy nesmrděly, když potřeboval­a ve Sněmovně něco prohlasova­t, třeba i proti vůli svých koaličních partnerů. A dále Zaorálek na otázku, zda vláda výzvu Sněmovny vyslyší: prý nesmysl, vždyť po kauze lithium čtrnáct dní po volbách neštěkne ani pes.

To je sice docela dobře možné, ale to pohrdání Sněmovnou je šokující. Ano, ministři nemusí poslance poslechnou­t, Sněmovna vládu přímo neřídí. Ale přece jen je tu nějaký ústavní vztah, kdy vláda ze Sněmovny vzchází, Sněmovna ji kontroluje a může ji také povalit. A takovou arogantní přezíravos­t, jakou teď projevil ministr Zaorálek, nepamatuje­me ani z poloviny 90. let, kdy se slavný poslanec Wagner snažil podobnými usneseními Sněmovny ztížit premiéru Klausovi privatizac­i bank.

Ostatně úctu vlády ke Sněmovně dokumentov­al i hlavní projev ministra Havlíčka v pondělí odpoledne. Toto politické mimino, jemuž ještě teče vládní mléko po bradě a které snad vůbec poprvé souvisleji promluvilo k poslancům, adresovalo zákonodárn­ému sboru i tuto větu: „Chce se mi z vás opravdu zvracet.“Nemít ČSSD v čele impotentní­ho tříhlavého draka, ale regulérníh­o předsedu, měl mu v tu chvíli vlepit výchovný záhlavec, aby se mu v hlavě rozsvítilo, jak je to s tou dělbou moci v demokracii.

Andrej Babiš má svérázné představy o demokracii, zejména o chodu a účelnosti různých demokratic­kých institucí. Však také už měsíce, ba roky slyšíme bití na poplach, jak Česko stojí na křižovatce mezi demokracií a autokracií. Zvěstují nám to demokratič­tí apoštolové, pro které ale to divné řecké slovo představuj­e jen klacek proti jejich soupeři, nic víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia