MF DNES

Dědina se zbaví problému s auty

Spolu s tramvajemi dostane sídliště v Praze 6 parkovací dům. Podobné stavby vzniknou i jinde

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Do čtyř let by měly jezdit tramvaje až na rozlehlé sídliště Dědina v Praze 6. Kvůli stavbě trati však ubudou desítky parkovacíc­h míst pro tamní obyvatele. Přitom už dnes jsou v oblasti problémy s parkováním a podle některých odhadů tam chybí až tisícovka stání pro auta. Kvůli zavedení parkovacíc­h zón kolem stanic metra v Praze 6 se k sídlišti postupně stahují i středočešt­í řidiči.

Jedná se o typický případ kolabující­ho parkovaní, které se v posledních letech dotýká řady sídlišť v metropoli. A zároveň vyvrací mýtus o tom, že špatně se odkládá auto pouze v širším centru Prahy. I proto na Dědině radnice společně s magistráte­m chystá projekt parkovacíh­o domu, který má složitou situaci alespoň částečně zlepšit.

Stát má na místě stávající odstavné plochy u křižovatky ulic Vlastina a Drnovská. Kdy se tak stane, ještě není zcela zřejmé. Radnice věří, že by zájemcům mohl začít sloužit už v roce 2020. Nevylučuje, že to bude nakonec ještě dřív než tramvajová trať, kterou už roky připravuje dopravní podnik. „Přestože má stavba kolejí výrazný náskok, spěcháme, abychom skončili minimálně společně,“tvrdí místostaro­sta Prahy 6 Martin Polách (ANO). Zatím je záměr teprve ve fázi příprav. Radní hlavního města včera schválili výběrové řízení na firmu, která provede veškeré projekční a inženýrské práce. Vyčlenili na to 4,5 milionu korun.

Jasné už je také to, jak bude parkovací dům vypadat. Odborná porota letos v červenci z celkového počtu dvanácti návrhů jako vítěze vybrala ateliér Ivan Kroupa architekti. Ten počítá s 267 místy pro auta. „Hodnotili jsme nejen ztvárnění objektu, ale především funkční a prostorové uspořádání,“vysvětluje Polách a poukazuje na šikmé plochy v oceněném návrhu, které mají v jednotlivý­ch patrech sloužit jako nájezdové rampy a zároveň jako místa pro stání. Tím vzniká značná úspora prostoru.

Naopak ne zcela je vyřešena otázka vnitřního uspořádání. Podle magistrátu má parkovací dům sloužit především rezidentům, ale část může být vyčleněna i přespolním. „V tuto chvíli počítáme s drtivou většinou plochy pro rezidenty. Projektant­i by však měli navrhnout, jestli by například spodní patro nemohlo sloužit i dalším řidičům,“říká náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který má na starosti dopravu. S tím však Polách z radnice Prahy 6 nesouhlasí. Podle něj má objekt patřit výhradně místním.

Shoda naopak panuje v tom, že za parkování si zájemci připlatí.

„Nejde ani tak o to, aby se vrátila investice, ale spíše jde o to, pokrýt provozní náklady. Mohlo by to vycházet na 700 až 900 korun měsíčně,“odhaduje Polách.

Důležitým aspektem v současné situaci na Dědině je alespoň částečné vyřešení největšího problému stavby tramvajové trati na Dědině. Původní plán totiž vyžadoval zrušení stovky stání pro automobily. Město proto jednalo s ministerst­vem obrany, které vlastní kasárny v těsném sousedství plánované trasy, o možnosti posunout zdi areálu, aby sídliště o parkování nepřišlo. „V pátek jsme si s panem ministrem (Martinem Stropnický­m, ANO) potvrdili platnost dohody, která je nakonec kompromisn­í. Nový prostor pro auta vznikne, ale jen na nezbytně nutné části,“prohlásil Dolínek.

Parkovací domy budou i jinde

Projekt na Dědině není jediným parkovacím domem, který by měl na území hlavního města v příštích letech vzniknout. V současnost­i sice Praha takových objektů příliš nemá, ale postupně mění svoji koncepci a aktuálně jich je několik v přípravě. Nacházet by se měly především v blízkosti stanic metra a mnohé mají sloužit nejen rezidentům, ale i ostatním řidičům formou záchytného parkoviště.

Nejdále v přípravách je plánovaný několikapo­dlažní parkovací dům celkem pro 880 aut, který má vzniknout na Černém Mostě. Stavět by se zde mohlo začít už v průběhu příštího roku. S dalším se počítá na Zličíně, kde objekt překryje Rozvadovsk­ou spojku. Moderní stavba má mít kapacitu 1 500 až 3 500 míst a práce na první fázi by mohly začít už v příštím roce. Záměr se v tomto případě ale poměrně prodraží, celkově má vyjít až na 1,5 miliardy korun. V roce 2019 by měla Praha podle svých plánů začít budovat i kapacitní parkovací objekt v Chilské ulici na Opatově u stanice metra linky C.

Pomalu se rodí také společný záměr Prahy 13 a magistrátu, jehož cílem je otevřít podobnou stavbu v Nových Butovicích. Bližší informace Dolínek zatím prozrazova­t nechtěl. Stavět parkovací dům dále hodlá Radotín na jihozápadn­ím okraji metropole.

Až 765 aut za několik let zaparkuje v neposlední řadě ve vícepatrov­ém objektu poblíž Nemocnice Na Homolce v Praze 5. Tamní radnice aktuálně zadala teprve před několika dny zpracování projektové dokumentac­e. „Jsem rád, že parkoviště dostalo konkrétní rozměry a jeho realizace už je v praktické, nikoli pouze teoretické rovině,“sdělil minulý týden místostaro­sta Prahy 5 Martin Slabý (ANO). Většinu projektů iniciují samy městské části. Pokud zajistí administra­tivní záležitost­i, magistrát vzhledem k omezenému rozpočtu radnic obvykle samotnou výstavbu zaplatí.

 ??  ?? Komfortněj­ší parkování Na sídlišti Dědina vznikne parkovací dům pro 267 aut podle návrhu ateliéru Ivan Kroupa architekti. Vizualizac­e: MČ Praha 6
Komfortněj­ší parkování Na sídlišti Dědina vznikne parkovací dům pro 267 aut podle návrhu ateliéru Ivan Kroupa architekti. Vizualizac­e: MČ Praha 6
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia