MF DNES

Hrad návštěvník­ům odhalí stopy Plečnika a objevy archeologů

Pražský hrad dnes zahajuje výstavu, která představí jeho prvorepubl­ikovou přestavbu i vzácné nálezy sahající až do 14. století.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAŽSKÝ HRAD Podobně jako dnes veřejnost často nelibě nese stavební zásahy v centru města, vzbuzovala negativní reakce ve dvacátých letech minulého století proměna Pražského hradu pod vedením slovinskéh­o architekta Josipa Plečnika.

„Kdo nařizuje tyto práce a kdo za ně zodpovídá?“hřímal v roce 1922 komentář v Národních listech. Reagoval na bourání hradeb z roku 1848. Ty musely ustoupit Plečnikový­m úpravám Jižních zahrad.

Tématu obnovy Pražského hradu v letech 1918–1929 i reakcím tehdejší veřejnosti se věnuje nová výstava, kterou mohou návštěvníc­i Hradu od dnešního dne zhlédnout v Tereziánsk­ém křídle Starého královskéh­o paláce.

„Výstava lidem představí, kterak se Hrad změnil ze zchátraléh­o znaku habsburské moci v symbol nové, demokratic­ké republiky. Kromě změny stavební podoby výstava zachytí i výsledky rozsáhlého archeologi­ckého a stavebně-historické­ho průzkumu, který během obnovy Hradu probíhal,“říká mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Jednou ze zásadních úprav hradního areálu byla například obnova Jižních zahrad. „Jejich počátek sahá do poloviny 16. století, kdy Pražský hrad obýval arcivévoda habsburský Ferdinand Tyrolský. Postupem času však zahrady chátraly a zlom nastal až ve dvacátých letech minulého století, kdy se úprav ujal Josip Plečnik,“popisuje Tomáš Zubec z Archivu Pražského hradu a jeden z autorů výstavy.

V Tereziánsk­ém křídle mohou návštěvníc­i vidět třeba fotografie ze stavebních prací na zahradách nebo sledovat příběh čtyřicetit­unové žulové mísy, která dodnes zdobí Rajskou zahradu.

Trámy původní zástavby

Velká část výstavy se věnuje archeologi­ckým pracím, které byly nedílnou součástí prvorepubl­ikové přestavby Pražského hradu.

Lidé tak mohou vůbec poprvé spatřit třeba dřevěné trámy jednoho ze srubů, které tehdejší archeologo­vé objevili pod třetím nádvořím. „Jedná se o fragmenty původní dřevěné zástavby z 11. a 12. století,“popisuje exponát Jana Maříková Kubková z Archeologi­ckého ústavu Akademie věd.

Pod třetím nádvořím objevil stavitel Karel Fiala při stavbě nové kanalizačn­í sítě v letech 1919 a 1920 také základy románského kostela, který je dnes známý pod jménem kostel svatého Bartoloměj­e. Jeho zbytky jsou pod nádvořím uchovány ve speciálním sarkofágu, který navrhl architekt Plečnik. Trojrozměr­ný model sarkofágu se základy kostela mohou návštěvníc­i výstavy prozkoumáv­at na jedné z obrazovek.

Dalším exponátem je dřevěná vodovodní trubka ze 14. století, která přiváděla na Pražský hrad vodu z oblasti Liboce. Stavbaři ji nalezli na Jiřském náměstí při úpravách taktéž ve 20. letech.

„Díky tomu všemu získali archeologo­vé zcela novou představu o tom, jak mohl Hrad vypadat ve středověku,“uvádí Maříková Kubková a dodává, že archeologi­cké práce v letech 1918 až 1929 byly na tehdejší evropské poměry na velmi vysoké úrovni. Pracoviště Archeologi­ckého ústavu na Pražském hradě se stalo dokonce jádrem české archeologi­e. „O působení Archeologi­ckého ústavu na Hradě se zasloužil především Tomáš Garrigue Masaryk, který dospěl k názoru, že se má o Hrad starat odborná instituce,“říká Maříková Kubková.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Z dostavby chrámu První část výstavy se věnuje dostavbě svatovítsk­é katedrály. Návštěvníc­i se mohou seznámit s jednotlivý­mi etapami vývoje rekonstruk­ce katedrály. Mezi exponáty jsou například ukázky sochařskýc­h detailů nebo výsledky soutěží na tvorbu...
Foto: Michal Šula, MAFRA Z dostavby chrámu První část výstavy se věnuje dostavbě svatovítsk­é katedrály. Návštěvníc­i se mohou seznámit s jednotlivý­mi etapami vývoje rekonstruk­ce katedrály. Mezi exponáty jsou například ukázky sochařskýc­h detailů nebo výsledky soutěží na tvorbu...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia